Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, пробите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразатаТой разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор.

Заразените животни са убити в събота. Едното от тях е било отвън оградата, а другото – вътре в стопанството. От ОБДХ-Враца казаха за Радио ВИДИН, че се очакват резултатите от пробите и по-късно информацията ще бъде оповестена. 

Според собственика на ловното стопанство, наличието на чумата ще съсипе добрия бизнес, който развива от 7 години, тъй като всички 100-ина животни ще бъдат избити. Вероятно същото се случи и с животните на други хора, които сега отглеждат в покрайнините на Враца свине.


В понеделник Българска агенция по безопасност на храните потвърди, че в задния двор на шофьор от Мизия са установени 4 домашни прасета, заразени с африканска чума по свинете. Вследствие на предприетите действия, започна евтаназирането на животни в града и 3-километровата зона, а в периметър от 10 км започнаха да се вземат кръвни проби от всички прасета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!