Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сватбеният маршрут на кралица Мария като музикално пътешествие в Белия град

Програмата „Музикалният салон на кралицата“ ни потапя в атмосферата на европейските литературно-музикални салони от началото на ХХ век, превърнали се в място за срещи на художници, писатели, композитори, философи.

Концертът ще се проведе  в Двореца в Балчик на 20 юли 2019 г. от 19 часа в Каменната зала. Входът е свободен.

Музикалното пътешествие използва сватбения маршрут на Мария Единбургска – минава през Виена, Букурещ, Берлин, Лондон и София. С изпълненията на творби от Йохан Щраус, Фриц Крайслер, Джордже Енеску, Ерих Корнголд, Панчо Владигеров, съчетани с поетични текстове и откъси от писма на автори от този период и на самата кралица Мария Единбургска, илюстрирани с изгледи от тези градове, ще пресъздаде атмосферата на културните салони в Европа.

Подбраните архивни музикални находки предлагат премиерни за българската камерна сцена произведения, аранжирани от Младен Тасков. Специален гост е актьорът Веселин Мезеклиев, на когото са поверени литературните текстове.

Ще свирят музикантите Грациела Панайотова, София Радилова и Младен Тасков, сценарист е  Иванка Гезенко.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисувай против вируса

Над 7 000 души са се включили в предизвикателството на един от най-известните български художници   Павел Митков „Рисувай против вируса”. Става дума за безплатни професионални уроци във фейсбук страницата на твореца, които той дава наживо на всички, които искат да се докоснат до изобразителното изкуство.  Над 200 000 души пък са гледали уроците,..

публикувано на 10.04.20 в 09:05
Йордан Радичков - внук

Радичковият „Водолей” влиза в домовете с онлайн изпълнение

В дигитализирана арт реалност утре в 17 часа в рамките на инициативата „Петък точно в 5” актьорът Китодар Тодоров ще представи в клип книгата "Водолей" на Йордан Радичков. В самата книга откриваме радичковско намигане към реалността и мислите на човека, какво се случва в нашия свят, смята внукът на писателя, който носи неговото име - Йордан..

публикувано на 10.04.20 в 08:09

"Тежестта на короната"- виртуална сборна изложба

Арт Галерия Ларго представя 17 български художници във виртуална сборна изложба- живопис и скулптура Изложбата вече може да бъде видяна в сайта на галерията на www.largogallery.com , в Инстаграм профил на адрес https://www.instagram.com/largogallery/ и във Фейсбук страница на адрес https://www.facebook.com/ArtGalleryLargo..

обновено на 09.04.20 в 17:17

Гледайте ОТКРИТИЕ - онлайн в 19.30

Поради това, че извънредното положение наложи отлагането за по-късни дати на  провеждането на 29-то издание на международния музикален фест "ОТКРИТИЕ 2020', организаторите на феста започнаха  да излъчват в You-Tube канала "DA project DA" филми от  "Откритие".online      Днес ,  9 април,  от 19.30 ч. в бихте могли да гледате 27-ия..

публикувано на 09.04.20 в 13:35
 Александър Мутафов, Морето кипи, 1951, маслени бои, платно, 95х156

Репродукция Александър Николов

Картина на деня избра Градската художествена галерия – Варна

Александър Мутафов и сбогуването със зимното бурно море Картината на деня на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна днес е един шедьовър на българската маринистика, работа на Александър Мутафов (1879-1957). Бурните вълни, които тези дни се вдигнаха на височина няколко метра, разбивайки се във вълнолома на Морска гара..

публикувано на 09.04.20 в 13:00

Да покажем любимите си книги в #НасамеСМоятаБиблиотека

Столичната библиотека поде нова инициатива в онлайн пространството.        Проектът за читателите се нарича "Насаме с моята библиотека", а идеята е обсъждана с писателя Георги Господинов още преди две години, а сега идва времето за нейното осъществяване. Всеки слушател и читател може да се включи в кампанията, като сподели снимки на своята..

публикувано на 09.04.20 в 11:08

Думи под карантина

Карантината по време на пандемия роди в българския език четири глагола – карантирам, карантинирам, карантизирам и карантинизирам. От тях само карантинирам може би ще остане да съществува, смята проф. Владко Мурдаров . Според него обаче по-добре би било да се използва словосъчетанието "оставам под карантина". През последните дни се..

публикувано на 09.04.20 в 10:13