Понякога интервютата стават без уговорка, без предварителни въпроси и без дълго мислени отговори. Спонтанно. Естествено и случайно - неслучайно.
Точно такъв се оказа разговорът на Ваня Славова с Патрис Рейсак.
Французин, който, освен родната Франция, обича и нашата България: с разнообразието на природата в нея, с аромата на морето, величието на планините, богатия фолклор, древните традиции и интересните обичаи.
Може да чуете подробности в прикачения звуков файл:
- На български?
- Да, на български, колкото можем.
- Малеее...
- Понеже на френски език аз знам само Bonjour, Merci, Mon Amour...
- Mon Amour е достатъчно.
- Аз съм Патрис Рейсак, от Южна Франция.
- И какво Ви води във Варна, при нас, тук в морската столица как се озовахте?
- Обичам много България и ми харесва да живея тук, това е!
- Повечето хора постъпват обратно: от България заминават на Запад. А вие защо избрахте този вариант?
- Защото не съм нормален човек. ( усмихва се ). И защото искам да живея в спокойна държава, близо до морето, а във Франция съм далече от морската шир.
- Искам един чужденец да ми каже кой са най-хубавите неща в България?
- Спокойна атмосфера, разкошно време, обичам българската кухня.
- Във Франция също имате много добра кухня.
- Да, но тя е малко по-високо ниво, не е за всеки ден.
- Как научихте българския?
- Езикът не е лесен, но искам да говоря с другия. Малко съм мързелив. Нямах специални уроци. Проявявам желание за разговори с другия.
- Разговорно от хората, така най-лесно се учи, без граматика и учител?
- Чувства се, нали? ( усмихва се ).
- Чувства се, че е идеално, да, понякога с учител не се постигат подобни резултати. А какво ви липсва най-много от Франция?
- Сиренето.
- И тук има българско, но не е същото. Там имате много видове.
- Тук са само два.
- Е, как два? Имаме: краве, биволско, козе, овче.
- Но са само бяло и жълто.
- Да, при вас са по-цветни.
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..