Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова.

Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми.

Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от различни симптоми 12 седмици след инфекцията. Наистина ли са толкова тежки последствията питам д-р Емилова:

Да, така е, наистина. За съжаление изключително много хора имат постковид синдром, най-различни оплаквания след преболедуван ковид.

От какво най-често се оплакват хората?

Работим вече близо месец и една голяма част от пациентите идват, след като са преболедували ковид-19.  Забелязваме, че много често преболедувалите имат високо кръвно налягане, доста по-високо, което ние по принцип доста бързо овладявахме и даже пациенти, които идваха с високо кръвно при нас още на втория-третия-четвъртия ден вече бяха с нормално налягане без лекарства.  Докато сега високото кръвно много трудно се сваля. Минават десетина дни -четиринайсет и чак тогава кръвното става нормално. Освен това забелязахме, че пациенти, които са прекарали ковид инфекция, имат повишени стойности на кръвната захар, което също сравнително по-трудно се променя. За разлика от преди ковид пандемията, когато много лесно пак за няколко дни само пациенти, които имаха висока кръвна захар, я нормализираха напълно.

Това означава ли, че в такъв случай се препоръчват по-дългите гладувания – 20 дни и повече?

Разбира се, че да, за да овладеем тези симптоми, а те не са само тези.  Много често се появяват ставни оплаквания, обща отпадналост, силно неразположение. Една част от тези оплаквания се дължат на това, че част от пациентите са приемали много лекарства, за да лекуват ковид инфекцията.  Много често продължителен прием на антибиотици, кортикостероиди, други противогрипни лекарства и тн е довело до увреждане на целия организъм – както от самия ковид, така и от лекарствата, многото лекарства, които са пили след това.

Затова и изключително много пациенти имаме, които са дошли, за да се отърват от тези токсини, натрупани по време на боледуването  и от лечението на ковид инфекцията.  Така, че главната част от дошлите пациенти от България  и от чужбина, са тези, които са преболедавили.

От кои държави са се решили да дойдат българи и др пациенти?

  Мога да кажа, че преобладават българите, които живеят и работят в чужбина. Имаме пациенти от Италия, от Швейцария, Франция, от Испания и др, така че голямо е разнообразието – дори от Канада са дошли и от Америка. 

Аз не се учудвам, тк хората знаят, че при нас има място,  в нашето уютно местенце, където знаят, че ще срещнат приятели в наше лице и в лицето на  колегите си пациенти. Знаят, че тук ще им бъдат направени всички необходими изследвания – лабораторни и инструментални, за да се види какво е състоянието им когато идват при нас и след като достатъчно дълго правят програмата на плодове, чай и мед, захранване или природосъобразно хранене, след това отново правим изследване, за да видим какви са резултатите от това лечение

През последните седмици се увеличават заболелите с тази инфекция – при вас предпазните мерки как са, тествате ли при приема всеки пациент?

Абсолютно всички мерки се спазват, абсолютно всеки пациент се тества, независимо дали е прекарал болестта, колко отдавна, дали има ваксина. 

Преди да престъпят още кабинета, докато влязат в хотела, преди да се настанят в стаята си, всички пациенти се тестват.

Много хора, преболедували ковид-19 продължават месеци след това да страдат от дългосрочните последици. Прецизното им диагностициране изисква много изследвания и проследяване на важни показатели. Какви са възможностите за това в Клиниката на д-р Емилова?

Правим изследвания по 50 показатели. Изследваме всички органи и системи в тялото, правим ехограф на всички коремни органи, правим електрокардиограма, при нужда правим доплер сонография – оглеждаме артериите на шията, на мозъка, артериите на крайниците. При нужда правим ехокардиграфия, т.е. оглеждаме сърцето отвсякде. Правим холтер ЕКГ, холтер кръвно налягане, те 24 часа проследяваме електрокардиограмата и кръвното налягане на пациентите. И при нужда имаме възможност да направим консултации с кардиолог, гастроентерелог, с психиатър и психотерапевт, с невролог. Така че правим всичко възможно, да помогнем максимално на пациентите си  за максимално кратко време .

Осъзнаването на проблема е първата крачка към неговото преодоляване – телефонът за връзка с Клиниката на д-р Емилова е 0888 951 288




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27

Д-р Емилова: Винаги избирайте сезонните български плодове

Вече   близо 30 години д-р Емилова лично прилага плодолечението, което препоръчва на пациентите си. Тя съветва  програмата да се прави  при възможност със сезонни български плодове. Чуйте защо: Сезонните плодове, тоест плодовете откъснати в момента, в който ще бъдат консумирани, са най-прекрасното нещо, което може да си пожелае всеки един човек..

публикувано на 30.07.21 в 18:16