Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвалидни колички и затворнически номера по дрехите пред социалното министерство

Хората с увреждания отново на протест

Снимка: БГНЕС

Хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера.

"По методиката на МТСП на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент - за 110 лева никой няма да дойде".

"109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите - пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим. Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката".

До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лева на час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Капка Панайотова

Капка Панайотова: Уврежданията носят пари - това е най-пагубното

Уврежданията носят пари – това е най-тъжното, най-отвратителното и най-пагубното, заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Според нея никаква реформа за хората с увреждания не се е случила. Първото доказателство за това е..

публикувано на 09.05.19 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Церемония по награждаването на регата "Порт Варна" (ВИДЕО)

Преди малко завърши церемонията по връчването на наградите на призьорите в 48-та ветроходна регата "Порт-Варна".  Победителите в класовете и класиралите се на второ и трето място получиха купи.

публикувано на 25.08.24 в 18:01

Българо-украинска продукция „Краят на реката“ е единственият български филм, който участва в „Любовта е лудост“

Филмът „Краят на реката“, българо-украинска продукция, е единственият български филм, който участва в конкурсната програма на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Режисьорът на лентата Васил Барков е бесарабски българин и е..

публикувано на 25.08.24 в 14:01

Един градус по-малко в температурата за понеделник

Ще е предимно ясно, до обяд слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но..

публикувано на 25.08.24 в 13:10

Трети ден Рила гори

Продължава пожарът в Рила, гасенето на пожара е изключително трудно заради високата надморска височина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Пожарът бушува на територията на Националния парк над..

публикувано на 25.08.24 в 13:07

Сезонни работници избягаха от работодателите си след седмица престой в Слънчев бряг

Сезонни работници,  наети от трети страни избягаха от работодателите си. За това съобщиха самите потърпевши хотелиери. Става дума за служители от Непал и Шри Ланка, които изчезнали без следа още след първата седмица престой в Слънчев бряг, предава..

публикувано на 25.08.24 в 10:00

Започва Международната колоездачна обиколка на България

От днес до 29 август, четвъртък, ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно , да спазват пътната сигнализация и въведената временна..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Снимката е илюстративна

Мъж обра жилище в София, докато собственичката е в него

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го..

публикувано на 25.08.24 в 09:35