Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позиция: Най-трудната независимост

Снимка: БТА

“Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“. Ами това е! Честито! И да живей! 110 години по-късно думата “цар” има леко дървен привкус по нашите ширини, конституцията е разтегливо понятие, което все има нужда от тълкувание, а Османската империя съвсем се объркахме какви ги е дирила и вършила тук...

Простете за цинизма. Не понасям циниците. Особено тези, които се упражняват върху историята на Отечеството. Но за независимостта ми е думата. Защото цар, османско “присъствие” и държавност може и да са поизгубили сакралното си присъствие в съзнанието ни, но независимостта продължава да ни е все така важна.

И не за зависимостта от силните на деня съм се загрижила. А за личната независимост на всеки от нас. Как ще успеем да се еманципираме от себе си? От предразсъдъците, от лошите навици, от егото, от мрачните мисли, от нихилизма, от безразличието, от непукизма, от страха... Сложна задача. Но единствено важната. Защото няма кой друг да ни осигури тази независимост. Никакъв земен или вселенски договор, бил той след мирни преговори или война. И защото народ от независими и горди човеци не може да бъде поробен и заличен.

Така че - да почакаме с “честитото”. Дано не още 110 години...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синият растеж - бъдещето на туризма

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор. Тук става въпрос за внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транспорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежен туризъм. Синият растеж е едва в началото си, коментира професор Красимира Станева, ректор..

публикувано на 08.10.24 в 15:50

Big Brother се завръща тази вечер

Легендата Big Brother се завръща тази вечер от 21:30 часа в ефира на NOVA. Новият сезон ще събере 16 ярки личности в най-известната къща в България, които ще трябва да делят един покрив в продължение на два месеца. Big Brother и водещите на култовото риалити Башар Рахал и Алекс Богданска са подготвили поредица от изненади още на старта. Един..

публикувано на 08.10.24 в 15:28

Временно променят маршрута на автобусна линия 31 А

Във връзка с обект: „Реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна - Златни Пясъци I и III етап и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. „Княз Борис I“ и въвеждане временна организация на движението в участъка му от входа на Ботаническа градина до Евксиноград, автобусите по..

публикувано на 08.10.24 в 15:17

Миналият месец е вторият най-топъл септември в историята на света

Миналият месец е вторият най-топъл септември в историята на света Миналият месец е вторият най-топъл септември, регистриран някога в световен мащаб, в една изключителна година, която „почти сигурно“ ще се превърне в най-горещата в историята. Това съобщи Службата на Европейския съюз за наблюдение на климата "Коперник". Средната глобална температура..

публикувано на 08.10.24 в 15:11

Най-много непълнолетни са работили в хотели по морето и в магазини и ресторанти в София и Пловдив

Най-много непълнолетни са работили в хотели по морето и в магазини и ресторанти в София и Пловдив 15 100 е броят на издадените разрешения за работа през тази година за лица под 18-годишна възраст. Това е с почти 1900 повече издадени разрешителни спрямо 2023 година, когато те са били 13 210 броя. Най-много са дадените разрешения от Главна инспекция по..

публикувано на 08.10.24 в 15:08

Петко Николов: Български храни, вино и розово масло може да влязат на японския пазар

Петко Николов: Български храни, вино и розово масло може да влязат на японския пазар - СНИМКИ Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов проведе среща с представители на японска бизнес делегация, която е на официална визита у нас. На нея стана ясно, че представителите на японските компании проявяват интерес за инвестиции в областта на..

публикувано на 08.10.24 в 15:05

Евробарометър: Силна подкрепа на гражданите и бизнеса за Шенген

Европейската комисия публикува две нови проучвания на Евробарометър, които показват по-високо одобрение на гражданите и на бизнеса за Шенгенското пространство в сравнение с предишното проучване през 2018 г.  63% от анкетираните европейци смятат, че засилването на сътрудничеството в рамките на Шенгенското пространство е основен приоритет за укрепването..

публикувано на 08.10.24 в 15:00