Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен архитектурен конкурс и обществено обсъждане за съдбата на Дупката

Обектът, който ще бъде изграден на мястото на т.нар. дупка в центъра на Варна, трябва да получи широко обшествено одобрение. Също така той трябва да има конкретни параметри и в никакъв случай да не се пренебрегва частната инициатива при финансирането. Това сподели за Радио Варна архитект доцент Станчо Веков. Според него трябва да се заложи на културните особености на мястото, както и да се преодолеят архитектурните различия в района.

  По тази тема преди дни се проведе среща, която събра експерти в Дома на архитекта. Там арх. Бузев представи идеята на община Варна за решението как да изглежда това възлово за града място. Според него археологическите останки и тяхната експонация ще са съществен елемент.  Освен това ще има и подземен паркинг на това място – идея, която не е приета еднозначно от аудиторията.

Обявяването на конкурс ще реши проблема с „дупката”. И то конкурс международен, в което Варна вече има опит, посочи арх. Веков.  И понеже е особено важно как ще бъде подготвено заданието за конкурса, на тази среща бяха събрани мнения и идеи от специалистите.

Практиката показва, че когато концепцията на заданието надхвърля локалните рамки, тогава има резултат, обобщи Веков.

За да бъде професионален крайният продукт е необходимо да има обсъждане и то не само в  гилдията. Иска се широка обществена платформа, защото всеки варненец е заинтересован какво ще има там и има свое мнение. Така всички  мнения ще бъдат синтезирани, ще се стигне до едно, по което трябва да има консеснсус. Само така може да се разчита, че цялото гражданство на Варна ще приеме този обект като свой и като част от нещо, в което участва.

В звуковия файл чуйте интервюто на Мартин Николов с арх. Станчо Веков:
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Довечера затварят част от бул. „Осми Приморски полк“ заради ВиК авария

Във връзка с възникнала ВиК авария на бул. „Осми Приморски полк“ в участъка между ул. 121-ва (ул. "Боян Блъсков") и ул. "Петър Слабаков", от 22.00 ч. на 26.07.2021г. (понеделник) до 05.00 ч. на 27.07.2021г. (вторник) ще бъде затворен за движение бул. „Осми Приморски полк“ в горецитирания участък. Движението по бул. „Осми Приморски полк“ ще се отклонява..

публикувано на 26.07.21 в 17:40
Ваксина

Продължава имунизационната кампания в ромските махали

Продължава имунизационна кампания срещу COVID-19 в ромските махали , организирана от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна, съвместно с Регионалната здравна инспекция в града. На 27 юли от 15:00 до 17:00 часа е предвидена акция по ваксиниране в жк. „Владислав Варненчик“ на ул. „Гургулят“. Всички желаещи, които искат да се имунизират срещу..

публикувано на 26.07.21 в 17:15

ИТН: До края на седмицата може да има кабинет

България може да има ново правителство още в близките дни. Това каза депутатът от „Има такъв народ“ /ИТН/ Радостин Василев преди днешните консултации на експертно ниво. "Ние споделяме само политиките на партиите в Народното събрание, който реши – подкрепя който реши – не подкрепя, така е най- справедливо. Ние не говорим за коалиции и някакъв порцион..

публикувано на 26.07.21 в 17:05
Голямата базилика в Плиска

Първата българска столица Плиска се побратимява с италиански град

Първата българска столица Плиска ще се побратими с италианския град Корфинио. В малкото градче в Южна Италия е изсечена първата монета с името на държавното образувание – Италия, което е съюз между италийските народи от източната страна на Апенините.  Това каза в интервю за Радио Варна почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио...

публикувано на 26.07.21 в 17:02

Протест срещу условията в приюта за кучета в Каменар

Природозащитници и граждани доброволци излязоха на протест пред сградата на Община Варна срещу нехуманните условия за отглеждане на бездомните кучета в общинския приют в Каменар. Не искаме по улиците да има бездомни кучета и котки, които да стават жертва на преминаващи коли и на садисти. Начинът за решаването на проблема..

публикувано на 26.07.21 в 16:56
Снимката е илюстративна

Тежка катастрофа затвори пътя София - Варна край Шумен

Тежка катастрофа затвори главния път София - Варна, между шуменските села Градище и Черенча. Инцидентът е възникнал  малко преди 13 часа. Според първоначалната информация е станал челен удар между лек автомобил „Пежо“ с шуменска регистрация и товарен автомобил със софийска регистрация, като при инцидента е засегнат и трети автомобил с регистрация от..

публикувано на 26.07.21 в 14:52

Близо 1000 родители от Варна са подали заявления за помощта от 300 лева за учениците първи и осми клас

Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас в държавно или общинско училище през учебната 2021/2022 година. В община Варна до момента за първокласници са подадени 765 заявления, а за учениците, които ще са в 8 клас са 219, каза за..

публикувано на 26.07.21 в 14:03