Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен лагер за деца със Синдром на Даун организира отново варненска фондация



Втори безплатен летен лагер за деца със Синдром на Даун и техните родители, организира варненската Фондация „Живот със Синдром на Даун”. 90 деца и възрастни от страната ще се включат тази година в лагера, който ще се проведе в края на юни  край Обзор, каза за радио Варна Силвена Христова, председател на фондацията. Целта на лагера е да осигурим равен достъп на деца със Синдром на Даун, да се включват в обществения и социалния живот, а предвидените занимания ще са подходящи и специално предназначени за техните възможности и възраст, каза още Силвена Христова. Тя посочи, че събраните средства са от продажба на техни артикули с кауза.

„Тези лагери са изключително ценни за нас като общество, защото освен, че ние родителите обменяме много опит, който е много важен и не можем в ежедневието да комуникираме така, както на живо, се събираме от различни градове в България, децата се опознават, а най-хубавото е, че така отдъхваме от натовареното ежедневие, от постоянното ходене на терапии, изисквания към децата и  за това е много полезно.”, каза Силвена Христова.

„За нас е много важно лагерът да е напълно безплатен, не защото семействата не могат да си го позволят, а защото ние като семейство на дете със Синдром на Даун виждаме колко са ценни всички средства, които имаме и как за всяка една терапия, всяка една допълнителна дейност, за да може да се развива всяко дете, са необходими средства.”, допълни тя.

Снимка

Семейството на Силвена Христова /на снимката - таткото Краси, баткото Крис, мама Силвена и Микаела/ снима клипове от ежедневието си, в  които „главната роля” е на дъщеря им 4–годишната Микаела, която е със Синдром на Даун. Клиповете си публикуват в you tube– Life with Down Syndrome и вече имат над 63 000 абонати. Видеата снима таткото Краси. Последният заснет клип се казва „Научи азбуката с Микаела” и в него ще видите как Микаела казва азбуката и рецитира стихотворението „Родна реч” по случай 24 май. Клипът е от няколко дни, но вече има над 78 000 показвания.

Промяната в обществото относно нагласите към хората със Синдром на Даун вече е факт, споделя още Силвена Христова. „Имаме изключително голяма подкрепа и много положителни отзиви. Постоянно ни срещат хора в различни градове, където отиваме и споделят как подкрепят хората със Синдром на Даун, колко знаят вече за тази диагноза, благодарение на видеоклиповете, които гледат и най-хубавото е, че това ни го споделят децата. А родителите им ни казват, че научават  за видеоклиповете и за диагнозата от самите деца.”, каза още Силвена Христова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12