Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Серафимова и "Тефтерчето на един пътешественик"

Тя се казва Надежда Серафимова и е родом от Габрово. Живее и работи във Варна. Цветна и изключително позитивна е Надежда, а погледът й свети, щом разказва за пътешествия. Да пътува - това е хобито й, а посетените места и емоциите, които изпитва след пътуването, описва в своя блог.

“Тефтерчето на един пътешественик” среща читателите с красиви родни места и разбира се - идеи за бягство от града. Надежда вярва, че да пътуваш не е достатъчно, а е важно да правиш добро на хората, които срещаш по пътя си. Една от красивите истории в блога й е за впечатленията от село Делчево, Гоце Делчев. Възрастните хора там приемат гостите си като свои внучета, а те от своя страна решават да им купят от магазина неща от първа необходимост. Пълнят торбите и отиват при тях на следващия ден, а хората се изненадват. Жест - на пръв поглед нищожен, но пък такъв, който зарежда и двете страни с топлота. С този мил спомен остава Надежда от Делчево.

Още много има какво да разкаже усмихнатото момиче. Интервюто, което даде за предаването "Улица "Събота", чуйте в прикачения звуков файл:БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елица Виденова и Асен Масларски представят "Когато във Рая те пусна, яж ябълки и си мълчи!"

От 17.30 часа днес в Конферентната зала на Областната администрация във Варна предстои среща с поезията на Елица Виденова, със специалното участие на Асен Масларски. Поезията на Виденова ще бъде изпята от Масларски, за да събере в едно литература и музика в навечерието на осми март. Събитието, предназначено за всички ценители на красивото слово, е под..

публикувано на 05.03.24 в 10:55

История от автобуса: За добрия пример само на няколко метра от лошия

Всички сме чували максимата "когато една врата се затвори, се отваря друга". Тази максима важи с пълна сила за историята на нашата слушателка Жулиета Василева. История, която показва добрия пример и човечността, случили се само на няколко метра от лошия пример и липсата на нормално отношение. След тежък ден, Жулиета заедно със своите майка..

публикувано на 05.03.24 в 08:56

Шабленският фар като туристическа дестинация?

Миналата седмица дългогодишният пазач на фара в Шабла Наньо Нанев представи книга посветена на емблематичното си работно място. Тя се нарича „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“. Изданието разказва историята на най-стария и най-високия морски фар по родното Черноморие. Фар, който може да разгледате само отвън, защото е военна..

публикувано на 04.03.24 в 15:24

Коментар: Късият ум и дългият език

Както е казал Ерих Мария Ремарк: „Нищо не е така уморително, както слушането на празни приказки“. За мен вчерашният ден беше поредният празник, в който ни заляха с точно такива приказки. Сигурно ще се възмутите, че нарекох празни приказки думи като: свобода, достойнство, единение, саможертва, безкористност. И с право ще сте възмутени. Ето..

публикувано на 04.03.24 в 14:27

Лесна работа: Прекрасен ден

Денят – подарък. Последният от дългия уикенд. Може би точно сега са завръщате от хубаво място, където сте се чувствали щастливи с любим човек и в приятелска компания. И честно казано, иска ви се тази свежа глътка мартенска почивка да няма край. Подобни дни с добавена радост са заредени с вълшебна енергия. Ограниченото време, в което се..

публикувано на 04.03.24 в 11:47

Доставка до шкафче на куриер - как да защитим правата си?

Когато си поръчваме нещо онлайн, вече освен на адрес или в офис на куриер, можем да си вземем поръчаната стока от шкафче на куриерската фирма или т.нар. "easybox". Тук обаче възниква въпросът, можем ли да защитим правата си и как да получим парите си обратно , в случай че решим да върнем получената стока. Според Габриела Руменова от платформата..

публикувано на 04.03.24 в 11:35

Кметът на Варна Благомир Коцев потомък на опълченец

Кметът на Варна Благомир Коцев заяви, че  преживява емоционално днешния празник, тъй като  по майчина линия е потомък на Георги Сава Раковски и Петър Берон , а по бащина - на Димитър Коларски, който  е бил опълченец. Това е денят, в който празнуваме нашата свобода, каза Коцев. Даниела Стойнова разговаря с него:

публикувано на 03.03.24 в 15:55