Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Хосен: Надявам се да докоснем сърцата на ценителите на изкуството във Варна

Снимка: БГНЕС

С концерт на Марио Хосен и Виенския камерен оркестър на 24 март официално, преди тържественото откриване през юни, ще бъде поставено началото на 93-тото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято”. В програмата ценителите на класическата музика ще чуят произведения от Франческо Джеминиани, Франц Йозеф Хайдн, Оторино Респиги, Едвард Григ и Николо Паганини. Марио Хосен разказа още за предстоящия концерт:

-  Като солист, аз съм свирил с голяма част то членовете на Виенския камерен оркестър в продължение на 25 години, в различни концертни формации и фестивали. Но преди две години имах възможността да работя и като техен артистичен ръководител на два концертни проекта, включително и този, който се проведе в зала едно на НДК преди две години. Тогава имаше четири хиляди човека, които гледаха новогодишния виенски спектакъл. Този концерт беше много успешен и оттогава мога да кажа, че от управлението на оркестъра отправиха покана към мен за два концерта във Виена. Казаха ми също и когато имам интересни идеи за концерти, участия и фестивали да не ги забравям, това бяха точните думи на Кристиян Бухман, който е съсобственик на оркестъра. След като поех ангажимента и отговорността да бъда артистичен директор на "Варненско лято", една от първите ми идеи беше да поканим Виенския камерен оркестър. Той е наистина един от водещите камерни оркестри в света. Вие знаете, че аз живея във Виена и като австрийски гражданин, съм дълбоко свързан и със събитията и културния живот в Австрия. Дълбокото и силно творческо сътрудничество, което имаме с Виенския камерен оркестър, мисля че ще покаже и на варненската публика, че програмата, която сме подготвили е, от една страна, изпълнена с пролетна енергия и, от друга страна, е част от традицията на стара Европа. Във всяко едно произведение усещаме енергията и ритъма на някои от древните антични танци. В основата на Франческо Джеминиани е заложена темата на "Ла фолия", един испански танц, върху разработка на един от големите кончерти гроси на Корели. В Хайдн, както знаем бащата на виенската класика, почти във всяка една бавна част имаме цитат от австрийския фолклор. В конкретния случай това е концерта за цигулка в До Мажор, който ще изпълним заедно с оркестъра.

-  Прекрасна музика.

-  След което аз ще дирижирам произведение на Оторино Респиги, вдъхновено от антични арии и танци по средновековни теми. Когато правихме програмата с артистичното ръководство на камерния оркестър, интересното беше, че самият оркестър не познаваше произведението на Респиги. Затова очакват с огромно нетърпение нашите репетиции.

-  Да и с професионално любопитство, разбира се.

-  Да и се радвам, че наистина ще мога да поработя с оркестъра точно по тези произведения. Програмата е изпълнена с музика, която е достъпна за ценителите, харесвана, любима и мелодична.

-  Финала на предварително установената програма е соло изпълнение.

-  Това е произведение, което не съм изпълнявал често. Дори мисля, че в България съм го изпълнявал само един път – това са вариациите "Мойсей" на Николо Паганини, само на соло струна. Това е любимото произведение на Николо Паганини. Бях силно впечатлен, че това е най-често изпълняваното произведение на Паганини. Аз се надявам , така да се каже, в моята премиера на варненска сцена с това произведение, да докоснем сърцата на ценителите на изкуството и във Варна. 

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15