Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация на японска чайна церемония | Japanese Tea Ceremony

24 ноември, събота, 17:00 часа, Арт салон на Радио Варна 

Младежка фондация „Аморфа“ и Шоко Накамура представят: Презентация за запознаване със същността на чайната церемония в Япония 

ЯПОНСКА ЧАЙНА ЦЕРЕМОНИЯ
Когато чуете израза „японска чайна церемония“ може би е лесно да решите, че става въпрос за дегустация на чай. Истинската японска чайна церемония обаче не е просто „пиене на чай“. Интересно е, че много японци също свързват чайната церемония само със сервирането на чая. Но ако не успеете да разберете защо домакинът е устроил тази чайна церемония за Вас, преживяването Ви ще се ограничи до вкусването на горчив чай, обримчен с пяна. Японската чайна церемония е комплексно изкуство, съчетаващо в себе си познанието, носено от философията, религията, литературата, химията, историята, занаятите, изкуството на цветята, ароматите, поезията, готварството. Всяко движение и средство в чайната церемония има значение и причина да присъства в нея. Домакинът изрязява колко дълбоко е разсъждавал за своя гост или за избраната тема единствено чрез движенията и средствата, които използва. Гостът се наслаждава на тази загадка благодарение на своето знание. По време на събитието, ще представим една част от тези елементи. Първоначално може да Ви е трудно да отгатвате значенията в церемонията, така че ще започнем с обяснение на начина, по който протича. Или на „потока“, който следва.

ЗА ДОМАКИНА:
Шоко Накамура е от западната част на областта Кансай в Япония. Завършва Университета Хього в педагогическа специалност с фокус върху изкуствата. Скоро решава, че иска да се занимава с дизайн и се завръща в родния си град. Работи като уеб дизайнер и арт директор, като междувременно става преподавател в Техническия университет в Таджима. След известно време се премества в Полша, за да работи като преподавател по японски език и култура в Техническия университет на Лодз. През септември 2018 г. пристига в България, за да преподава японски език и култура във Висше военноморско училище „Никола Вапцаров" във Варна.
Японската култура е силно свързана с природата. Благодарение на своите баба и дядо и обградена от красива природа, Шоко възприема японския манталитет естествено. В продължение на пет години изучава чайна церемония и придобива 8 сертификата. Семейството ѝ обича различни елементи на японската култура включително икебана, бонзай, кабуки и японски кукли. Успяват да се наслаждават и да споделят страстта си към тях благодарение и на местната общност, в която живеят.
В работата си, Шоко е организирала разнообразни събития, в това число музикален концерт, спортни състезания, пазар на занаяти, турове за посещение на заведения, и други.

Вход за участие: 15 лв. / Заплаща се предварително до 23 ноември на място в „Жива храна“ на ул. „Иван Вазов“ №28 във Варна. Организатор amorpha.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" с Вяра Николаева на 10 ноември

8.15 – На 9 ноември 1989 цял свят е отправил поглед към Берлин. Падането на Стената поставя началото на края на комунизма в Европа. Ден по-късно на днешната дата в България рухва режимът на Тодор Живков. Вълната на промяната залива Източния блок. 25 години от началото на демократичните промени в България , за какво мечтаят..

публикувано на 09.11.14 в 15:38