Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Mon Amour, разговорът започва...


Понякога интервютата стават без уговорка, без предварителни въпроси и без дълго мислени отговори. Спонтанно. Естествено и случайно - неслучайно.

Точно такъв  се оказа разговорът на Ваня Славова с Патрис Рейсак.

Французин, който, освен родната Франция, обича и нашата България: с разнообразието на природата в нея, с аромата на морето, величието на планините, богатия фолклор, древните традиции и интересните обичаи.

Може да чуете подробности в прикачения звуков файл:



- На български?

- Да, на български, колкото можем.

 - Малеее...

- Понеже на френски език аз знам само Bonjour, Merci, Mon Amour...

- Mon Amour е достатъчно.

 - Аз съм Патрис Рейсак, от Южна Франция.

- И какво Ви води във Варна, при нас, тук в морската столица как се озовахте?

- Обичам много България и ми харесва да живея тук, това е!

- Повечето хора постъпват обратно: от България заминават на Запад. А вие защо избрахте този вариант?

- Защото не съм нормален човек. ( усмихва се ). И защото искам да живея в спокойна държава, близо до морето, а във Франция съм далече от морската шир.

- Искам един чужденец да ми каже кой са най-хубавите неща в България?

- Спокойна атмосфера, разкошно време, обичам българската  кухня.

- Във Франция също имате много добра кухня.

- Да, но тя е малко по-високо ниво, не е за всеки ден.

- Как научихте българския?

- Езикът не е лесен, но искам да говоря с другия. Малко съм мързелив. Нямах специални уроци. Проявявам желание за разговори с другия.

- Разговорно от хората, така най-лесно се учи, без граматика и учител?

- Чувства се, нали? ( усмихва се ).

- Чувства се, че е идеално, да,  понякога с учител не се постигат подобни резултати. А какво ви липсва най-много от Франция?

- Сиренето.

- И тук има българско, но не е същото. Там имате много видове.

- Тук са само два.

- Е, как два? Имаме: краве, биволско, козе, овче.

- Но са само бяло и жълто.

- Да, при вас са по-цветни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12