Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сиренето и кашкавалът с растителни мазнини вече са на отделни щандове

От днес сиренето и кашкавалът, произведени с растителни мазнини, трябва да се продават на отделни щандове с ясно обозначени надписи, че са имитиращи продукти. Наредбата засяга както производителите, така и търговците. Целта ѝ е да ограничи възможността за измама на потребителя. Статистиката сочи, че употребата на сирене и кашкавал с палмово масло намалява. Въпреки това обаче само през 2017 г. сме изяли над 13 000 тона такива продукти.

Съгласно Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, имитиращите продукти, които съдържат мляко, но и растителни мазнини, трябва да са опаковани в отделни потребителски опаковки още в предприятието, а на етикета задължително да е изписано, че са имитиращи продукти. Задължително трябва да се посочи и съставката, която е частичен заместител на млякото. Целта е да се ограничат злоупотребите и подвеждането на потребителите.

Наредбата влезе в сила през октомври. До неделя обаче имаше гратисен период, за да се продадат всички произведени преди наредба за продукти. От днес тя вече е задължителна.

Пред БНР Симеон Присадашки - зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, заяви:

"Оттук нататък вече всеки носи своята отговорност и ще има наказуемост за злоупотребата с тази наредба. Тя беше доусъвършенствана, защото се получаваше едно размиване в отговорността за продажбата на този тип продукти и за информираността на крайния клиент - какво съдържат тези продукти. С тази наредба това се регламентира. Тези продукти вече трябва да бъдат опаковани от самия производител и никой по веригата няма право да променя опаковката. Второто е, че на опаковката трябва да бъде изписано какво представлява продуктът, какво съдържа, както и количествата на аналоговите суровини трябва да бъдат обозначени с достатъчно ясен шрифт". 

Според него сега хората ще бъдат много по-информирани: 

"Доколко те ще ги ползват - това е култура на хранене на всеки. Мисля, че вървим напред в тази насока. Все повече хората разбират, че по-евтините храни не водят винаги до качествено задоволяване на нуждите от енергия за организма. За мен продуктите без име може би крият най-големите рискове за качество". 

Присадашки подчерта, че масово имитиращи продукти се изнасят от България за други страни, но вносът е малко. За кашкавалите с имитиращи продукти у нас започна да се работи отскоро, досега тези продукти влизаха от Гърция, посочи той. По думите му правилата ще важат и за вносните продукти. 

За момента от 260 предприятия 23 са заявили, че ще произвеждат имитиращи продукти, информира Симеон Присадашки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30