Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песен на Уитни Хюстън и соло тромпет влизат в новия репертоар на духовия оркестър на Дългопол

Известният Детско-юношески духов оркестър “Дико Илиев” в гр. Дългопол има нов ръководител: Любомир Александров е на 33 години и е от Варна. Зад гърба си има близо 20-годишна музикална кариера.

Александров пое ръководството на формацията след близо двугодишно прекъсване поради напускането на основателя й и дългогодишен ръководител Костадин Павлов. Сега се налага Любомир Александров да съгражда нов оркестър. “В основата му залагам преди всичко на деца и юноши, които живеят в Дългопол”, разказва младият музикант и не скрива амбицията си да приложи своя творчески опит. А той никак не е малък и продължава да се развива. Започва преди години като тромпетист в музикалнотото училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Учи 2 години в Националната консерваторията, после излита за Германия. Работи там известно време и се връща отново у дома. Тромпетът го отвежда във филхармониите на Русе, София, Бургас, Шумен и Варна. Свири в представителния духов оркестър на ВМС. Тази година се дипломира в Шуменския университет със специалност  “Музикална педагогика” и не скрива амбициите си, че магистратурата му ще бъде свързана с дирижирането.

На 25 август, на празника на Дългопол, Александров получи от кмета на града Георги Георгиев ценен подарък – икона на св. Мина, закрилник на семейството. В бъдеще той ще се наложи да разпалва творческия му плам, раздвояван между семейното огнище - където го чака съпруга и малко дете, и едва прохождащия оркестър.

“Като цяло формацията ни е съвсем нова, защото разчитам на малка част от оркестрантите, които са свирили преди време в стария оркестър”, уточнява Любомир Александров. Затова част от тях, които излизат на сцената, са възпитаници на стария диригент. Много държа на приемствеността, защото тя ще запази лицето на оркестъра. Когато имам нужда от подкрепа по отношение на инструменти или оркестранти, мога да потърся помощ от колеги. Вярвам, че те ще се отзоват”.

Подборът на нови оркестранти е доста трудно и самотно занимание. След обявения преди време конкурс за попълване състава на оркестъра се явяват 22 деца. Първоначалният ентусиазъм бързо се изпарява, остават едва 6 – 7. Хубаво е, че те са качествени, интелигентни и имат желание да останат. А с тях се започва буквално отначало. С тънкостите на дишането като духови музиканти, извличане на звук от инструментите, изсвирване на няколко тона и не на последно място - четене на нотите. Твърде нелека задача. С по-малките Любомир е по-внимателен и приятелски настроен. Всяко от тях си има своите особености, потребности, манталитет, отзивчивост и емоционалност, а това изисква строго индивидуален подход. Но бавно идват и добрите резултати - децата започват да осъзнават, че правят нещо заедно. И то е интересно. Прави им истинско удоволствие.

Съставът започна да разучава и новия репертоар, предложен от диригента. Той е свързан с патрона на оркестъра Дико Илиев - един от най-бележитите ни капелмайстори и творец на народна музика, превъплътена в изпълнение на духов оркестър. Името Дико Илиев ни задължава, затова с оркестровата формация включваме редица негови творби в областта на духовата музика, включително валсове и маршове. “В репетоара ни има и доста български произведения от Славейко Каменов, Андрей Врачански, на български и руски маршове, които свирят духовите ни оркестри”, заявява Александров. И с нескрита радост допълва, че листата на творбите, които изпълняват, се допълва от съвременни творци. “Първото нещо, което си позволих да направя, бе една песен на Уитни Хюстън, която в най-скоро време ще представим пред публиката. Тя ще бъде изпълнена от млада певица от Дългопол в акомпанимент на соло тромпет. Една спираща дъха музика, която, вярвам, ще заинтригува публиката”, обобщи Любомир Александров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51