Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Златната есен на художника Антон Антонов

Едно, на пръв поглед, с нищо не провокиращо заглавие „В края на деня”, избрано от Антон Антонов за поредната му изложба във Варна, минути след изричането вече отваря мисловни портали. Пренася ни в атмосферата на ателието - творителницата на художествените вълшебства. Истинските цветове на творбата се усещат именно в тези следобедни или привечерни часове, когато светлината е приглушила регистъра си и меко гали платното. Ярко насоченото осветление е за лишените от своето вътрешно струене картини, то може да изтъкне, да подчертае, да смае, да впечатли, да грабне, да продаде…Същинското въздействие на творбата се проявява именно в тези тихи, моменти, събрали магията на лекото оттегляне на небесния светилник, който, като че ли изтегля от платното цялата му същност - докосваща, вълнуваща, обсебваща, затрогваща, пленяваща, споделя впечатленията си галеристът Ваня Маркова.

За новата си изложба в галерия "Арт Маркони" Антон Антонов е подбрал любимите натюрморти цветя, фигурални композиции, пейзажи и състояния. Състояния, е моето обобщение на няколкото акварелни и маслени творби от серията „Дъжд”, „Буря”, „Ден и нощ”, „Някъде край село”, „След дъжда”, „Утро”, „Залез”, сред които отличавам картината „Писмо до Милко”. Дълготрайното приятелство на Антон Антонов и Милко Божков е провокирало тази абстрактна творба, в която има много символика, препратки и послание на надежда…

Експозицията диша с чистия, прозрачен въздух на „Крачунка”,  където е ателието на Антон, недалече от Дряново. В него ще се пренесем  „В края на деня”, за да уловим  финалните акорди на един задълбочен творчески процес.

Повече за изложбата "В края на деня", чуйте от художника Антон Антонов в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмици, посветени на Италия и Естония, в Двореца в Балчик

Ми­на­ла­та сед­ми­ца в Дво­ре­ца бе пос­ве­те­на на чеш­ка­та кул­ту­ра. По­се­ти­те­ли­те има­ха въз­мож­ност да раз­гле­дат в га­ле­рия “Ту­не­ла” във ви­ла "Ти­хо­то гнез­до" из­лож­ба "Чеш­ко стък­ло", де­ло на въз­пи­та­ни­ци на Сред­но­то учи­ли­ще за при­лож­ни из­кус­тва и ди­зайн на стък­ло във Ва­лаш­ке Ме­зер­жи­чи, Че­хия (град,..

публикувано на 15.07.20 в 12:03

Когато се научим да виждаме красивото, ставаме по-добри

Изложба ”Морето, моето безкрайно вдъхновение”  откриват в Археологически музей-Варна днес в 15 часа. Автор е на Златка Божилова, художник–приложник. Това е нейна осма самостоятелна изложба.  В нея представя над 50 нови произведения, изработени с черупки от миди и охлюви . Златка Божилова е инженер по образование, дългогодишен преподавател по..

публикувано на 15.07.20 в 11:26

Благотворителен пленер предлага картини в помощ на семейство без дом

Шести благотворителен пленер, организиран от балчишкия художник Иво Узунов и негови колеги, се проведе от 10 до 12 юли. Тази година в Морска градина – Варна, под надслов "За по-чисто Черно море". Виртуалната изложба може да видите на страницата на Иво Узунов и да  купите картини, пресъздаващи красиви кътчета от нашето Черноморие...

обновено на 14.07.20 в 17:08

Променяне в първо лице в чест на Бергман

Открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ към Общинския детски комплекс – Варна отбелязва годишнина от рождението на Ингмар Бергман. Събитието е в 16,30 на 14 юли в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Специфична беше учебната година на участниците в кино школата, защото те не успяха да преминат през всички планирани..

публикувано на 14.07.20 в 10:55

Варненският куклен театър с премиера на спектакъл за възрастни

Новия си спектакъл за възрастни "Ако Фройд беше индиец" представя Държавен куклен театър - Варна следващата седмица. Премиера му е на двета дати - 16 и 17 юли от 21.15 ч. Спектакълът ще може да бъде гледан и на 29 юли отново от 21.15. ч. Режисьор е Боян Иванов, хореограф - Татяна Соколова, а костюмите са дело на Огняна Серафимова. В ролите..

публикувано на 14.07.20 в 08:56

"Летни празници на българското кино" започват край Варна

В следващите два месеца публиката ще може да види едни от най-добрите български ленти от последните години и близкото минало, напълно безплатно в компанията на шума на морските вълни. Събитието е организирано от Съюза на българските журналисти и Съюза на филмовите дейци, съобщава БНТ. Мястото е Международният дом на журналистите в..

публикувано на 14.07.20 в 08:53

Фонд „Култура“ към Община Варна обявява до дни трета извънредна сесия за набиране на проекти

Фонд „Култура“ към Община Варна ще обяви трета извънредна сесия за набиране на проекти при облекчени условия за кандидатстване.  Местните депутати галсуваха и промени в правилника за работа на фонда и в насоките за кандидатстване по направленията му. Предвижда се графикът за реализиране на проектните предложения от новата сесия да е началото на..

публикувано на 13.07.20 в 16:27