Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диви цветя в Североизтока

7
Снимка: архив

Българската флора е уникална. От 4102 вида диворастящи растения в България, 557 са защитени. Балканските ендемични видове са 312. Сред ендемитите е рилската иглика, открита през XIX в. от проф. д-р Йосеф Велиновски. Заради красотата си е наречена още божествена. От седемте вида лалета – 6 са също български ендемити.

Венереното пантофче е най-рядката българска орхидея.

Част от територията на страната ни е древна суша, затова са оцелели древни видове преди заледяването. Сред тях е конският кестен, срещан само на Балканския полуостров. Бялата мура е също балкански вид, родопският сиривляк, познат като Орфеевото цвете, може да се види в Родопите и в Централен Балкан.

За ботаническото разнообразие на територията на Североизточна България репортерът ни Ваня Славова разговаря с доцент Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН.

- Здравейте, доц. Петрова, знаем, че пролетта е сезон, подходящ за среща с интересни растения, ако излезем на разходка извън града, сред местата, на които можем да ги видим са Природен парк  "Златни пясъци", хижа Черноморец, районът на Оброчище и Албена, къде още?

-  Платата в района на Провадия, Арковна, горите около село Партизани и село Аспарухово, са едни много богати на растения места. А сега точно започва сезонът на цъфтеж в района на лонгозните гори: Камчия, Батова, на абитинския синчец, който прави килим на места. Прекрасно е времето за наблюдаване цъфтежа на ниската перуника.

-  Къде може да се наблюдава тя?

-  В степите на Калиакра, около Тюленовo. Почва да цъфти и пролетният горицвет на някои по-закътани места: по хълмовете в района на Девня и на село Невша. Също така след това се появява теснолистният божур в Калиакра, село Видно. Прекрасни популации. Лично всяка година водя японски туристи, любители на цветя, по тези места, така че има много интересни видове, много красиви цветя.

-  Споменахте японските туристи, а какъв е интересът от страна на българите?

-  Тази година към края на месец май ще има група от любители ботаници-българи, с които ще ходим в района на Таушан тепе, в района на село Невша, Побитите камъни край Варна, крайбрежието: Балтата, Калиакра, степите между Балчик и Каварна, на белите баири, Яйлата, така че има много голям интерес и от страна на българите.

-  Понеже два пъти в разговора споменахте Невша, това за мен е едно много интересно село, а местните казват, че има дива орхидея там, каква е тя?

-  О, да, има доста видове, не само там, но и на други места. Хълмовете са богати на диви или така наречени салепови орхидеи. Там се среща и вид орхидея, която е с европейска значимост в натура зона. Богатството точно по тези места е налице и е само по себе си достатъчно интересно!

Интервюто бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:


Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се купуват от продавачи, които нямат разрешение за търговска дейност. Това припомнят експертите от отдел "Биологично разнообразие" в Министерството на околната среда и водите преди предстоящите пролетни празници - Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Тези дни се отбелязват с изобилие от цветя и билки, но и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Гражданите е добре да следят за нарушения и да сигнализират за тях на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите.

България е изключително богата на растителни видове. Много от тях виреят само в нашата страна и никъде другаде по света. Това са т.нар. ендемити, които трябва да пазим от изчезване.

Някои от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и забранени за събиране, отрязване, изкореняване, а забраните са валидни за всички жизнени стадии от развитието на растенията. Има забрани за притежаването, отглеждането, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри (диви циклами, диви орхидеи, съсънки, перуники, гладиоли, пролетно котенце, рилска иглика, минзухар и др.).

Красиви и използвани за букети са и много билки (червен божур, лечебна иглика). В Закона за лечебните растения също има забрани и допустими за събиране количества. При брането на билки за търговия е необходимо предварително да се издаде позволително от съответната община, горско стопанство или от собственика на земите.

Търговците в цветарските магазини не трябва да купуват от цветните борси растения за букети без документи. Най-честият случай на нарушение е с бодлив залист.

За да продължат дивите цветя да радват всички, букети трябва да се берат само за лична употреба и на позволените за това места. Само така околната среда ще бъде съхранена, ще запазим хармонията с нея и ще предадем традициите и празниците за бъдещите поколения, ползвайки разумно природните ресурси.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05