Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция „Спаси книга“ дава нов живот на издания и грамофонни плочи

Нов живот на книгите, чиято съдба е да бъдат изхвърлени или оставени да събират прах на рафтовете ни, вдъхва русенецът Николай Падалски. Вече близо месец той приема ненужни книги, периодични издания и грамофонни плочи, събира ги в склад, описва ги и ги публикува със снимки на кориците във Фейсбук. От там желаещите да се включат в благотворителната инициатива, избират подходящото за тях заглавие, изпращат имейл на padalski@abv.bg, или се обаждат на посочените на страницата в социалната мрежа, посветена на акция "Спаси книга“.

Хиляди издания вече са достигнали до съответните дестинации – малки и големи населени места (в това число Варна и Добрич), читалища и библиотеки в страната ни, с една-едничка цел – да не останат затънали в забрава книгите от нашето минало. Разнообразни са жанровете, които се предоставят и търсят от различните хора, пожелали да станат част от акцията.

Доброволци помагат в нелеката задача, с която се е заел Падалски, който се занимава с личен и семеен бизнес и на когото не остава много време за странични дейности. Категоричен е, че според интереса на хората, ще реши дали акцията да продължи в бъдеще, и че книгите ще се предоставят безплатно, с единственото изискване хората да се поемат разходите за доставка.

Какъв е смисълът на това добротворчество и как се заражда идеята за „Акция книга“? Чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Без синя зона и днес във Варна

Зоната за кратковременно паркиране "синя зона" във Варна не работи и днес във връзка с  обезпечаване работата на секционните избирателни комисии и всички ангажирани с провеждането на Европейските парламентарни избори и извънредните избори за национален парламент на 9 юни.   Община Варна призовава водачите да спазват правилата за спиране и..

публикувано на 09.06.24 в 14:59

Над 8 % избирателна активност в община Каварна към 11 часа

Изборният ден в община Каварна започна навреме. Всички избирателни секции отвориха врати в 7 часа. В община Каварна изборните секции са общо 30, в Каварна те са 13, а в населените места – 17. В най-голямото село Българево има две избирателни секции. Машинно упражняване на вота ще има във всичките 13 секции в Каварна, две – в Българево и 1 - в село..

публикувано на 09.06.24 в 14:10

Как започна и протича гласуването във Варна и Добрич (обновява се)

Мудно и бавно започна изборният ден във Варна, видяха репортерите на Радио Варна. На места членовете на секционните избирателни комисии (СИК) се объркват за урните.  Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се..

обновено на 09.06.24 в 13:23

В Аксаковско не вярват, че ще има правителство

Топлото време сваля интереса към изборите. Това смятат в секциите в аксаковското с. Куманово. Иначе хората гласуват еднакво и за българския, и за европейския парламент, макар да не вярват особено, че ще бъде съставено ново правителство. Там обаче все още се надяват, че ще им ремонтират пътищата, които не са пипнати от началото на демокрацията преди..

публикувано на 09.06.24 в 13:20

Почти 8% активност във Варненско към 11 ч.

Към 11:00 часа във Варненска област за Народно събрание са гласували 7,96 процента от избирателите, а за европарламент – 7,78 на сто, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. Вотът си за 50-о Народно събрания са упражнили 32 200 избиратели, а за членове на Европейски парламент – 30 800. В областния център е най-ниската..

обновено на 09.06.24 в 12:42

4% активност за вота към 9 ч.

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл..

публикувано на 09.06.24 в 10:25

10 неработещи машини в началото на изборния ден

Отворени са всички 655 секции в избирателния район. Машините за гласуване в областта са 544. Десет машини за гласуване са дали различни проблеми и не са тръгнали, в момента те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от Централната избирателна комисия да се премине изцяло на гласуване с хартиени бюлетини, каза председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 08:43