Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ангел Ангелов: Искаме децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет

Снимка Македонско просветно-културно дружество - Варна

Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ във Варна организира литературен конкурс на тема „Моята родова история“. В него могат да участват ученици в две възрастови категории – от шести до осми клас и от девети до дванайсти клас.

Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите произведения на електронния адрес на македонското дружество, mkdp.goce.delchev@abv.bg, до 2 май тази година. Учениците трябва да предоставят и информация за себе си – трите имена, възраст, училище и телефон за контакт.

Още за конкурса ни каза Ангел Ангелов, член на македонското дружество. Ангел Ангелов участва и в група от историци и филолози към македонски научен институт, която се занимава с изследвания, свързани с живота на бежанците от Македония във Варна.

Защо е важно да помним родовата си история и да познаваме корените си. Отговора на този и още въпроси, чуйте в разговора с Ангел Ангелов:-  Целта е децата да отворят старите албуми, да се допитат до по-възрастните си родители, дядовци и баби. Вероятно във всеки род има по нещо интересно, което би заслужавало да се разкаже и да се опише. Ние от Македонското културно дружество сме потомци на бежанци от Македония и аз, самият, съм редактор и съставител на осем сборника, които са издадени тук, във Варна. Те се отнасят до живота и настаняването на бежанците от Македония във Варна. Искаме да продължим тази традиция. Децата, нашите потомци, да не се откъсват от родовата памет.

-  Как можем да достигнем до корените си?

-  Можем да стигнем до тях с воля и интерес. Докато са живи нашите дядовци, ние трябва да ги разпитваме за техните дядовци, защото иначе връзката се къса. Ние искаме именно това, тази връзка да остане като пъпна връв на всички български семейства.

-  Ако нямаме възможност да попитаме, ако нямаме живи роднини има ли начин, по който можем да проследим родословното си дърво?

-  Има начини. Ако има известни личности в рода, то непременно за тях се знае в архива или в библиотеката на Варна. Освен това непременно ще има някакви документи, ще има стари снимки, на чиято обратна страна ще има все нещо записано. Интересно е и аз, самият, съм се занимавал много с такива документи, обичам да се ровя из старите архиви. Повярвайте, наистина си заслужава.

-  Младите хора в България знаят ли историята си?

-  Знаят историята на България и то, като че ли вече не толкова добре.

-  За първи път ли се организира подобен литературен конкурс?

-  Да, ние го организираме за първи път. Няма ограничения в размера и стила на творбите. Може да бъде есе, може да бъде разказ, а може да бъде дори и в стихотворна форма, ако някой се престраши. Конкурсът е организиран по проект „България и Македония – културно-историческо наследство“. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Община Варна. Произведенията ще бъдат оценявани от жури с председател доцент доктор Слави Славов от института поисторически изследвания към БАН. Той също е наш член. Вероятно ще има още двама или трима филолози и историци. Най-добрите творби ще бъдат обявени по време на един семинар, който ще се проведе на четвърти май от 10:30 часа в залата на Македонски дом на улица „Солун“ номер две. Наградите ще бъдат предметни, обещавам ще бъдат книги и то интересни.

-  На кое е по-добре да наблегнат учениците в разказите си, на емоцията на личната история или на извършеното проучване и на фактите?

-  Важно е и историческото проучване, да има характера и почерка на изследване, но и е моцията също е нужна. Всеки, който е започнал да издирва архивни материали, непременно е обзет от чувство на задоволство и на удовлетворение, че се е докоснал до нещо, което не трябва да се губи.

-  Живеем в ерата на технологиите. Сега по-лесно ли се запазва историята или просто се превръща в стори във Фейсбук?

-  Като че ли днес е много по-лесно, защото преди новите технологии трябваше с часове да се ровим из архивите. Един ученик, стига да се интересува от история, може за минутка да влезе в някой сайт и да узнае всичко, което го интересува. Достатъчно е да има интерес и децата не трябва да губят този интерес, именно затова искаме да тръгнем към тях и да отворим дружеството към младите хора. Искам да подчертая, че не е задължително творбите за конкурса да са написани от потомци на Македонското дружество.

-  Напоследък, сякаш стана модерно да се спори в интернет, за това кой е македонец и кой е българин. Не са ли едни и същи корените ни?

-  Разбира се, че корените ни са едни и същи, но с голямо съжаление трябва да Ви кажа, че наши приятели от Охрид са ни казвали „Не ни се сърдете затова, че не можем да повярваме на България. Двайсет и пет часа в денонощието ние слушахме отрова срещу България“.  Така че тези хора не са виновни, а оттук нататък , вече, трябва наистина да си повярваме, че сме едно.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03
Елена Алексиева с Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“

Елена Алексиева: Пандемията ни напомни, че светът не се върти около нас

Докато човечеството страда, светът в който това човечество живее и е узурпирало, всъщност изобщо не страда. И започва да се чувства по-добре! Трябва да се сетим, че светът не се върти около нас и да се опитаме да не го забравяме повече. Тази Земя няма как да се адаптира спрямо нас, въпреки че тя се опитва да го прави, но това не може да става..

публикувано на 21.05.20 в 10:47
Първа езикова гимназия Варна

Първа езикова гимназия с Награда "Варна" за колектив на годината

За втори път преподавателският екип   на Първа езикова гимназия във Варна получава Награда Варна за "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващи звена. Тази година учебното заведение навърши 140 години от основаването си като училище и 55 години като гимназия. За тези години се е утвърдило като водеща..

публикувано на 21.05.20 в 07:00