Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Нено Димов пристига за спешна проверка на Шабленското езеро

Министър Нено Димов пристига в Шабла, за да провери състоянието на езерата в района, чието ниво е спаднало драстично. За това алармираха еколози във вторник. По-късно от Българското дружеството за защита на птиците сезираха прокуратурата за източването на водата. Очаква се проверката на министъра да започне около 16 часа.

Междувременно експерти от РИОСВ-Варна и представители на община Шабла извършиха проверка в защитена местност „Шабленско езеро“, при която беше установено, че няма изтичане на води от защитената територия. През януари 2019 г. в РИОСВ-Варна постъпил сигнал от Община Шабла за опасно повишаване нивото на езерните води в защитена местност „Шабленско езеро“, при което са засегнати сгради и се създава опасност за посетителите им. След извършени проверки на място от служители на екоинспекцията и в съответствие с Плана за управление на защитена местност „Шабленско езеро“ е съгласувано аварийно изпускане на езерните води от защитената местност в Черно море. В присъствието на представител на РИОСВ - Варна на 15 февруари т.г. с помощта на специализирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „Езерецко перило“ - участъка с най-тясна ивица между морето и езерото, с цел опазване на дюнните природни местообитания. При периодичните проверки на защитената местност защитена местност „Шабленско езеро“, охраната на северните защитени територии при РИОСВ - Варна е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите към морето е продължило девет дни.

Аварийното изпускане на езерните води от защитената местност „Шабленско езеро” е извършено със специализирана техника и не е нарушило  природните дадености. Това коментира пред Даниела Стойнова Миглена Иванова - експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна. Тя информира и за ситуацията с 15-те декара изгоряла тръстика в южната част на защитената местност:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нивото на Шабленското езеро вече с метър по-ниско

Дружеството за защита на птиците ще сезира прокуратурата за източването на Шабленското езеро

Българското дружеството за защита на птиците ще сезира прокуратурата за източването на Шабленското езеро . Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленско и Езерецко езера установи екип на Българското дружество за защита на птиците в..

публикувано на 20.03.19 в 12:33

Драстично е спаднало нивото на езерата край Шабла и Езерец

Драстичен спад - с около метър, на водното ниво на Шабленско и Езерецко езера е установил екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) на 9-ти март по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000. В резултат на това голяма..

публикувано на 19.03.19 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът задължи кабинета да осигури средства за пострадалите от пожарите

С 199 гласа Народното събрание задължава Министерския съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите хора, предаде БНТ.  МС е задължен ежеседмично да информира..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Съветът за сигурност ще заседава утре

Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде свикан в събота.  Това съобщи министър-председателят Димитър Главчев пред журналисти в село Мамарчево, откъдето властите обобщиха ситуацията с пожарите. Обстановката с пожарите в Ямболско е най-критична..

публикувано на 19.07.24 в 10:01

51-годишен, използвал оксижен, е причинил пожара в птицефермата в Константиново

51-годишен варненец, използвал оксижен, без да спази противопожарните мерки, е причинил пожара в птицефермата в село Константиново, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.  Пожар в птицеферма в с. Константиново, изгорели са около 700..

публикувано на 19.07.24 в 09:42

Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода

Жители на община Аврен излязоха на протест срещу систематичното безводие в населеното място.  Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец, Садово и Приселци, хората са изправени пред проблем с липса..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Обвързването на глобите към КАТ с техническия преглед ще създаде проблеми за пунктовете

Наскоро от Министерски съвет внесоха за гласуване промени в Закона за движение по пътищата, една от които предвижда шофьорите, които имат неплатени глоби към КАТ да не могат да минат годишен технически преглед. Мярката, която цели да се повиши..

публикувано на 19.07.24 в 09:13
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Хутите поеха отговорност за въздушната атака над Тел Авив

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути заявиха, че са изстреляли дрон, който предизвика експлозия в Тел Авив. При атаката загина един човек, четирима бяха ранени, предаде АФП. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив..

публикувано на 19.07.24 в 09:07

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

Днес, 19 юли, от 11 до 12 часа ще бъде извършен ремонт на предавателя на ултракъси вълни ПРОВАДИЯ 6 на честота 105.3 MHz, излъчващ програмата на Радио Варна. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 19.07.24 в 07:30