Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата сграда на МГ ще е училище от бъдещето

Представете си училище в сграда като мол - с много свободни пространства, светлина отвсякъде, басейн, хранителен корпус, фотоволтаични панели на покрива, зелени градини, паркинги за велосипеди, електрически коли...Собствени игрища, лаборатории за експерименти, Google стаи, интерактивни дъски, най-бързия възможен интернет и най-доброто оборудване във високите технологии!

Макар и да звучи като научна фантастика, всичко това е заложено в идейния проект за новата сграда на варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон".

И дори да може да се видят елементи от този тип училищни пространства в отделни кътове в няколко училищни сгради в България, такова училище у нас за момента няма. Първото подобно ще е във Варна. То ще съчетава освен всичко вече изброеното, но и новия образователен стандарт за повече физически пространства на учениците, каза за Радио Варна директорът Павлин Петков.

По думите му, замисълът е варненската МГ да изглежда като съчетание между центърът за предприемачество на първо основно училище в Берковица, което беше номинирано в годишните награди за архитектура WhATA Awards, крилото за началния курс на ОУ "Петко Славейков" във Варна, финландските школа и кампусите на MIT. Ако искаме оборудване като за най-престижните технологични училища в света обаче, ще са нужни повече от 20 млн. лв., коментира Петков.

Снимка

В понеделник правителството прехвърли на Община Варна имот на ул. "Върба" № 24, с площ около 14 дка. Предстои той да бъде обединен със съседен терен, който също е предоставен от държавата преди 3 години. "Върху общата площ от 22 дка ще построим новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Тя ще бъде част от образователен кампус, който планираме да оформим в зоната на техникумите. Идейният проект, възложен от ръководството на училището, е готов. Той предвижда 4-етажна сграда, с РЗП от 20 000 кв. метра. Следва изготвяне на техническото задание за новата сграда", съобщи кметът Иван Портних.

Иначе, оптималният срок за изграждането и оборудването на новата сграда е около 3 години. Проектантът на сградата ще бъде избран с конкурс.

Повече може да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Промени в разписанията на линии 409 и 109 от днес

От днес автобусите по линия 409 ще обслужват курсове до курортния комплекс "Златни пясъци" на всеки 30 минути между 6.00 часа и 23.00 часа , съобщават от Градски транспорт.  Автобусите по линията посока "Ривиера", след спирка "Изгрев" ще обслужват спирки "Ален мак" и "ВСУ", "Ален мак" /за "Златни пясъци", "Майстор Манол" и след това по..

публикувано на 01.05.24 в 06:50

Облачно и по-малко дъждовно време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с облачно и на места все още дъждовно време. Във Варна, както и на други места, днес в ранните сутрешни часове ще превалява дъжд. През деня ще остане предимно облачно и следобед отново е възможно слабо да превали. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Максималните..

публикувано на 01.05.24 в 06:03

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58

Варненци ще вземат частица от Благодатния огън, пазен в манастир от миналата година

Благодатният огън от миналата година се пази в много храмове. В Катедралния храм във Варна тази година свещеният пламък ще бъде донесен от един от манастирите в епархията. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще  отслужи пасхалната архиерейска литургия на Възкресение Христово в катедралния храм "Успение Богородично" в морската..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

"Град в града" строят на мястото на бившия радиозавод във Варна

"Град в града" или т. нар. сити ще бъде изграден на територията на бившия радиозавод във Варна. Инвестицията е на стойност над 400 млн. лева. Това каза и зпълнителният директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов, който категорично отхвърли обвиненията срещу дружеството, което блогърът Симон Милков отправи вчера на пресконференция.  Журналист..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощието ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21