Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитни факти за варненския квартал „Галата“

| обновено на 31.03.19 в 17:35

Знаете ли, че в местността „Карантината“ се е намирала пивоварна „Галата“, където се е произвеждала и тъмна, и светла бира? А колко фара са били построени в квартал „Галата“ през годините и кой е първият, открит през далечната 1863 г.? Любопитни и малко известни факти разказаха в читалище „Васил Левски“ във варненския квартал днес лекторите от Регионалния исторически музей във Варна Теодор Роков и Кольо Хубенов.

Събитието „Опознай родния край. История и археология на „Галата“ е част от поредицата събития за историята на кварталите във Варна. „Идеята е да популяризираме историята на нашия роден край. Всички знаем историята на централната част на града, но не и за кварталите. „Галата“ има една сериозна историческа линия от Древността до Съвремието. Тя е тясно свързана с Варна“, подчерта един от организаторите на събитието - историкът Симеон Кулиш.

Със съдбата на три исторически личности, свързани с „Галата“, запозна присъстващите Кольо Хубенов. Една от тях е арменският герой Андраник Озанян, в чест на когото е поставен паметник в центъра на квартала.

На историята на „Галата“ бе посветен увлекателният разказ на археолога Теодор Роков. Три фара са съществували в „Галата“ през годините. За първия свидетелства английска литография. Открит е на 15 август 1863 година, а непосредствено до него след пет години е построен и панорамният ресторант „Галатея“. В резултат от свлачищните процеси, през 1997 година пропада долната тераса на ресторанта, а година по-късно – и фарът. Вторият и третият фар на „Галата“ съществуват и днес.

Роков разказа и за карантинните бараки в местността „Карантината“, заради които тя носи това име. Запозна присъстващите и с археологическите открития в „Галата“, са изградения санаториум за деца, за ловния парк с хижа и стрелбище на ловно дружество „Сокол“.

В края на събитието, домакините от читалище „Васил Левски“ в Галата получиха за подарък 60 книги с художествена литература от организаторите - Сдружението „Отечествен съюз“, Регионалният исторически музей и Клубът на хуманитариста във Варна. Това е първата от поредицата събития, посветени на историята на варненските квартали. Следват „Чайка“, „Левски“ и „Владислав Варненчик“, съобщи Симеон Кулиш.

Репортаж от събитието чуйте в прикачения звуков файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощна идилия: как да превърнем спалнята в оазис на възстановяващия сън?

Безсънието и хроничното недоспиване са сериозни проблеми, с които мнозина от нас се борят ежедневно. Липсата на качествен сън може да има пагубно влияние върху нашето настроение, енергия, работоспособност, и в крайна сметка да влоши значително качеството ни на живот. За щастие все повече започва да се говори за начините, по които можем да си..

публикувано на 31.07.24 в 12:08

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20

Какво ще е времето през август

Прогноза за времето през август 202 4 г. ОБИЧАЙНОТО През август времето се определя най-често от антициклонална циркулация. Продължителността на слънчевото греене е само с около 15 часа по-малка от тази през месец юли. Средномесечните температури са 20-22° – за вътрешността на района, а за крайбрежието са 22-24°. На..

публикувано на 31.07.24 в 08:27

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50