Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската шевица – традиция, послания, съвременност

Изучаването и опазването на богатото културно-историческо и духовно наследство на българите през вековете е важна тема, свързана с образоваността и културата на младите хора у нас. Стандартната образователна програма не е достатъчна, затова е необходимо да се провежда неформално обучение в тази област, което да развива креативност и нови умения у младежите, да задълбочава техните знания и способности добре да ги представят пред аудитория, да подготвят визуална компютърна презентация. Това е едно от направленията в дейността на Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“.

Проектът „Българската шевица – традиция, послания, съвременност“ в програмата „Младежки проекти 2018“ на община Варна е насочен към популяризиране на познанията и уменията, свързани с българската шевица като част от идентичността на нашия народ. Групата от 15 девойки и младежи от гр. Варна и гр. Белослав се включи в обучение, което се проведе на територията на читалище „Съзнание – 1926“ в Белослав – там бяха предоставени безвъзмездно необходимите условия. Екипът на проекта се състои от добри познавачи на българската традиция – етнологът д-р Росен Гацин, председател на читалището в Белослав, художникът Славян Стоянов – автор на публикации по темата и лектор по теоретичната част, и Дима Тодорова – везбарка, с опит като водещ на работилници по везба. Те са и основните организатори на „Фестивала на шевицата“.

В програмата на обучанието са разгледани 15 теоретични теми, свързани с възникване на везбената практика, класификация на предназначението на везбата, със символния свят, вшит в дехите на българина. При теренните посещения на музейните сбирки в с. Манастир, гр. Провадия и гр. Суворово са разгледани етнографските райони на страната и техните характерни особености по отношение на шевиците, ролята на везбата като част от задълженията на българката в стари времена. Специална тема е посветена на основните библиографски източници, свързани с изследването на везбената традиция.

Практическата част включва запознаване с основите и материалите, необходими за везба, основни бодове, работа с характерните цветове на регионите. Важно място заема запознаването със софтуери за изработка на шевични схеми, практическо изработване на схеми посредством специализиран софтуер.

Съществена част от проекта е включването на младите везбари във „Фестивала на шевицата – Белослав, 2018“. На специален щанд бяха представени пана с техните изделия, а част от момчетата и момичетата участваха като доброволци в организацията на събитието – като модели в ревютата на носии, като помагачи в многобройните дейности. Предстои участие с презентация на младежите в етнографския блок на XXIII-та национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ в края на ноември.

На 20 октомври от 11 часа в Арт салон на Радио Варна ще се проведе заключителна среща и представяне на работата по проекта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режат лентата на Филиала на Варненския театър на 2 октомври

Режат лентата на обновената сцена "Филиал" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на 2 октомври. Публиката ще бъде посрещната с първата пиеса, поставяна някога на варненска сцена преди 104 години - "Инстинктът", от Анри Кистмекер. Това съобщи директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна Даниела Димова. Остават само довършителни..

публикувано на 30.08.24 в 13:10

Инфлацията в еврозоната е най-ниска от 3 години насам

Официалните данни показват, че инфлацията в еврозоната е спаднала до най-ниското си ниво от повече от 3 години насам. Това се случи благодарение на намаляващите разходи за енергия, което засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде БГНЕС. Растежът на потребителските цени се забави до..

публикувано на 30.08.24 в 13:01

Румънски шофьор опита да подкупи полицаи от Долни чифлик

47-годишен румънски водач на лек автомобил се е опитал да подкупи служители на реда в района на с. Старо Оряхово. С цел да избегне административна санкция, шофьорът е хвърлил 50 евро в багажника на проверяващ го екип от полицейското управление на Долни чифлик. В момента се провеждат  процесуално-следствени действия, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 30.08.24 в 12:29

Всяко второ дете у нас е консумирало енергийни напитки

Всяко второ дете в България между 7 и 18 години е консумирало енергийни напитки, сочат р езултатите са от национално представително проучване за хранителните навици на децата у нас.  То е проведено в периода юни – юли 2024 г. по поръчка на голяма верига хипермаркети.  Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за..

публикувано на 30.08.24 в 12:18

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са кандидатите за еврокомисар на България

Екатерина Захариева и Юлиан Попов са българските кандидатури за роден еврокомисар, реши служебното правителство, съобщава БНР.  Кандидатурите на двамата трябва да бъдат представени още днес пред шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев. Захариева бе външен министър в третия кабинет на Бойко Борисов, а и бе..

публикувано на 30.08.24 в 11:56

"Алтернативата на гражданите": Общината не води регистър на билбордите във Варна

Община Варна не води регистър на билбордите в града, а нови съоръжения за външна реклама продължават да изникват, без яснота за процесите по вземане на решения. Това съобщиха от "Алтернативата на гражданите" във връзка с питане към кмета Благомир Коцев, отправено от общинските съветници по време на предишната сесия на Варненския общински съвет...

публикувано на 30.08.24 в 11:25

Министърът на иновациите ще бъде координатор на изборите тази есен

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще бъде координатор на изборите на 27 октомври. Това стана ясно от правителственото заседание на служебния министър-председател Димитър Главчев. Гарантирам, че ще бъдем равноотдалечени от всички политически сили, подчерта в началото на заседанието той, цитиран от БНР.  "Нашата основна цел е..

публикувано на 30.08.24 в 11:00