Огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства вече са 16

Снимка: Уикипедия

16 са вече огнищата на африканска чума по свинете в лични стопанства след откритите вчера 2 нови случая. Доказаните случаи на болестта по диви свине са 15.

Министър Десислава Танева съобщи, че се увеличава тройно финансовият стимул за острел на диви свине в 20-километровата зона на огнищата, сумата за възнаграждение ще бъде 150 лева. Засилва се и контролът на придвижване на хора и превозни средства в тези зони, като се включва и армията.

Мерките са набелязани от щаба за ограничаване на болестта. Още от утре полицаите и военните ще извършват стриктен контрол на всяко превозно средство в 20-клометровите зони на установено заболяване. Забранен ще е превоза на месо, месни продукти, живи животни. Като потенциално опасни точки, по гарите и летищата, стриктно ще се събират и обработват отпадъци, за да се ограничи разпространението. Горските служители ще предприемат мерки за ограничаване популацията на дивите свине. Утре ще има срещи с Ловно-рибарския съюз.

Министър Десислава Танева посочи, че заради болестта секторът е под заплаха и компромиси с мерките за ограничаването й няма да се правят: "Под риск и заплаха е един конкурентноспособен, развит сектор - свиневъдство, индустриализиран…“.

В Пазарджик се проведе извънредно заседание на Епизоотичната комисия, на която се набелязаха конкретни мерки срещу африканската чума. В региона няма регистрирани случаи на заболяването, но има нерегламентирано отглеждане и търговия на прасета с неясен произход. Това потвърдиха и собственици на свинеферми, които също присъстваха на заседанието. Владимир Владимиров, собственик на свинеферма в Братаница каза: "Всяка събота от село Черногорово излизат пловдивски камиони с живи прасета без всякаква документация. Имало е случаи по 10 камиона на пазара с всякакви видове прасета".

От Асоциацията на свиневъдите в България настояват за спешни законодателни промени в тази посока. Хюсеин Хюсеинов - свиневъд и член на Асоциацията коментира:

"В тази връзка сега имаме среща с министър Танева в 2.30 в Земеделската комисия в парламента, защото няма контрол не над индустриалните ферми, не над фермите тип “А“, а няма контрол за тези животни, които се отглеждат в така наречения "заден двор" и никой нищо не прави по този въпрос. В тази връзка да се активират и останалите служби. Проблемът е със "задния двор", където не се знае колко животни се отглеждат, откъде идват, откъде се купуват, с какво се хранят. Всичките проблеми, които изникнаха в Румъния, са точно от този тип. Това показва и статистиката до момента в България, това, което се случва".

Да се засили индивидуалният лов на диви прасета в района на Тервел с цел да се намали тяхната популация, поиска от ловните дружини по-рано инж. Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие. Това стана ясно по време на проведеното поредно обучение на ловците от региона във връзка с откритите нови огнища на заболяването Африканска чума по свинете.

Изготвен е вече и графикът за обходите на ловните райони, като на територията на Тервел всекидневно се правят проверки, за да може да се реагира бързо и адекватно, ако бъде открито мъртво или болно животно.

По време на обучението ловците са предложили само някои от тях да се научат да работят с мобилното приложение „Лов“, за да се предотвратят грешки при събирането на данните за всяка отстреляна дива свиня.

В района на стопанството през пролетта бяха открити няколко случая на африканска чума, като само бързата реакция на ловците и горските помогна заболяването да не се разпространи и в други части на страната.

Репортажите на кореспондента на БНР в Пазарджик Невена Петрова и Катерина Петрова от Радио Шумен за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


Свързани новини

Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Болестта е засегнала ловно стопанство край града. По информация на собственика на дружеството, п робите на две от отглежданите диви прасета, са потвърдили наличието на заразата .  Той разказа, че лично е занесъл пробите и е получил положителен отговор...

публикувано на 17.07.19 в 11:47

Областни администрации набелязват мерки за борба с африканската чума по свинете

    Органите на МВР и ДАИ ще осъществяват постоянен контрол за нерегламентирано транспортиране на домашни прасета на територията на област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Мярката е предприета заради регистрираните в страната..

публикувано на 16.07.19 в 18:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток ще са части от Белослав и Девня

На 16.04.2021 от 10:30 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Белослав, кв. Акации - ул. Акации, ул. Арда, ул...

публикувано на 16.04.21 в 06:15

Променлива облачност в петък

Днес ще има променлива облачност, преди обяд временно намаляваща до слънчево. Привечер от юг ще започне увеличение и вплътнение на облачността. Преди обед в Дунавската равнина и по северното крайбрежие ще духа умерен западен вятър. След обяд..

публикувано на 16.04.21 в 06:11

207 са новите случаи на ковид-19 във Варна и областта

2 185 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.  Положителни са близо 15 на сто от направените общо 14 747 теста. Като починали са отчетени 108 души, а като..

публикувано на 16.04.21 в 04:29

Националният оперативен щаб е разформирован (обновена)

Националният оперативен щаб за коронавирусната епидемия е разформирован, считано от днес, съобщи правителствената пресслужба. Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари миналата година...

публикувано на 15.04.21 в 19:29

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск от утре

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви днес, че излиза в отпуск от утре, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев, за да работи по подготовката на новото правителство, което ще предложи ГЕРБ след получаване на мандат. На..

публикувано на 15.04.21 в 18:45

Депутатите обсъждат създаването на комисия за ревизия на управлението

Парламентът се събира в петък на второто си пленарно заседание . Депутатите отново ще работят в старата сграда на Народното събрание, позната с емблематичния надпис на фасадата „Съединението прави силата“, а поради липсата на електронни пултове, които..

публикувано на 15.04.21 в 17:35

Удължават срока за онлайн обучение на децата в предучилищна възраст във Варна

Областният кризисен щаб във Варна е взел решение обучението на 5 и 6 годишните да бъде и онлайн , във връзка с това, че градът е все още в червената зона по заболеваемост.Децата ще имат възможност до 29 април да преминават на дистанционно обучение, с..

публикувано на 15.04.21 в 16:15