Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Конче №7" - Фотопроект на Симеон Тодоров и Радио Варна

| обновено на 19.07.19 в 17:56

Какво е КОНЧЕ №7?

Конче №7 е детска играчка, тенекиено конче с гумена грива и опашка, за което е прикачена малка двуколка. Детето сяда в нея и завърта педали, за да започне да се движи кончето. Играчката е произведена в СССР. За родените в края на ХХ и началото на ХХІ в., които нито имат спомени от онова време, нито са стигнали до уроците по история на социалистическия лагер, уточняваме - „СССР“ се  разчита като „Съюз на съветските социалистически републики“ и е държава, която вече не съществува. Цената на кончето била 21 рубли и 50 копейки. За да си представите каква е била стойността му, трябва да знаете, че по онова време лекар или инженер получавал средно  120 рубли /паричната единица в СССР и дн. Руска федерация/. Кончето било силно желано от децата, но в общия случай, недостижима играчка за тях. Няма данни кончето да е предлагано в българските магазини.

От тези някогашни тенекиени кончета в руския език се появява изразът "конь педальньiй" като илюстрация на работа, която трудно се реализира, разяснява д-р Тодоров в интервю за Радио Варна.

Кой е Симеон Тодоров?

Симеон Тодоров е варненец. Завършил е І ЕГ с немски език, а след това медицина. От години работи като педиатър в Германия, а фотографията му е повече от хоби. Живее със съпругата си Даниела в град Цвикау /четвъртият по големина град в Саксония, Източна Германия/. Имат двама синове.

Няма лична снимка на КОНЧЕ №7! 

Как се появи КОНЧЕ №7 във Варна?

Колкото и както да търсихме информация как се е появило кончето за снимки във Варна, така и не намерихме. Единственото, което знаем е, че от  60-те години на ХХ в. то се появява на две места в града – или до фонтаните при днешния Окръжен съд, или на входа на Морската градина. Фотографът, който овековечава варненските деца, поседнали в двуколката с компания или без, се казва Хачик Минасян.

Историята на д-р Симеон Тодоров с КОНЧЕ №7

От замисъла на д-р Симеон Тодоров до подреждането на фотографиите му на порасналите варненци с КОНЧЕ №7, минават шест години. Половината от времето е посветено на това да намери истинската играчка и да убеди собственика й – германец, да му я продаде на добра цена. Д-р Тодоров пътува специално от Цвикау до Дюселдорф, за да види играчката. В началото германецът поискал четирицифрена сума за нея. Бил я получил през 60-те години като подарък за Нова година от чичо си – някога студент в СССР…

През 2018 г. д-р Тодоров се спазарил за кончето, натоварил го в колата си… и „газ“ към Варна. Миналото лято той покани чрез групата „Стара Варна“ всеки, снимал се през миналия век на КОНЧЕ №7, да дойде отново на входа на Морската градина, за да го фотографира пораснал…

Сега е ред да видим старите и новите снимки с КОНЧЕ №7, да видим колко сме се променили, да усетим отново духа на нашата детска Варна в Арт салоните на Радио Варна.

Двуколката ще бъде пак в Морската градина! Доведете децата и внуците си, ще имате възможност да ги снимате и тях с КОНЧЕ №7 от 16.00 до 18.00 часа за дните 22, 23 и 24 юли. Мястото е до сградата на Радио Варна.

Проявата е част от специалната програма на медията „85 години Радио Варна“.

Откриване на изложбата 22 юли 2019 г., понеделник - 18.00 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна

Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна. Концертът на 29 април е финален за 20-тото издание на Европейския музикален фестивал - Варна и първи от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ 2024. „Работата с такива изключителни професионалисти е едно творческо..

публикувано на 23.04.24 в 16:34

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, представя от днес, 23 април, до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов..

публикувано на 23.04.24 в 14:42

Фестивал на любителските състави в Балчик на Лазаровден

Традиционният общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” ще се проведе и тази година в Балчик.  19-ото издание ще събере na 27 април колективи от общинските читалища и пенсионерските клубове.  Тази година обичайната сцена на проявата се променя и мястото ще бъде информационният център "Мелницата", като за първа година там ще се организира и..

публикувано на 23.04.24 в 14:39

Маратон на четящите хора във Варна

И тази година на 23 април (Международния ден на книгата и авторското право) празнуваме книгите и четящите хора в една инициатива, родена във Варна, и превърнала се вече в национална кампания. 22-то издание на „Маратон на четящите хора“ се провежда под мотото „Литературата среща образите” и търси връзките между пространствата на въображението, които..

публикувано на 22.04.24 в 19:04

Седмица на камерната музика започва днес в Добрич

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя ѝ проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян.  Проф. Константин Илиев..

публикувано на 22.04.24 в 10:30

Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във „Франкофонските сцени на България“

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги..

публикувано на 21.04.24 в 08:11

Колеца и Вантката ни предизвикват да се поразходим из Лос Одесос

Добре дошли в Лос Одесос! Величественият град от сънищата. Мистичният метрополис, скрит за хорските предубеждения. Ако минавате наблизо, отбийте се, разходете се, пийте по едно, запознайте се с местните. Ще ви хареса! Лос Одесос определено пленява със своята фантастичност. Тук илюзиите се сливат с реалността и възбуждат въображението. Открай време..

публикувано на 20.04.24 в 15:45