Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градска електрическа централа

Този надпис стои вече 105 години на сградата на тази варненска забележителност от началото на миналия век. Там е и табелата с имената на участниците в изграждането на това културно достижение. Сградата е в района на улица "Девня" и е в добро общо физическо състояние. На фасадата и може да видите стария герб на общината.

Тържественото откриване и освещаване се случва на 13 януари 1914 година в присъствието на всички варненски първенци. В брой 368 вестник "Варненски новини" публикува обстоен материал по важната за града тема. Озаглавен е "Освещаването на електрическата централа", няколко подзаглавия насочват към акцентите на събитието: Културното тържество. Освещаването. Банкета. Речите. Прогреса на Варна. Дейността на общинския съвет. Производствата. Гостите. Тържеството.

От публикацията научаваме, че първите три инсталирани машини за производство на електричество носят имена на жени според новата световна практика. Първата е Влада - госпожа на падналия на бойното поле инженер Тотев - един от факторите по основаването на електрическата централа. Втората машина е кръстена Цветана - госпожа на тогавашния варненски кмет г-н Александър Василев. Третата е именувана Анна - госпожа на инженер ръководителя на постройката г-н Карчев.


Слушайте ни всяка неделя от 9 до 10 часа в ефира на Радио Варна и он лайн на: http://www.predavatel.com/bg/play/bnr_radio-varna_live

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

Във Варна започва Десетият кинофестивал за късометражни филми "Карантината"

Днес, 6 август, започва Десетия международен кинофестивал за късометражни филми "Карантината". Събитието се открива от 20 часа  пред едноименното рибарско селище на плаж "Аспарухово".  Музикалните сетове започват от 20 часа, а прожекциите - час по-късно.  Фестивалът продължава до 10 август, а входът за него е свободен.  Организаторите..

публикувано на 06.08.24 в 14:30

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45

Днес е Преображение Господне

Празникът Преображение Господне се свързва с едно от най-важните събития от земния път на Иисус Христос, а именно разкриването на божествения образ на спасителя пред учениците му. Всяка година, празникът се пада на 6 август. Това е денят, в който църквата го отбелязва по нов стил, а по стар стил се празнува на 19 август. На Преображение се..

публикувано на 06.08.24 в 07:23

Лесна работа: Август

Бях ви разказвала как помолих едно дете да ми опише август. Каза, че август е много красив, със сини очи - сини като морето сутрин. Понякога носи слънчеви очила. Леко ги прихваща с една ръка и поглежда над тях весело, когато става дума за юли или за септември... Защото знае, че ги бие по точки във ваканционно отношение. И юли, и септември...

публикувано на 05.08.24 в 15:37

Аеросмит обявиха края на концертната си дейност

„Аеросмит“ обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Турнето започна още миналата година, но нараняване на ларинкса на фронтмена Стивън Тейлър принуди бандата да изнесе само 3 концерта и да пренасочи останалите. „Беше 1970 г., когато една искра на вдъхновението се превърна в „Аеросмит“...

публикувано на 05.08.24 в 14:49