Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд заседава по молба за освобождаване на Николай Банев

Снимка: БГНЕС-архив

Разследваният за данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен Николай Банев иска да излезе на свобода. Специализираният наказателен съд ще заседава по молбата му по-късно днес.

Мотивите на Банев са продължителното му задържане, което Банев и съпругата му - Евгения - също с най-тежката мярка за неотклонение, което той смята от ареста им в Ница в края на октомври. У нас те бяха екстрадирани в началото на декември, от когато на няколко пъти получиха съдебен отказ да излязат на свобода.

Максималният срок за задържане за обвиненията на Баневи - без внесен обвинителен акт, е осем месеца. Прокуратурата ги брои от първото произнасяне на българския специализиран съд, тоест от тогава са изминали малко повече от шест месеца.

Практиката на съда по аналогични шумни казуси от последната година е  задържането под стража да продължава почти до максималния законов срок, а има и случаи  - като този с алкохолния бос Миню Стайков, когато след изтичането му прокуратурата му повдигна ново обвинение и той продължава да е в ареста.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Евгения и Николай Баневи в съда

Николай Банев остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста бизнесмена Николай Банев.  Той е обвинен в източване на 1.3 млрд. евро от предприятията, на които е собственик. Част от фирмите той е продал за скрап. Предстои в рамките на делото срещу..

публикувано на 18.04.19 в 13:00
Евгения и Николай Баневи в съда

Съдия-изпълнител описа къщата на Баневи заради дълг на дружество, управлявано от сина им

Съдия-изпълнител влезе в къщата на Баневи и започна опис на имуществото им. Това се прави по дело за дълг на дружество, в което управител е синът на Баневи.  Според адвокат на дружаството-длъжник Гаврил Хрусанов, става дума за заем от 15 хиляди лева,..

публикувано на 31.01.19 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете,..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р..

публикувано на 25.07.24 в 15:35