Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стефан Вачков: Икономист не може да стане необразованият, некултурният човек

На 11 юни българските икономисти отбелязват своя професионален празник.

Проф. д-р Стефан Вачков е ръководител катедра „Финанси“ в Икономическия университет във Варна. Завършил е Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, специалност „Финанси и кредит“. Доктор е по икономика от 1989 г. Получил специализации „Банково дело (Банков мениджмънт) в Института по швейцарско банково дело в Цюрихския университет, Швейцария (1994-1995 г.).

Какво е икономистът?

Това е човек, който носи голяма отговорност за създаването на материалните блага, за тяхното разпределение и преразпределение, за удовлетворяването на обществените функции и потребности, за изпълнението на функциите на държавата.

Какво не е икономистът?

Икономист не може да стане човек, който няма призвание, няма желание, няма визия за това какво е икономика, как тя се развива. Икономист не може да стане човек, който от чисто любопитство и излишно дилетантство, по метода на проба и грешка, си позволява да кандидатства или да заема някаква позиция. Икономист не може да стане необразованият човек, некултурният човек.

Кои са най-големите плюсове на тази дисциплина, на какво тя Ви научава в реалния живот?

На много неща, но преди всичко – на дисциплинираност и отговорност.

Трябва ли да има чувство за хумор и в полза ли му е то на икономиста днес?

Чувството за хумор е полезно за всеки и всеки трябва да го притежава и да го проявява в определени случаи. То е полезно, най-малкото защото една общност, един колектив, трябва да може да действа оздравително, сплотяващо, мотивиращо и мобилизиращо, за по-лесното решаване на дадена задача. Ако се продържаме към строги канони, няма да успеем. А чувството за хумор е границата между тези нормативи и творческото отношение към нещата.

Може ли да се проявява творчество в икономиката?

Задължително. Това може да става на всяко работно място, независимо от позицията. Всеки трябва да става с мисълта, че всеки ден трябва да постигне нещо повече, да добави повече, а това изисква творчески подход.

Добрият икономист управлява ли добре собственото си домакинство?

Съпругите на икономистите управляват домакинството, без те дори да имат такова образование – както обикновено се случва в живота.

Цялото интервю с проф. Вачков чуйте в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30