Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов иска от шефа на ЕП пакетът „Мобилност“ да бъде оставен за следващия Европарламент

Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба.  

Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите.

Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

„Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европарламента, премиерът Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта съобщенията Росен Желязков. Той ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни. На нея Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планински спасители помогнаха на пострадала туристка от Гърция в Пирин

Планински спасители са оказали помощ на туристка от Гърция в Пирин планина, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Случаят е от вчера на обяд.  Жената е била на разходка в района на водопад „Свети Никола“ над Добринище. След подаването на сигнала към нея моментално е изпратен на помощ отряд планински спасители от Банско ...

публикувано на 03.08.24 в 09:50
УМБАЛ Бургас

С опасност за живота е 9-годишното дете, пострадало на плажа в Созопол

Лекарите продължават да се борят за живота на 9-годишното дете , което пострада на плажа в Созопол. Инцидентът е станал след 20:00 ч. в петък , докато машината е почиствала пясъка. 9-годишното дете е било засмукано от устройство, прикачено на трактор. Устройството е пречиствало пясъка. Детето е настанено в реанимацията на УМБАЛ-Бургас...

публикувано на 03.08.24 в 09:43

Гръцки фирми платиха 1,15 млн. евро глоби за нарушения по плажовете

Това лято концесиите на плажовете за бизнеса достигнаха рекордните 1650, което е много повече от първоначалната прогноза на гръцкото министерство на финансите за 1200. В други 150 случая не е имало концесии, защото не е имало достатъчно интерес или защото избраният концесионер се е отказал от..

публикувано на 03.08.24 в 09:38
Сградата на езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич .

Свободните места за четвърто класиране в гимназиите в област Добрич са 305

Регионалното управление на образованието в Добрич обяви 305 свободни места за четвърто класиране в гимназиите в областта. В четвърти етап на класиране участват ученици, които не са приети, не са се записали или не са кандидатствали до момента. Най-много свободни места за четвърто класиране има в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина..

публикувано на 03.08.24 в 08:44

Пожарът до село Лозница, община Генерал Тошево, вече е потушен

Пожарът, избухнал вчера край село Лозница, община Генерал Тошево, е потушен, информират от ОД на МВР Добрич. Огънят засегна гора с площ от 3 000 дка, като изгорели са около 1 500 дка от нея. В гасенето на пожара край село Лозница, в близост до границата с Румъния, участваха пожарникари от Генерал Тошево и Добрич, както и земеделци със..

публикувано на 03.08.24 в 08:40
Σοζόπολη

Инцидент на плажа в Созопол, трактор прегази дете при почистване на ивицата

Тежък инцидент на централния плаж в Созопол. Дете е прегазено от машина на сметопочистваща фирма малко след 20:00 ч. вечерта. По първоначална информация то е оставено без надзор. Детето е транспортирано в болница с тежки наранявания. Близките на детето обясниха, че са го изпуснали от поглед за секунди, 9-годишното дете и братовчед му се опитали да се..

публикувано на 03.08.24 в 07:48
Костадин Костадинов

"Възраждане" отказва да подкрепи правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност, съобщава БНР.  Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 17:10