Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За добра реколта: Поливане, а не торове, плитка оран, а не тежки машини

Обработването на почвата с тежки машини и торове не увеличава добива от земеделска продукция. Това заяви Георги Мантарлиев – специалист по биологични процеси в почвата и растенията и основател на „Академия за фермери – Свят на възможности“. Той бе един от лекторите на обучение по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., домакин на който беше морската столица, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Земеделската реколта зависи до голяма степен от климатичните условия и най-вече от количеството валежи. 75 процента от влагата обаче се губи вследствие на човешката дейност, обясни Мантарлиев. Едва 3 процента от почвата в световен мащаб е плодородна, а в тях попада над 70% от българската територия. Въпреки това добивите ни не са мащабни. Причината може да се търси в конвенционалните методи на дълбока обработка на земята с тежки машини, която води до неблагоприятни последици като водните ерозии например, обясни специалистът.

Освен конвенционалната обработка, поражения върху почвата причинява и третирането с химикали и торове. Киселинните продукти изгарят хумуса, от който се хранят растенията.

Докато през 2006 г. потреблението на азотни торове в земеделието е 152 хил. тона, то през 2015 г. то вече е 341 хил. тона. От 11 хил. тона през 2006 г., потреблението на фосфорни торове скача на над 27 хил. тона през 2015 г. Въпреки това, ръстът на добивите не е съществен. Подхранването на почвата с микроелементи и обработването й с минимална намеса – плитка оран, са гарантите за здрави растения и добра продукция без дефицити, подчерта експертът и добави, че добивите от биологично са в пъти по-големи в сравнение с интензивното земеделие. Мантарлиев даде пример с царевица, добивът от която е 600 кг., след като е била орана и третирана химично. Същият сорт в съседен парцел е дал 1,5 тона продукция без да бъде обработвано с торове.

Подхранването на почвата с микроелементи и обработването й с минимална намеса – плитка оран, са гарантите за здрави растения и добра продукция без дефицити, подчерта експертът и добави, че добивите от биологично земеделие са в пъти по-големи в сравнение с интензивното. Освен щадящи методи за обработване на почвата със специални машини, биологичното земеделие включва и използването на продукти за повишаване на добива чрез изпращане на положителна енергия към растенията.

По време на обучението бяха засегнати и теми като намаляване на административната тежест за потенциалните бенефициенти, Натура 2000, възлагане на обществени поръчки, грешки при кандидатстване и изпълнение на проекти, допълват от Областния информационен център-Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07