Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изключителна археологическа находка в Джанавара

Снимка: РИМ-Варна

Парче от малка керамична скулптура, която представлява част от лицето на мъж. Това откриха буквално преди дни археолозите от варненския Регионален исторически музей, които и това лято проучваха раннохристиянския комплекс в местността Джанавара край Варна. Такъв тип предмети (керамични фигури)не са характерни за епохата - не са намирани не само у нас, но и в чужбина. Изображението е много ясно, с характерни черти: широки повдигнати вежди, големи широко отворени очи. Публикуването му ще предизвика голям интерес сред специалистите, които изследват периода на ранната Византийска империя между IV и началото на VII век.

Като цяло, в раннохристиянското изкуство преобладават двуизмерните изображения, а скулптурите, независимо от материала за изработка, са били рядкост. Що се отнася до керамичните фигурки (т.нар. теракоти), толкова разпространени през по-ранните епохи, на практика те не се откриват през IV – VII в. Това прави находката от Джанавара наистина изключителна.

Археолозите вече знаят със сигурност и как е изглеждал дворът с колонади (атриум) на манастирския комплекс. На място са намерени някои от базите на колоните, както и два от капителите.Първата част от помещенията на юг от атриума са разкопани изцяло – те са твърде големи и най-вероятно не става дума за монашески килии, а за обслужващи помещения – трапезария и спални за някои от поклонниците, които са идвали от други места.

Раннохристиянският манастир в местността Джанавара се датира между средата на V и началото на VII век. Разположен е над варненския кв. „Аспарухово”. Разкопките започват братя Шкорпил в началото на миналия век, възобновяват се през 1997-а. Разкрита е уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули. Около нея са разположени манастирски сгради. В обекта през годините на проучване са намерени гробници, мозайки, архитектурни детайли, мощохранителница с мощите на светец.
Ръководители на разкопките са Александър Минчев и д-р Васил Тенекеджиев.

И тази година в проучванията на Джанавара се включиха чуждестранни студенти - доброволци, които са на полево училище по археология. Те са у нас, благодарение на българската фондация "Балканско наследство”.

Археологът Александър Минчев разказва пред Светлана Вълкова за откритията:

Керамичното лице се публикува за пръв път в медия!

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският културен институт организира "Кралски концерт в Балчик"

Кралският камерен оркестър и Кралският хор под диригентството на маестро Разван Апетрей ще изнесат концерт в Каменната зала на Двореца в Балчик на 27 май  от 17:30 ч. в рамките на проекта "Кралски концерт в Балчик" , организиран от Румънския културен институт. Събитието включва и прожекция на документалния филм "Мария - сърцето на Румъния", режисиран..

публикувано на 26.05.23 в 17:23
Кольо Хубенов, Музей на Възраждането

Варненци събраха пари за откупка на ордена на генерал-майор Тодор Габарев

Жители на Варна и посетители на Музея на Възраждането в морската столица дариха средства за откупуването на орден и грамота собственост на историческата личност генерал-майор Тодор Габарев . В началото на този месец Музеят на Възраждането обяви дарителска кампания за набиране на средства за откупуване на ордена от колекционер, който го предложи..

публикувано на 26.05.23 в 09:38

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83-годишна възраст

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83-годишна възраст, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на нейния говорител. "Тина Търнър, "кралицата на рокендрола", почина мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария", се казва в изявлението. "С нея светът губи една музикална легенда и модел за..

публикувано на 24.05.23 в 22:05

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" идват във Варна с "Първа емисия"

Един от най-новите проекти на българската музикална сцена, воден от Михаил Йосифов - „Новините в джаза“, представя дебютния си албум „Първа емисия“. Представянето на албума ще бъде на 25 май в клуб „Ментол“ във Варна и е с начален час 21 часа.На 26 май от 11 часа музикантите  ще изнесат открит урок  в Национално училище по изкуствата..

публикувано на 24.05.23 в 17:53
Георги Господинов

"Времеубежище" на Георги Господинов спечели наградата "Букър"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - "Букър". Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон. Господинов стана първият български писател с тази награда. Преводът на английски език на Анджела Родел. След връчването на наградата Георги Господинов..

публикувано на 24.05.23 в 06:06

Студио "Балет" триумфира на балетния конкурс "Българска роза" в Казанлък

Студио "Балет" при Центъра за подкрепа и личностно развитие - Общински детски комплекс във Варна, триумфира на балетния конкурс "Българска роза", който се проведе в Казанлък на 20 и 21 май т.г. Момичетата на Бистра Бъчварова спечелиха и трите стипендии по програмата за даровити деца на Министерството на образованието и науката, класирайки..

публикувано на 23.05.23 в 15:44

"Ловецът на пеперуди" представи Костадин Костадинов във Варна

Писателят Костадин Костадинов представи за първи път романа си „Ловецът на пеперуди” и във Варна. През миналата година книгата получи награда „Хеликон“ и номинация за Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“. „Ловецът на пеперуди” е майсторска сплав от исторически роман и художествена измислица, която..

публикувано на 23.05.23 в 15:32