Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петър Данаилов: Отношението към класическата музика се възпитава

Петър Данаилов е един от големите баритони на България, който има и богата международна кариера.  В момента е преподавател по оперно пеене в Нов български университет и щатен вокален педагог и ръководител на "Вокалното студио" към Държавна опера - Пловдив. Успешно съчетава още няколко творчески дейности, сред които организирането и провеждането на Международната оперна Академия в Болоня, Италия; "Софийските оперни семинари" и други. Редовен член е на международни оперни и песенни конкурси.

Първите изяви на Петър Данаилов на професионална сцена  са свързани с Варненския оперен театър, където пресъздава образите на Граф ди Луна от “Трубадур”, Шарплес от “Мадам Бътерфлай”, Риголето от едноименната опера на Верди; Белкоре от “Любовен еликсир” , Жорж Жермон от “Травиата”, Ескамилио от “Кармен”, Набуко от едноименната опера на Верди.

Завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Сабин Марков през 1995 година и същата година дебютира на сцената на Бургаската опера.  През месец март 1998 г. Петър Данаилов специализира в Майсторския вокален курс на Гена Димитрова, проведен в София, след което е поканен за солист на Софийската национална опера, където поема централния баритонов репертоар. През 2000 година печели Първа награда, златен медал и Наградата на публиката на Международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” – София, което му отваря вратите за големите европейски сцени.  През 2001-2005 година е гост-солист на оперния театър в Клагенфурт, Австрия, а през творческия сезон 2004/2005 година е солист на Оперния театър в Бон, Германия.  Има покани от най-известните музикални сцени на Балканите, в Европа и САЩ.

В репертоара си певецът има около 40 оперни заглавия. Основно място заемат  оперите на Верди и Пучини, но също  Доницети, Росини, Леонкавало, Маскани, Бизе, Гуно, Чайковски, Бородин и други.  Има записи в Българско национално радио и Националната телевизия. 

Вече има успехи и със своите ученици, които печелят и международни награди.

Снимка

Как по-често да присъства класическата музика в нашето ежедневие?

Всичко тръгва от вкъщи. Аз съм възпитаван по този начин, колкото и простичко да звучи. Моята баба пееше оперно пеене, без да е оперна певица. Аз станах оперен певец защото имах този интерес. Тя ме заведе на музика за първи път,  на китара, оттам тръгна и пеенето и всичко останало. Затова ние трябва да се занимаваме с децата си, да им обръщаме внимание, да изключим мобилните им телефони и да не им даваме толкова игри, а да им сложим в ръцете китара или цигулка. Може и пиано. Съвременните пиана, които не са акустични, са толкова удобни за купуване, звучат прелестно и помагат за развитието на децата. Да не говорим, че самата музика развива хората по съвсем друг начин - духовно и умствено. Свиренето на инструмент развива мозъка на човек по съвсем друг начин!

СнимкаКолко мелодии знаете?

Достатъчно, за да забравя за други неща от живота.

Коя си припявате за настроение?

Редовно - "Севилският бръснар". Това е моята любима музика от арията на Фигаро. Било в банята, било в коридора, а понякога и по улиците.

Какво искате да се случи през Новата година?

Успех на всички, много здраве и вирусите да заобикалят България колкото е възможно повече!

В буквален и преносен смисъл?

Във всеки един смисъл. Случвало ми се е да бъда на сцена дори и с висока температура и се опитвам да го преодолявам. Публиката не се интересува дали сме здрави или болни.

Пял съм много болен със сериозна кашлица. Няколко пъти е било така и съм се чудил дали да го обявя и да отменим концерта, но хората са си платили билета и ще се разочароват.  Затова мълчим и правим най-доброто от себе си. С много добро настроение и с много обич към публиката.

Ние сме като един щепсел - всеки един човек от публиката идва с неговия контакт и се включва в нашия енергиен обем.  Опитваме се да сме много позитивни и енергията да струи от нас. Това е!Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от кино школа "Братя Люмиер" отново с награди

„Три самотни истории“ спечели две награди на Международния фестивал за младежко медийно изкуство "Арлекин". Филмът по текстове на Людмил Станев получи от журито признание за режисурата на Божана Станева, Радина Романова и Георги Димитров, а на Алекс Алексиев бе присъдена наградата за най-добър актьор. Младите победители се занимават в кино школа „Братя..

публикувано на 26.06.22 в 11:32

Официалното откриване на ММФ "Варненско лято" е тази вечер

Официалното откриване на Международния музикален фестивал “Варненско лято” е тази вечер /25 юни 2022г./ от 20:00 часа в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна ще бъде дирижиран от Микола Дядюра – артистичен ръководител на Националната филхармония на Украйна. Ще участват и гост-музиканти от..

публикувано на 25.06.22 в 10:30

Специални прожекции в Балчик на наградените филми от международния фестивал "Ранно пиле"

Специални  прожекции на наградените филми от 17-ото издание на международния студентски филмов фестивал "Ранно пиле" се организират в Балчик тази неделя и понеделник от 16,00 до 18,00 часа в Каменна зала на Двореца. Те ще започнат с  голямата награда – „Добра немска работа“ на Янис Александър Киифър от Германия . Най-добрият анимационен филм е от..

публикувано на 24.06.22 в 13:51
Светлана Вълкова

Журналистът от Радио Варна Светлана Вълкова с номинация от наградите "АртАкция на годината"

Номинираха колегата ни - журналиста Светлана Вълкова за предаването за култура „Гравитация нула“, което звучи в ефира на БНР - Радио Варна всеки петък следобед, за награда „АртАкция на годината – за изкуство с кауза!“. Светлана Вълкова е автор и водещ на предаването "Гравитация нула" вече повече от 10 години. Във времето от 14.00 ч. до 17.00 ч. в..

публикувано на 23.06.22 в 14:48

Владо Каперски представя новата си книга „Светец и цар“

23 юни, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа „Светец и цар“ e новият исторически роман на Владо Каперски, разказващ за срещата на свети Иван Рилски с набожния и миролюбив цар Петър, син на Симеон Велики. Среща на духовния авторитет със светската власт, на духовното със земното, притча за съдбата на България преди византийското..

публикувано на 20.06.22 в 17:30

260 години "История славянобългарска"

Днес се навършват 260 години от написването на "История славянобългарска" от атонския монах Паисий Хилендарски. Това е първото произведение на българската историография, написано в Хилендарския манастир и Зографския манастир в периода 1760–1762 г. Близо 370 години след падането на българската държава под османска власт величието на Първото и..

публикувано на 19.06.22 в 11:33

"Някогашна Варна" - изложба, посветена на Антон Страшимиров

По повод 150-та годишнина от рождението на Антон Страшимиров Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – Варна представя изложбата „Някогашна Варна”. На 15 юни 1872 г. във Варна се ражда Антон Страшимиров –неспокойният дух на българския модернизъм. Творчеството му единамична сплав, а той е реактивен, разносъставен, „сеизмографичен” автор...

публикувано на 16.06.22 в 14:09