Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Емилова: Житният пост на Дънов – рестарт на организма

Уникална система за пречистване на организма предлага българинът Петър Дънов. Той се прави веднъж в годината – през месец февруари. Най-подходящото време за тази година е от 22 февруари до 3 март. Д-р Людмила Емилова обяснява какво прави житния пост толкова популярен и днес:

Когато за десет дни останем на сто грама жито, три ябълки и девет ореха, една –две чаени лъжички мед, ние се пречистваме от токсините, които са „задръстили“ тялото ни от богатите трапези по празниците. Когато житният пост се направи преди да дойде пролетта, ние пречистваме организма си и се чувстваме радостни и обновени, все едно сме дали „рестарт“ на организма си. Това съм го изпитала и аз, така и хилядите хора, които правят този пост. Много от моите пациенти също използват това време, за да направят житния пост и споделят колко прекрасно се чувстват след това.

Кога е подходящото време да се направи житния пост?

Петър Дънов е казал, че това винаги трябва да започне един до три дни след пълнолуние, което тази година е на 19 февруари. Затова трябва да го започнем не по-късно от 5 дни след пълнолуние, защото постът ще завърши в новолуние, което не е желателно.

Хубаво е да започнем с ябълка. Добре е да не събираме заедно ябълка, жито и орех на едно хранене. След известно време се консумира жито с орехи. Медът може да се смеси заедно с житото, но повече хора предпочитат да го изпият с водата, защото в тези дни трябва да се приема 1,5 -2 литра вода.

СнимкаТопла вода?

Може да е леко затоплена, но не гореща, а може и да е със стайна температура.

Не се пие водата, в която е било изкиснато житото, защото в нея са преминали ензимните енхибитори от зрънцата. Те са необходими, за да предпазят зрънцата от вредители до тяхното покълване в пръстта. Ензимните инхибитори обаче не са полезни за хората, защото се свързват с ензимите в храносмилателната система на човек, деформират ги и им пречат на пълноценната работа. Затова водата, в която е било поставено житото, е желателно да се изхвърли. Житото се изплаква много добре и се разпределя на три порции, които се консумират през целия ден.

В какви случаи помага най-много житния пост?

Най-много при хора, които са силно интоксикирани. В тези случаи такива хора, особено в първите три дни, могат да получат главоболие и да се чувстват отпаднали. Причината е в това, че излизайки много токсини наведнъж и попадайки в кръвта, за да бъдат изхвърлени, създават всички тези оплаквания. Така че колкото повече оплаквания имаме в първите дни на житния пост, толкова е по-удачно да го направим.

В последните години много хора, които правят житен пост, заместват пшеницата с лимец. Това е  стара хилядолетна култура, която има много предимства и увеличава ползите от това пречистване. Глутенът в лимеца не е така агресивен поради вида на глеадина в състава му, притежава максимално качество микронутриенти на калории и е по-активно насищащ. След накисване зрънцата са много по-меки и хора, които имат проблеми със зъбите, винаги предпочитат накиснат лимец пред жито. Това са важни подробности, защото в интернет може да се намери какво ли не за житния пост. Но това, което аз съветвам моите пациенти, е основано на споделеното от моята пациентка Мария Митовска, която е на 73 години и се е учела от първите ученици на Дънов и е най-близо до това, което самият той е казвал. КЛИНИКАТА НА Д-Р ЛЮДМИЛА ЕМИЛОВА  е в хотел "АКВА АЗУР" в курорта "Св. Св. Константин и Елена". Информация може да получите на тел. 0888 951 288.


ВИЖТЕ ОЩЕ

При д-р Емилова си почива и тялото, и духа

Психическа подкрепа и успокоение дава клиниката на д.р Людмила Емилова. Така смята пациент, който за първи път е бил при нея преди 20 години. Драгомир Драгнев е на 53 години, женен с две деца, от Търговище. Не успях сам да се справя тогава, преди 20 години, с висок холестерол и болен черен дроб. Така и не можах да се справя сам Знам за  клиниката на..

публикувано на 16.02.20 в 19:35

Пациент: Започвам всяка година при д-р Емилова, за да се заредя с енергия

Приятел на здравословния начин на живот и на д-р Емилова още от времето , когато тя създава своят клиника преди 26 години.  Това е кратката биография по отношение на здравето на Иван Петков от Плевен С д-р Емилова се познаваме от санаториума на МВР край Варна. И когато тя реши да направи тази крачка, посъветва се с такива като..

публикувано на 10.02.20 в 10:50

Плодолечението връща в ритъм сърцето

Желанието да промени навиците си и най-вече да помогне за нормалната работа на сърцето си  водят в клиниката на д-р Емилова един 60-годишен мъж, който от няколко години   прави програмата за плодолечение. Казвам се Иван Иванов. От Ямбол съм. От 2013 година правя програмата на д-р Емилова, защото сърцето ми излиза извън ритъм. Ходих по доктори..

публикувано на 03.02.20 в 00:05

Болките в стомаха си отиват завинаги с подходящо плодолечение

"Ние много често лекуваме пациенти, които имат хронични гастрити, язви на дванадесетопръстника или на стомаха, гастроезофагеален рефлукс, което може да доведе до образуване на язви на хранопровода", разказва д-р Людмила Емилова. Според нея програмата на плод и чай е подходяща и за такива хора. Те не трябва да пият фрешове от кисели, дразнещи цитрусови..

публикувано на 27.01.20 в 06:00

Вяра Николова: "Повярвайте на д-р Емилова и няма да сбъркате!"

15 килограма само за два месеца успява да свали Вяра Николова от Варна с програмата на плодове, чай и мед и напътствията на д-р Людмила Емилова. За пътя до този резултат Вяра разказва пред Габриела Гаврилова. От известно време се лекувам при д-р Емилова. С големи надежди отидох при нея, защото имах различни заболявания като високо кръвно и..

публикувано на 20.01.20 в 06:00

Изборът да заживееш без лекарства

Мерием Йосгерен е на 64 години. Жвее в Холандия и има три деца. "Грижа се за тях сама от 27 години и реших, че сега е време да обърна внимание на себе си", разказва Мерием. В клиниката нва д-р Емилова успява след едномесечен престой да изхвърли всички хапчета от нощното шкафче и да заживее нов живот. За своя път тя разказва пред Габриела Гаврилова...

публикувано на 13.01.20 в 06:00

Нови програми в клиниката на д-р Емилова

Клиниката на д-р Людмила Емилова възобновява работа от днес. Н овият старт е в деня на празника Богоявление, мястото и екипът са същите. Честита на всички 2020-та година. Да се надяваме, че ще бъде по-ползотворна, че за всички ще има повече работа и по-голямо желание за всички да работят, зада имат едно по-достойно съществуване...

публикувано на 06.01.20 в 06:00