Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад художник помага на децата да открият своя талант

5
Снимка: Радио Варна

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна.

Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската градина молела родители си да я научат да рисува, макар майката и бащата да нямат нищо общо с изкуството. Посещава кръжок, след това завършва професионално образование в столицата. Отскоро е във Варна и вече работи с малки деца. Затова и нарича изложбата си „Преди и след“.

Илияна Петкова е само на 24 години, но вече е убедена, че „Изкуството е моят живот, защото през целия си живот само с това се занимавам.“  Интервю на Габриела Гаврилова.

Снимка

От малка се занимавам с различни форми на изкуство и се стремя да го усъвършенствам и експериментирам всеки ден.

Кога беше Вашата първа среща с картините?

Още в детската градина. На 12 години сама се записах на кръжок по рисуване в родния си град Тервел, след това в университета. Сега преподавам на малките ученици в детските градини и училища. На децата им е много интересно, защото те обичат да рисуват и да се занимават с творчески неща.

Но в същото време учебната програма в училище е много натоварена и родителите настояват да научат уроците, а да оставят рисуването!

Мисля, че децата могат да намерят време и да съчетаят и двете неща, защото са еднакво важни. Децата трябва да развиват тези свои качества!

Снимка

Какво казвате на децата?

За мен като педагог е важно да не им внушавам моето виждане за изкуството, а да им позволя те сами да го открият и да се развиват сами. Аз искам да провокирам децата сами да развиват своя талант.

Но Вие сте специалист,  а не всички родители са запознати?

Децата сами си казват и понякога сами насочват родители си!

Както се е случило и с Вас самата!

Да.

СнимкаИзложбата „Преди и след“ ще остане в Арт салона на Радио Варна 2 седмици.

До края на месеца всеки работен ден от 14 до 18 часа. Това е моята трета изложба след Тервел и Айтос и се надявам да имам още!  Тя е начало на моя нов старт, защото досега живеех в София, където завърших бакалавърска степен и се запознах с важни за мен хора. Сега вече съм във Варна и се надявам да е ново начало.

Искам и другите хора да разбират и да се вълнуват от изкуството, защото то е важно като средство, чрез което се развиваме духовно.


СнимкаКакво ни дава изкуството в света на компютрите?

Мисля, че за всичко е важно човек да има въображение, дори и когато работи с компютри. И да има подход. Всеки човек трябва да  е различен и да има въображение, за да може да се развива. Именно изкуството ни помага да бъдем добри с всичко, с което  се занимаваме.

Вас самата как Ви промени?

То не ме е променило, то е част от мен! Искам повече хора да се интересуват от изкуството, и то не само от фигуралното изкуство. Да не търсят само това, което могат да видят с очите си, но и това, което могат да усетят. Важни са фигурите, но и самия цвят. Художникът предава своите емоции чрез картините си и изразните средства са точно боите и нещата, които е използвал. Искам хората да се мотивират да разглеждат такива картини.





Снимки : Веселина Киричева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00