Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на прегръдката

Целият свят празнува Международния ден на прегръдката. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката.

Прегръдката е сигурност и любов, която дарява майката на бебето още от първите му секунди на белия свят. Психолозите твърдят, че ако едно бебе не бъде докосвано, то ще загине. Затова прегръдката е жизненоважна съставка от нашия живот, така както се нуждаем от въздух, вода и храна. Доказано е също, че с тялото казваме много повече, отколкото с думи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Докторът, поискал близо 1500 лева за преглед на "Златни пясъци": Ценоразписът е в кабинета ми, всичко е законно

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От Регионалната здравна инспекция започват проверка..

публикувано на 07.08.24 в 10:58

Цената на земеделската земя в област Добрич - повишена с близо 28%

С почти 28% се е повишила цената на земеделската земя в област Добрич през 2023 г. в сравнение с предходната, сочат данните на националната статистика. Най-скъпо се продава земята в община Добричка, където декарът достига 4 404 лв. През 2023 г. средната цена на сделките с ниви в област Добрич достига 3 623 лв. за един декар, което спрямо тази за..

публикувано на 07.08.24 в 10:10

Спряха отсичането на останалите два кедъра в "Аспарухово", предстои проверка и сезиране на прокуратурата

Община Варна ще сезира прокуратурата и ще извърши пълна проверка как е бил издаден подробен устройствен план за терена в центъра на квартал "Аспарухово", върху който ще бъде изградена кооперация. Това съобщи заместник-кметът на общината Илия Коев, който пристигна на място, тъй като рано тази сутрин част от кедрите на терена бяха отсечени, без да..

публикувано на 07.08.24 в 10:02

Поставиха заграждения около градинката с кедрите в кв. "Аспарухово", пет от седемте кедъра вече са отсечени

Градинката с кедрите в центъра на район "Аспарухово", които жителите на квартала се опитват да опазят, тази сутрин осъмна заградена. Малко след пет часа група работници сложиха подвижни огради. Малко по-късно, в тъмните часове, се е пристъпило към отрязването на дърветата. Припомняме, че теренът е частен, инвестиционното намерение за участъка,..

публикувано на 07.08.24 в 06:47

Авария причини спиране на водата тази нощ в с. Тополи

Поради авария без вода от 02.00 ч. до около 14.00 ч. тази сутрин ще са абонатите в част от с. Тополи. Поради извършване на профилактика на съоръженията в Помпена станция "Червен мост" без вода ще бъдат абонатите на с. Близнаци и с. Приселци от 08.00ч. до 17.00ч. на 07.08.2024г.  Във Варна без вода до около 14ч ще са абонатите в част от Евксиноград,..

публикувано на 07.08.24 в 05:59

Слънчево, следобед с временни увеличения на облачността

Днес ще преобладава слънчево време, следобед над Североизточна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб, по крайбрежието до умерен от северозапад, следобед от североизток и изток. Сутринта ще е по-прохладно с температури във вътрешността 12-17 градуса, по крайбрежието 17-20. Максималните температури ще са между 27° и 32°, за..

публикувано на 07.08.24 в 05:57

Статуята от Хераклея Синтика вече може да бъде разгледана от посетителите на музея в Петрич

Статуята, вероятно на владетел или висш чиновник, открита при теренните проучвания в обект „Античен град Хераклея Синтика“, е разопакована и изправена на място  в експозиционната зала на Историческия музей в Петрич. Няколко часа продължи работата, под ръководството на проф. Людмил Вагалински, за да се извиси в цял ръст мраморната статуя...

публикувано на 06.08.24 в 17:21