Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият колекционер на българско изкуство в света показа картини на най-добрите български автори

арт център "Уго Вутен"
Снимка: Ангелина Пискова

Представители на повече от 15 националности посетиха арт центъра „Уго Вутен“ – най-големият колекционер на българско изкуство в света. Тя беше организираната от българската група към асоциацията „Жените на Европа“ и посолството ни в Белгия по повод края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Светлин Русев, Кристо, Недко Солаков, Станислав Памукчиев, Павел Койчев са част от българските автори, които присъстват в колекцията на Уго Вутен, починал преди година. За този негов интерес има заслуга и съпругата му Елена, която е българка. Ирина Нейбург, председател на българската група към асоциацията „Жените на Европа“ обясни: "Уго Вутен е един много оглям колекционер на българско изкуство в света и това породи много голям интерес във всички, които са членове на нашата асоциация, около хиляда жени от всички националности".

Мая Добрева, посланик на България в кралство Белгия, разказа, че чрез Вутен искат да стигнат до сърцата на белгийците: "Винаги сме искали да намерим начин да го популяризираме, защото Уго Вутен беше наш почетен консул за Западна Фландрия и чрез него искахме да стигнем до повече белгийци и да им покажем българското културно наследство".

Според Диана Иванова, която живее в Брюксел от близо 14 години "уникално е, че един чужденец, който в продължение на около 40 години е следил творчеството на тези български художници, бил е в техните ателиета и сякаш дори е рисувал и мислил с тях".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!