Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът отказал България да получи поста върховен представител по външната политика

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар.

Министър-председателят каза също така след маратонските безплодни преговори между лидерите на ЕС за разпределението на най-важните позиции в блока, че е отпаднало и предложението Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет.

"Либералите не отстъпиха за това. Ето защо няма решение ”, посочи Борисов относно кандидатурата на г-жа Георгиева за ролята ѝ в Европейския съвет, но добави, че Италия и страните от Вишеградската четворка са я предложили за поста върховен дипломат на ЕС.

Борисов обаче каза, че предпочита да подкрепи българин за ролята на еврокомисар в новата Европейска комисия, отбелязвайки: "Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл или висш европейски преговарящ?".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС, свиква утре нов Съвет

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС и свиква нов Съвет утре от 11 ч. Това съобщи в "Туитър" неговият говорител Пребен Аман. След продължили цяла нощ и тази сутрин преговори лидерите на страните..

обновено на 01.07.19 в 13:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето остава горещо

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от североизточна четвърт. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 3° до 3°, за Варна..

публикувано на 16.07.24 в 05:49
архив

АМ "Хемус" остава затворена около село Слънчево, няма опасност за жителите на село Припек

Магистрала "Хемус" остава затворена в участъка до село Слънчево, където от вчера бушува пожар. Затворен е и старият път през местността Побити камъни. Няма опасност за жителите на село Припек, пожарникарите са направили широка просека, за да..

публикувано на 15.07.24 в 21:05

ПП-ДБ публикува декларацията си

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България споделиха своя план за излизане от политическата криза. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство. Ето го и пълният текст..

публикувано на 15.07.24 в 20:08

Участъкът от АМ „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, пожарът се разраства към село Припек (обновена)

Участъкът от магистрала „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, съобщиха от полицията във Варна. Затворен е и старият път през местността Побити камъни, обходът е по Крайезерния път. Д евет екипа на пожарната насочват усилията си към осигуряване на..

публикувано на 15.07.24 в 17:30

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи, предаде БНР. ПП-ДБ ще изпратят декларация до..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред..

публикувано на 15.07.24 в 15:00
Снимката е илюстративна

Ограничиха движението в двете посоки по АМ "Хемус"

Магистрала "Хемус" отново е затворена в участъка до село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по автомагистрала "Хемус" в участъка..

публикувано на 15.07.24 в 14:49