Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1550 задържани при протестите в Париж, на протест във Франция - 125 хиляди

| обновено на 09.12.18 в 06:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

1550 задържани при протестите в Париж за последните часове, съобщи френският вътрешен министър Кристоф Кастанер. Никога в Париж не са задържани толкова много хора.

В цяла Франция 125 хил. души са взели участие в протестите на „жълтите жилетки“.

„В Париж и в останалите градове на страната се проведоха няколко десетки демонстрации. Като цяло в тях взеха участие около 125 хиляди души, от тях 10 хиляди – в Париж. Общо 118 протестиращи са ранени и 17 – сред полицията и жандармерията“, каза той.

Френската полиция използва сълзотворен газ в опит да разпръсне огромната тълпа протестиращи от движението „жълтите жилетки”. Демонстрантите се събраха за четвърти пореден уикенд в Париж, в знак на протест срещу икономическата политика на Еманюел Макрон, когото определиха като „президента на богатите”.

Малко преди началото на протестите днес полицията задържа 354 души, у които са намерени маски, павета и заготовки за коктейли „Молотов”, и които са заподозрени в подстрекателство към размирици.

Френската столица е буквално под блокада.По улиците на Париж патрулират близо 8 000 полицаи и най-малко 12 бронирани автомобила. Бронирани автомобили не са били виждани по улиците на Париж от 2005 година, когато в по-бедни парижки предградия избухнаха безредици.

За да бъде предотвратено струпването на големи маси от хора и да се защитят чуждестранните туристи, шест мача от френското футболно първенство бяха отложени, а Лувърът, Музеят "Д'Орсе" и други популярни туристически обекти са затворени. Не работят магазините, градският транспорт в централната част на града не се движи, а влаковете от метрото не спират на спирките в центъра.

Движението на „жълтите жилетки” започна преди три седмици в знак на протест срещу повишаването на цените на горивата. Властите обаче заявиха, че сред демонстрантите са се внедрили „твърде крайни и целящи подстрекаване към насилие” лица. При демонстрациите миналата седмица, които се превърнаха в истински погром, бяха арестувани стотици протестиращи, а десетки бяха ранени. Това бяха най-тежките улични сблъсъци в Париж от десетилетия.

Чужденците бяха предупредени за евентуално насилие по време на френските протести в събота, особено в Париж, като някои посолства предупредиха гражданите си да стоят настрана.

От българското МВнР също препоръчаха на българските граждани, които са в Париж, да се съобразят с изискванията на местните власти за сигурност, с оглед на очакваните масови протести, които могат да прераснат в размирици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 17 тона наноси и други отпадъци извадиха от Шокъровия канал

От четири охранителни канала в район „Приморски“, вследствие на бедствието, са извадени над 6 тона паднала дървесина, клони и трупи. Само от Шокъровия канал са извадени над 17 тона наноси. Това съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна по повод почистването на запушените от бедствието дерета. Почистени са..

публикувано на 12.10.24 в 16:51

"Сигнал" с безплатен концерт тази вечер във Варна по случай празника на района "Младост"

На 12 октомври район "Младост" отбелязва своя празник, съобщи Moreto.net.  Водосвет за здраве, благополучие и дълголетие бе отслужен вчера в Православен храм „Св.Пророк Илия“. По случай празника на района, от 19 часа тази вечер, 12 октомври, в парк "Младост" група "Сигнал" ще изнесат безплатен концерт. Днес и утре също ще можем да се..

публикувано на 12.10.24 в 16:46
Есен във Варна

Хладно ще бъде времето на 13 октомври, неделя

До края на деня валежите навсякъде ще спрат, а облачността постепенно ще се разкъса.  Утре ще има променлива облачност, следобед с повече слънчеви часове. Вятърът от север през нощта постепенно навсякъде ще отслабне, във вътрешността на места временно ще стихне.  Утре постепенно ще се преориентира от южна четвърт.  Минималните..

публикувано на 12.10.24 в 16:35

Полша временно спира правото на убежище

Полша планира временно да спре предоставянето на право на убежище като част от стратегия за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението с Беларус, която Варшава обвинява, че канализира мигранти през нейната граница, предава "Ройтерс". "Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното териториално спиране на..

публикувано на 12.10.24 в 16:10

Наградата в категория „Глас на общините“ на НСОРБ получи Радио Варна

Националното сдружение на общините /НСОРБ/  отбеляза Деня на българската община и местното самоуправление на 12 октомври в Арт салона на Радио Варна. Наградата "Глас на общините" бе връчена на директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева за своевременното отразяване на всичко важно, случващо се в общините от региона. Номинацията е..

публикувано на 12.10.24 в 14:12
Испания

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на главната опозиционна Народна партия Алберто Нунес Фейхоо, министърът на отбраната Маргарита..

публикувано на 12.10.24 в 14:01

С шествие в подкрепа на донорството бе закрит мотосезонът

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите. Под мотото „Да на живота!“ мотористите минаха от сградата на НИМ, през бул. "България", "Орлов мост" и приключи пред Народното събрание...

публикувано на 12.10.24 в 13:12