Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши да разпусне правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши да разпусне федералното правителство, ако не подкрепи неговата имиграционна политика, както и искането му за изграждане на гранична стена. Той обаче остава отворен за разговори с Конгреса по този въпрос, съобщи кореспондентът на БНР в САЩ.

"Винаги оставям отворена вратата за преговори”, каза Тръмп по време на пресконференция с италианския министър-председател Джузепе Конте в Белия дом.

"Ако не вземем мерки за укрепване на граничната сигурност след толкова години вътрешно-политически преговори, тогава не бих се поколебал да предприема разпускането", коментира Тръмп.

Освен изграждането на стена, администрацията иска да премахне и така наречената "верижна миграция", която позволява на роднините на имигранти да дойдат в страната, включително и по програмата за разнообразяване на населението - така наречената лотария за зелена карта. Намеренията на Тръмп са да изгради нова имиграционна система, "основана на заслуги".

На среща в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали новия италиански премиер Джузепе Конте за твърдия подход към имиграцията, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В началото на разговорите в Овалния кабинет Тръмп отбеляза, че Италия е заела много твърда позиция за границата и другите европейски страни би трябвало да последват примера й по миграционните въпроси.

Тръмп обърна внимание на американския търговски дефицит с Италия и допълни убедено: "Ние много бързо ще поправим това". Той добави, че е обсъдил с Конте борбата с нелоялните търговски практики.

Тръмп заяви също, че санкциите срещу Русия се запазват в сегашния им вид, предаде Франс прес. Конте се обяви в подкрепа на диалог с Русия.

"Италия подкрепя диалог с Русия и същевременно смята, че диалогът между САЩ и Русия е от фундаментално значение", каза италианският премиер.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04