Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничен концерт край фонтана с богата програма и интересни солисти

Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна ще спази и тази година традицията да поднесе на гражданите и гостите на Варна поредния емоционален Концерт край фонтана за празника на града Свето Успение Богородично.

Под диригентството на Маестро Кръстин Настев на 15 август от 20.30 часа на централния площад „Независимост“ ще прозвучат арии и ансамбли из оперите „Кармен“, „Джани Скики“, „Лакме“, „Манон Леско“, „Севилският бръснар“, „Дон Жуан“, „Адриана Лекуврьор“, „Хофманови разкази“, „Вълшебната флейта“, „Бохеми“ и оперетите „Царицата на чардаша“, „Джудита“ и „Прилепът“.

Маестро Кръстин Настев е съставил тази богата програма с идеята да предложи различни от досега включваните в този специален празничен концерт творби. Наред със солистите на Държавна опера Варна Даниела Дякова - мецосопран, Пламен Димитров – баритон и Гео Чобанов - бас, ще чуем варненското сопрано Андриана Йорданова, която живее и твори в Малта, но често се връща в родния си град, за да участва в различни концерти. Неотдавна я аплодирахме като един от „Белкантовите гласове“ в XVII Театър Римски терми.

За пръв път в Концерт край фонтана ще посрещнем още едно талантливо варненско сопрано – младата Жасмина Темелкова, възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, сега студентка по оперно пеене във Виена с изяви на европейската музикална сцена. Чуйте интервюто с нея:

Снимка

Руското сопрано Ирина Хрулева, която на миналогодишния международен конкурс за млади оперни певци в Боляня спечели Наградата на Държавна опера Варна – участие в нейни спектакли или концерти, ще бъде солистка освен в Концерт край фонтана и в заключителната Оперна гала от X Опера в Летния театър – Варна 2019.

Новост в програмата на Концерт край фонтата е присъствието на авторска православна музика, която ще изпълни прочутият Камерен ансамбъл „Свети Йоан Кукузел“.

Снимка






П Р О Г Р А М А

Ж. Бизе – из оп. “Кармен” – увертюра, Хабанера и куплети на Тореадора, изп. Даниела Дякова, Пламен Димитров

Дж. Пучини – из оп. “Джани Скики” – „O, mio babbino caro“, изп. Жасмина Темелкова

Лео Делиб – из оп. „Лакме“ – Дует на цветята, изп. Жасмина Темелкова и Ирина Хрулева

Дж. Пучини – Интермецо из оп. “Манон Леско”, изп. Оркестър на Държавна опера Варна

Дж. Росини – из оп. „Севилският бръснар“ – Ария на клеветата и Ария на Фигаро, изп. Гео Чобанов и Пламен Димитров

В. А. Моцарт – из оп. „Дон Жуан“ – „La ci darem la mano“, изп. Гео Чобанов и Жасмина Темелкова

Чилеа – из оп. „Адриана Лекуврьор“ - „Еcco respiro appena“, изп. Адриана Йорданова

К. Попов - “Богородице дево” и „Буди имя Господне”, изп. Камерен ансамбъл „Свети Йоан Кукузел“

П. Чесноков - “Спаси Боже”, изп. Камерен ансамбъл „Свети Йоан Кукузел“, солист Стефан Димитров

Жак Офенбах – из оп. „Хофманови разкази“ – „Les oiseaux dans la charmille“, изп. Ирина Хрулева

Ж. Бизе – из. оп „Кармен“ - Chanson Boheme , изп. Даниела Дякова, Ирина Хрулева и Жасмина Темелкова

В. А. Моцат – из оп. „Вълшебната флейта“ - Дует на Папагено и Папагена, изп. Ирина Хрулева и Пламен Димитров

И. Калман – из оп. „Царицата на чардаша“ – Песен на Силва, изп. Даниела Дякова

Фр. Лехар – из. оп.“Джудита” – „Meine Lippen, sie küssen so heiß“, изп. Адриана Йорданова

Дж. Пучини – из.оп „Бохеми“ – Валс на Мюзета, изп. Жасмина Темелкова

Щраус – из оп. „Прилепът“ – “Im Feuerstrom der Reben“, изп. всички солисти


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45