Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак отложиха началото на учебната година в Музикалното училище

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“
Снимка: Радио Варна

Учениците от Музикалното училище няма да започнат занятия и този понеделник. Началото на учебната година се отлага с още една седмица - за 15.10.2018 г.

"Поради продължаващи СМР по реализация на „Проект за реконструкция и модернизация на НУИ „Добри Христов“ – Варна“, със Заповед № 16 от 04.10.2018 г. на Директора на училището началото на учебната година се отлага за 15.10.2018 г.", се казва в официалното съобщение на сайта на училището. Въпреки че според непотвърдена официално информация и директорът, и заместниците му са подали оставка вчера.

Първоначално първият учебен ден за всички възпитаници на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ беше насрочен за 25 септември, после - за 8 октомври.

Отлагането на началото на учебната година се наложи поради продължаващите строително-монтажни работи в сградата, свързани с реализацията на проект на Министерството на културата за нейната реконструкция и модернизация, който започна през февруари. Освен ремонт на новите помещения, освободени за нуждите на Музикалното училище след преместването на Колежа по туризъм, строителните работи включват пълна подмяна на всички инсталации и дограми, реновиране на фасадата и покрива, както и на вътрешната част на сградата, строена през 1902-а година. В проекта, финансиран по оперативна програма „Региони  в растеж 2014-2020", е заложено пълно обновяване на концертната зала, библиотеката и читалнята. За учебните стаи е предвидена подмяна на настилката, както и звукоизолация на кабинетите за индивидуално обучение. 700 хил. лева са предвидени за оборудване, като за 300 хил. лева трябваше да бъдат закупени 3 рояла и 6 пиана.

Според информационната табела върху сградата ремонтът трябва да приключи през ноември. Въпреки това Министерството на културата не премести учебните занятия в друга сграда, както това се случва в общинските училища, които се ремонтират в момента. Забавянето в старта на занятията изнерви родителите и те предприемат всевъзможни действия, за да не изостават децата - задачи за домашна работа се разпространяват през социалните мрежи и електронна поща или на специални срещи с учителите в двора на училището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са кандидатите за еврокомисар на България

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидатури за роден еврокомисар, реши служебното правителство, съобщава БНР.  Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев. Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, а и бе..

публикувано на 30.08.24 в 11:56

"Алтернативата на гражданите": Общината не води регистър на билбордите във Варна

Община Варна не води регистър на билбордите в града, а нови съоръжения за външна реклама продължават да изникват, без яснота за процесите по вземане на решения. Това съобщиха от "Алтернативата на гражданите" във връзка с питане към кмета Благомир Коцев, отправено от общинските съветници по време на предишната сесия на Варненския общински съвет...

публикувано на 30.08.24 в 11:25

Министърът на иновациите ще бъде координатор на изборите тази есен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще бъде координатор на изборите на 27 октомври. Това стана ясно от правителственото заседание на служебния министър-председател Димитър Главчев. Гарантирам, че ще бъдем равноотдалечени от всички политически сили, подчерта в началото на заседанието той, цитиран от БНР.  "Нашата основна цел е..

публикувано на 30.08.24 в 11:00

Кои музейни обекти ще работят на 6 и 22 септември във Варна?

По време на официалните празници 6-ти септември – Ден на съединението на Княжество България и Източна Румелия, и 22-ри септември – Ден на независимостта на България, два обекта от системата на Регионалния исторически музей във Варна ще бъдат отворени за посетители. Това са "Аладжа манастир" и "Побити камъни", информират от РИМ-Варна. 

публикувано на 30.08.24 в 10:54

83-годишен водач е с опасност за живота след ПТП в Балчик

Според информацията от полицията днес, катастрофата е станала на 28 август по обяд. Установено е, че възрастният мъж отнема предимствата на друг водач при маневра завиване в обратна посока и предизвиква пътнотранспортно произшествие. Същият е прегледан в центъра за спешна помощ в Балчик с оплаквания болки в лицето и е освободен за домашно лечение с..

публикувано на 30.08.24 в 10:52

Катастрофа затруднява движението на АМ "Хемус" край Шумен

Временно движението при км 357 на автомагистрала "Хемус" в посока Варна се осъществява поетапно в активната и изпреварващата ленти. От Агенция "Пътна инфраструктура" информират, че това се налага поради извършване на оглед от Областната дирекция на МВР в Шумен във връзка с катастрофа в района. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщават от..

публикувано на 30.08.24 в 10:44
Снимката е илюстративна

Дърво падна върху два автомобила в Албена, няма пострадали

В резултат на интензивния дъжд тази нощ Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Балчик реагира на три аварийни ситуации - о тводняване на ресторант в Албена и отстраняване на две повалени дървета - едното от които в курорта Албена и нанесло щети на два автомобила. Другото е в село Кранево. Всичко е обезопасено от екип на..

публикувано на 30.08.24 в 10:18