Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Конче №7" - Фотопроект на Симеон Тодоров и Радио Варна

| обновено на 19.07.19 в 17:56

Какво е КОНЧЕ №7?

Конче №7 е детска играчка, тенекиено конче с гумена грива и опашка, за което е прикачена малка двуколка. Детето сяда в нея и завърта педали, за да започне да се движи кончето. Играчката е произведена в СССР. За родените в края на ХХ и началото на ХХІ в., които нито имат спомени от онова време, нито са стигнали до уроците по история на социалистическия лагер, уточняваме - „СССР“ се  разчита като „Съюз на съветските социалистически републики“ и е държава, която вече не съществува. Цената на кончето била 21 рубли и 50 копейки. За да си представите каква е била стойността му, трябва да знаете, че по онова време лекар или инженер получавал средно  120 рубли /паричната единица в СССР и дн. Руска федерация/. Кончето било силно желано от децата, но в общия случай, недостижима играчка за тях. Няма данни кончето да е предлагано в българските магазини.

От тези някогашни тенекиени кончета в руския език се появява изразът "конь педальньiй" като илюстрация на работа, която трудно се реализира, разяснява д-р Тодоров в интервю за Радио Варна.

Кой е Симеон Тодоров?

Симеон Тодоров е варненец. Завършил е І ЕГ с немски език, а след това медицина. От години работи като педиатър в Германия, а фотографията му е повече от хоби. Живее със съпругата си Даниела в град Цвикау /четвъртият по големина град в Саксония, Източна Германия/. Имат двама синове.

Няма лична снимка на КОНЧЕ №7! 

Как се появи КОНЧЕ №7 във Варна?

Колкото и както да търсихме информация как се е появило кончето за снимки във Варна, така и не намерихме. Единственото, което знаем е, че от  60-те години на ХХ в. то се появява на две места в града – или до фонтаните при днешния Окръжен съд, или на входа на Морската градина. Фотографът, който овековечава варненските деца, поседнали в двуколката с компания или без, се казва Хачик Минасян.

Историята на д-р Симеон Тодоров с КОНЧЕ №7

От замисъла на д-р Симеон Тодоров до подреждането на фотографиите му на порасналите варненци с КОНЧЕ №7, минават шест години. Половината от времето е посветено на това да намери истинската играчка и да убеди собственика й – германец, да му я продаде на добра цена. Д-р Тодоров пътува специално от Цвикау до Дюселдорф, за да види играчката. В началото германецът поискал четирицифрена сума за нея. Бил я получил през 60-те години като подарък за Нова година от чичо си – някога студент в СССР…

През 2018 г. д-р Тодоров се спазарил за кончето, натоварил го в колата си… и „газ“ към Варна. Миналото лято той покани чрез групата „Стара Варна“ всеки, снимал се през миналия век на КОНЧЕ №7, да дойде отново на входа на Морската градина, за да го фотографира пораснал…

Сега е ред да видим старите и новите снимки с КОНЧЕ №7, да видим колко сме се променили, да усетим отново духа на нашата детска Варна в Арт салоните на Радио Варна.

Двуколката ще бъде пак в Морската градина! Доведете децата и внуците си, ще имате възможност да ги снимате и тях с КОНЧЕ №7 от 16.00 до 18.00 часа за дните 22, 23 и 24 юли. Мястото е до сградата на Радио Варна.

Проявата е част от специалната програма на медията „85 години Радио Варна“.

Откриване на изложбата 22 юли 2019 г., понеделник - 18.00 часа


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха екипа на Радио Варна с награда "Варна" за журналистика

Екипът на БНР – Радио Варна бе удостоен с награда "Варна"  в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития, за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините, за приемствеността между традиция и съвременност, за разширяването на младежката аудитория и..

публикувано на 29.10.20 в 12:22

Черната комедия„ВЛÀДИМИР” тази вечер в Театъра

„ВЛÀДИМИР” Черна комедия от Матяж Зупанчич   Превод: Людмил Димитров Режисьор: Николай Кенаров Музика : Страцимир Павлов Сценография и костюми: Даниела Николчова Фотография и графичен дизайн: Симеон Лютаков     В ролите: АЛЕШ - Константин Соколов МАША - Александра Майдавска МИКИ - Ивайло Иванов..

публикувано на 29.10.20 в 10:18

"Синелибри" започва във Варна на 28 октомври

Международният кино-литературен фестивал "Синелибри" започва във Варна днес - на 28 октомври с новия филм на Алехандро Аменабар „По време на войната“. Тази година изданието се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Фестивалът се финансира със съдействието на..

обновено на 28.10.20 в 08:17

4 песни си поделиха първите награди на 8-ия Европейски песенен конкурс „Златни искри“

Песни от Сърбия, България и Армения се пребориха за първото място на 8-ия Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“, който се проведе във Варна. „Остани Море” на Хайгашод Агасян и текст на Анета Мутафова, „ Крилатата пижама”, на един от най-популярните сръбски композитори Ладо Леш и текст Драгослав Гузина, „Пей с мен” на Зара Петросян от..

публикувано на 27.10.20 в 10:46

"Севилският бръснар" тази вечер в Операта

27 октомври, 19:00 ч., Основна сцена СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР Опера от Джоакино Росини Режисьор: Антонио Петрис Диригент: Кръстин Настев С участието на: Хрисимир Дамянов, Гео Чобанов, Моника Лука, Свилен Николов, Евгений Станимиров, Илко Захариев , Елеонора Христова, Петър Петров. ОРКЕСТЪР, ХОР И БАЛЕТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА..

публикувано на 27.10.20 в 08:50

Живопис и художествен текстил представя в третата си изложба Венета Ганчева

В Художествената галерия в Добрич ще бъде подредена третата самостоятелна изложба на Венета Ганчева „Метаморфози“. Експозицията ще бъде открита на 29 октомври от 16:00 до 19:00 ч. в Зала 2 с вернисаж. В нея ще бъдат представени живопис и художествен текстил. „С помощта на живописта, абстрактните форми и структури, аз искам да въздействам върху..

публикувано на 26.10.20 в 16:20
Севдалин Бакларев

Севдалин Бакларев: Когато пея с каба гайда, пеенето ми е изконно, автентично

Ще се опитам с няколко песни да обрисувам душата си – с тези думи народният певец Севдалин Бакларев прие поканата да бъде поредният гост в предаването „Срещи в 7/8“ , излъчено на 16 октомври, в което изпълнители от фолклорната сцена говорят за любимата си народна музика. Словесно-музикални миниатюри, които ни разказват за..

обновено на 25.10.20 в 16:17