Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският режисьор Владимир Бортко: Тя чака принца, а той е просто банкер

Владимир Бортко е автор на филми, превърнали се вече в класика - „Кучешко сърце“, „Майстора и Маргарита“ и „Тарас Булба“, който стана истински хит. Бортко е режисьор на много телевизионни сериали, сред които „Бандитски Петербург”, показван и у нас. Той е и първи заместник-председател на Комитета по култура на Русия и лауреат на държавната награда на Руската федерация.

Филмът „За любовта” на Вл. Бортко е част от конкурсната програма на фестивала „Любовта е лудост”. Прожекцията е на 27 август от 18 часа във ФКЦ – Варна. Драматична история за класическия любовен триъгълник. Интелектуалецът Саша (Алексей Чадов) се занимава с изключително рядка професия. Той е синолог и млад професор. Съпругата му Нина (Анна Чиповская) владее китайски, но напълно губи интерес към живота.
Всичко се променя драматично, когато Нина среща друг мъж (Дмитрий Певцов) и нейният свят буквално се обръща. Защото не можеш да градиш собственото си щастие върху нещастието на някой друг.

Даниела Стойнова разговаря с режисьора:

Казахте, че във филма „За любовта” се проявява световната тенденция жените да са по-силни от мъжете. Според филма Ви и от вашата гледна точка, това не е добре?

Не, разбира се, тя остава сама и унищожава в себе си това, което прави жената жена - любовта. 

Това означава ли, че Вие разбирате съвременните жени - те имат кариера, но рядко имат истинска любов?

Аз не знам, не съм жена и ми е трудно да говоря за жените, но така ми се струва. Жените у нас възприемат моята героиня различно - тях ги дразни това, че тя става богата, много ги дразни. Смятат, че тя се е продала за пари, макар че в моята глава нищо подобно няма като внушение. Парите са пари, но за нея главното е любовта, а парите -да, той е богат.

Знаете ли, и в България красивите момичета избират в повечете случаи богати мъже и любовта не е водеща...

В този случай даже не съм си помислял, тя вижда Певцов и веднага се влюбва и това променя живота и, тя не знае как ще свърши тази история. Той е красив, интересен човек, тя е провинциалистка и цял живот е чакала принца.

По повод принца - аз мисля, че това е най-грешното възпитание на момичетата - историята за Пепеляшка и дори искам да напиша книга „Убий Пепеляшка в себе си!” Защото нереалистичните очаквания водят до разочарование и самота...

Това, което казахте, е сюжетът на моя филм - тя чака принца и изведнъж го вижда, оказва се, че той далеч не е принц, а просто банкер.

Това означава ли, че и следващият Ви филм ще анализира същите проблеми?

Не, следващият ми филм ще бъде опит да направя филм като тези, които обикновено правя - с политическо съдържание и затова ще направя филм за цар Александър Първи и Наполеон, за всички войни на Наполеон. Александър е влязъл в Париж, той е победил Наполеон, а у нас този факт се премълчава. Има филми за великия Наполеон, но не и за този, който го е победил. У нас поставят отпред Кутузов, а кой го е назначил? Главното за Кутузов е било да изгони Наполеон от Русия, а за Александър - да го унищожи. Но накрая Александър е казал: ”Аз искам Франция да остане велика, но във своите граници”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14

Разходки-пърформанси във "Варна през вековете"

Проектът "Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение "Наш свят" работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформанса за Варна с археолога..

публикувано на 03.09.24 в 14:49

Фестивал на хвърчилата предстои край Шабла в събота и неделя

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността „Малкото море“ между фара на Шабла и с. Тюленово. Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина...

публикувано на 30.08.24 в 15:37

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус е Гринго..

публикувано на 30.08.24 в 13:06

"Притчи за виното" - изложба на Стефан Хаджи-Николов

"Притчи за виното" на Стефан Хаджи-Николов е най-новото предложение към любителите на изобразителното изкуство от варненската галерия „Арт Маркони”. Светлата, жизнерадостна живопис на Стефан Хаджи-Николов, дава нов прочит на темата за виното и новата му изложба е своеобразно продължение на идеята, която се оформи на една сбирка с Васил Петров през..

публикувано на 30.08.24 в 10:13

"В онова време" - изложба на Долорес Дилова

"В онова време" е най-новата изложба на Долорес Дилова. Платната са подредени във варненската галерия "Папийон". В тях е уловено безвремието на конкретни места, близки до душевността на авторката. Страстният и трептящ ултрамарин, пулсът на кобалтово и кралско синьо, неизменни тонове от досегашното й творчество, сега преминават в нежен и тих тюркоаз,..

публикувано на 30.08.24 в 10:06