Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора премиера на „Кой е Големанов?“ във Варна

| обновено на 19.03.19 в 07:07

Премиера на "КОЙ е Големанов?" - 19 март на основна сцена на Варненската опера

Начало 19.00ч.

„БОГАТ СЪМ, ЧЕСТЕН СЪМ И СЪС РАЗУМ БИСТЪР. ЩЕ БЪДА НАЙ-ДОСТОЙНИЯ МИНИСТЪР“

ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Големанов в най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“

Пламен Георгиев, най-добрият комик на Варненския драматичен театър, превзе след оперетата и мюзикъла. Минава през жанровете с лекота, създава органични образи и не крие удоволствието, което изпитва от новите си превъплъщения. Публиката пък не закъснява да го възнагради с аплодисменти. Това се случи и на февруарската предпремиера на мюзикъла „Моя прекрасна лейди“, в която неговият Алфред Дулитъл привлече вниманието. А сега ще бъде самият Големанов в най-новия български мюзикъл „Кой е Големанов?“ За толкова кратко време, откакто се занимаваш с мюзикъл, да стигнеш толкова бързо до главна роля, това си е направо прецедент, нали, Пламене?

Щом казваш... (смее се) Но ти благодаря за хубавите думи! Наистина ми доставя голямо удоволствие, да откривам нови светове на сцената, след като толкова години съм играл в драматичния театър. Срещата ми в „Моя прекрасна лейди“ с режисьорката Нина Найденова, диригента Цветан Крумов, хореографката Боряна Сечанова и такива професионалисти като актьора Атанас Сребрев и оперната певица Станислава Момекова, беше много задължаваща за мен. Отнесох се с голяма отговорност към ролята и вложих най-доброто от себе си.

Кой е сега твоят Големанов? Това не е съвсем онзи Големанов, когото познаваме от комедията на Ст. Л. Костов...

Не е, макар че либретото на мюзикъла има общи черти със сюжета на пиесата. В театралната постановка „Големанов“ играх кметът, но тук задачата ми е по-сложна. Сценарият е фрагментарен с отделни скечове, в които Иво Сиромахов е майстор. Ако трябва да характеризирам с едно

изречение моя Големанов, той е съвременният простак, който бързо се е опаричил, събрал е капитал и се домогва всячески до властта, без да има необходимата култура за нея.

Нарицателно за Големанов е желанието му да стане министър...

Да, целта му е да се изкачи до министерско кресло, няма значение кое точно. И понеже това е висока цел, сценографът Иван Токаджиев е проектирал висок, направо огромен стол, под него с врата, която се отваря. Строежът на цялото изделие изисква усилия от страна на сценичните работници. С усилие се докопва до стола и Големанов, но столът е толкова висок, че Големанов изглежда в него съвсем малък и незначителен. Отвсякъде става видимо, че е неподходящ за този пост.

Трон, който не му е по мярка, в буквален и преносен смисъл.

Да.

Персонажите имат ли разпознаваеми прототипи?

Мюзикълът не визира определен политик или партия, а дава обобщен образ на съвременната политическа конюнктура. Осмива корупцията, шуробаджанащината, която Големанов нарича „лобизъм“, двойните стандарти, манипулативните подходи и т.н. По-разпознаваем е може би прототипът на журналистката, но това е все пак само намек. Основно става дума за овластените политици, които не се различават в стремежа си към забогатяване. В това отношение има много хубав момент с Големанов, който във важно изявление допуска една след друга две грешки – и двете показателни за „политическата му философия“. „Министрите трябва да са богати, за да крадат“, казва той и веднага „се поправя“: „Министрите трябва да крадат, за да са богати“ :)

Как в този контекст Големанов се вписва в Ефекта на отчуждението по Брехт, който използва в режисьорския си прочит проф. Светозар Донев?

Актьорът излиза от образ, когато говорът се сменя с пеене. След като Големанов произнася „коронния“ си монолог, според който „Докато богатите не влязат в управлението, таз държава няма да се оправи“, аз се обръщам към публиката с песен. Ето цитат от нея: „Готов съм незабавно да оправя таз наша бедна изостанала държава / и съм достоен тук да съм министър. / Мен всички важни хора ме познават, / те Йовчо Големанов уважават. /Богат съм, честен съм и със разум бистър. / Ще бъда най-достойния министър.“

Нищо друго не ми остава да кажа, освен „Да живее министър Големанов / Георгиев!


Мюзикъл от Георги Костов

Режисьор Светозар Донев

Диригент Страцимир Павлов

Хореограф Анна Донева

Сценограф Иван Токаджиев

Костюмограф Ана Мария Токаджиева

Действащи лица и изпълнители:

ГОЛЕМАНОВ - Пламен Георгиев, ГОЛЕМАНОВА - Благовеста Статева, НЕВЕНА - Лилия Илиева, ЛЮБОМИР - Велин Михайлов, ГОРИЛКОВ - Пламен Долапчиев, ИЛИЕВА - Вяра Железова, ЧАВДАРОВ - Людмил Петров, МИКИ - Калоян Лулчев, БАБА ГИЦКА - Милена Захариева, ПОПОВСКА - Сребрина Соколова, ДВАМА СОЦИОЛОЗИ - Анатоли Романов, Лев Караван


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт за Освобождението на Варна на площад "Независимост" на 27 юли

На 27 юли от 20.30 часа, в традиционния концерт на площад „Независимост“ по повод Освобождението на Варна от османско владичество, оркестърът на Държавна опера Варна ще поднесе на варненци и гостите на Варна интересна програма от български и руски композитори. Кръстин Настев ще дирижира концерта, в който участват солистите на оперния театър Линка..

публикувано на 22.07.24 в 16:14

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19