Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Конче №7" - Фотопроект на Симеон Тодоров и Радио Варна

| обновено на 19.07.19 в 17:56

Какво е КОНЧЕ №7?

Конче №7 е детска играчка, тенекиено конче с гумена грива и опашка, за което е прикачена малка двуколка. Детето сяда в нея и завърта педали, за да започне да се движи кончето. Играчката е произведена в СССР. За родените в края на ХХ и началото на ХХІ в., които нито имат спомени от онова време, нито са стигнали до уроците по история на социалистическия лагер, уточняваме - „СССР“ се  разчита като „Съюз на съветските социалистически републики“ и е държава, която вече не съществува. Цената на кончето била 21 рубли и 50 копейки. За да си представите каква е била стойността му, трябва да знаете, че по онова време лекар или инженер получавал средно  120 рубли /паричната единица в СССР и дн. Руска федерация/. Кончето било силно желано от децата, но в общия случай, недостижима играчка за тях. Няма данни кончето да е предлагано в българските магазини.

От тези някогашни тенекиени кончета в руския език се появява изразът "конь педальньiй" като илюстрация на работа, която трудно се реализира, разяснява д-р Тодоров в интервю за Радио Варна.

Кой е Симеон Тодоров?

Симеон Тодоров е варненец. Завършил е І ЕГ с немски език, а след това медицина. От години работи като педиатър в Германия, а фотографията му е повече от хоби. Живее със съпругата си Даниела в град Цвикау /четвъртият по големина град в Саксония, Източна Германия/. Имат двама синове.

Няма лична снимка на КОНЧЕ №7! 

Как се появи КОНЧЕ №7 във Варна?

Колкото и както да търсихме информация как се е появило кончето за снимки във Варна, така и не намерихме. Единственото, което знаем е, че от  60-те години на ХХ в. то се появява на две места в града – или до фонтаните при днешния Окръжен съд, или на входа на Морската градина. Фотографът, който овековечава варненските деца, поседнали в двуколката с компания или без, се казва Хачик Минасян.

Историята на д-р Симеон Тодоров с КОНЧЕ №7

От замисъла на д-р Симеон Тодоров до подреждането на фотографиите му на порасналите варненци с КОНЧЕ №7, минават шест години. Половината от времето е посветено на това да намери истинската играчка и да убеди собственика й – германец, да му я продаде на добра цена. Д-р Тодоров пътува специално от Цвикау до Дюселдорф, за да види играчката. В началото германецът поискал четирицифрена сума за нея. Бил я получил през 60-те години като подарък за Нова година от чичо си – някога студент в СССР…

През 2018 г. д-р Тодоров се спазарил за кончето, натоварил го в колата си… и „газ“ към Варна. Миналото лято той покани чрез групата „Стара Варна“ всеки, снимал се през миналия век на КОНЧЕ №7, да дойде отново на входа на Морската градина, за да го фотографира пораснал…

Сега е ред да видим старите и новите снимки с КОНЧЕ №7, да видим колко сме се променили, да усетим отново духа на нашата детска Варна в Арт салоните на Радио Варна.

Двуколката ще бъде пак в Морската градина! Доведете децата и внуците си, ще имате възможност да ги снимате и тях с КОНЧЕ №7 от 16.00 до 18.00 часа за дните 22, 23 и 24 юли. Мястото е до сградата на Радио Варна.

Проявата е част от специалната програма на медията „85 години Радио Варна“.

Откриване на изложбата 22 юли 2019 г., понеделник - 18.00 часа


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Моряците" с благотоврителен спектакъл довечера

Клуб за народни танци "Моряците" ще подкрепи благотворителна кауза със свой спектакъл, който ще бъде игран тази неделя. От клуба канят варненци на 19 януари, от 19:30 в Зала 1 на Фестивален и конгресен център, за да подкрепят заедно Специализираното училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" - Варна. Каузата на концерта е..

публикувано на 19.01.20 в 11:35
Дебютният компакдиск на женски народен хор

Популярен репертоар в звукозаписния дебют на хор "Боряна"

Музика от Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Кирил Стефанов, Коста Колев, Николай Кауфман и Анка Кушлева откриваме в дебютния албум "Обаяние" на най-младия женски народен хор "Боряна" от Пловдив. Основател и диригент на състава е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Николай Гурбанов . Това е още..

публикувано на 18.01.20 в 15:55

Жан-Пол Готие анонсира последното си шоу

Известният френски моделиер Жан-Пол Готие заяви, че планираното за 22 януари шоу в парижкия театър „Шатле”, посветено на 50-годишната му кариера в модния бизнес, ще бъде последно. В своя акаунт в Туитър „великият провокатор” споделя, че това „ще бъде голям празник с приятелите ми” и в същото време последното му модно дефиле, последното шоу..

публикувано на 18.01.20 в 13:50

Школата по гражданско образование на ОДК празнува десети рожден ден

Школата по гражданско образование "Европейски мост" при  Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс, Варна, ще отбележи своя десети рожден ден от 18 часа в неделя, 19 януари, в Младежкия дом. Младите възпитаници на школата ще разкажат за всички свои преживявания през годините. В празничната програма ще..

публикувано на 17.01.20 в 12:02

Slipknot включиха България в европейското си турне

Една от най-популярните хеви-метъл групи Slipknot идва за първи път в България. Музикантите включиха България в европейското си турне, за да гостуват като хедлайнери на Hills of Rock, съобщиха организаторите.  Фестивалът ще се състои за четвърта поредна година на гребния канал в Пловдив - на 24, 25 и 26 юли 2020 г., припомнят от БТА...

публикувано на 17.01.20 в 10:49

"Търновската царица" във Варна днес

Спектакъла "Търновската царица" представят от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Представлението по едноименната повест на Емилиян Станев е с режисьор Бойко Илиев. С участието на: Елена Петрова, Веселин Плачков, Мариела Топалова, Таня Карбова, Веселин Бирисов, Николай Сяров, Цвета Благоева и Марияна Бранкованова...

публикувано на 17.01.20 в 10:14

"Скици от Виена" - изложба на Иван Димитров - Вака

„Скици от Виена” е най-новата изложба на варненския художник Иван Димитров – Вака. Тя е подредена в „Галерия 8”. 11-те творби са с свеж колорит, наситени с много емоции и силно въздействие. За новия си цикъл „Скици от Виена“ авторът споделя: „Идеята за картините се роди спонтанно и естествено. Отново се „разходих“ из любимите ми улици и..

публикувано на 15.01.20 в 15:33