Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ваканция във Варна" търси киносценаристи

Завърши ученическата работилница за киносценаристи "Ваканция във Варна". В нея се включиха ученици до 18-годишна възраст, с желание да развият идеята си за сценарий на младежки игрален филм. Ръководител на работилницата бе д-р Петър Айолов, преподавател по сценарно майсторство в СУ "Св. Климент Охридски", той е и ментор на младежкото жури на МФФ „Любовта е лудост”. Целта на уъркшоповете бе варненските ученици и гостите на морската столица да се запознаят с изкуството на сценарното майсторство и методите за реализация на техните идеи по време на кинофестивала, информира Десислава Христова от организаторския екип на филмовия фестивал.  Сценариите трябва да бъдат предадени до 29 август. Те ще бъдат оценявани както от Петър Айолов, така и от младежкото жури. Написалият най-добър сценарий ще спечели ваучер за книги на стойност 100 лева. Наградата ще бъде връчена на официалното закриване на филмовия фестивал "Любовта е лудост".

За трета година младежко жури ще оценява филмите в конкурсната младежка програма – те са четирима Станимир Стефанов, Йоанна Венелинова, Мироцвета Цветкова и Кристина Стефанова – представители на новото поколение, израснало пред екрана и четиримата, запалени почитатели на киното.

Чуйте повече в прикачения файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Киро Янев във варненската Градска галерия

Киро Янев – едно от уважаваните имена в общността на варненските скулптори и художници, събира почитателите на своето изкуство на 14 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Поводът е 70-годишнината на артиста, която той превръща в стимул за творческа равносметка. Повече от 20 голямоформатни рисунки и още толкова..

публикувано на 14.10.20 в 13:56

Погледни нагоре към забележителната архитектура на Варна

„Погледни нагоре“ предлага нова гледна точка към забележителната архитектура на гр. Варна от края на XIX и началото на XX век. Дебютната фотографска изложба на варненеца Боян Любенов включва 20 сгради - паметници на културата, представени както от птичи поглед с дрон, така и с акценти в близък план върху отделни любопитни..

публикувано на 08.10.20 в 13:00

Фестивал на историята днес във Варна

Първа езикова гимназия организира за трета поредна година Фестивал на историята. Фестивалът е празнично събитие, представящо различни програми от художествени изпълнения с литературно – музикална и историческа насоченост, които целят да обединят и наситят културните пространства на град Варна, местата, където се съхраняват знакови за цялата..

публикувано на 07.10.20 в 13:13

"Поразените" с премиера на варненска сцена

В началото на своята 100-годишнина варненският ДТ „Стоян Бъчваров” театрализира най-новата книга на Теодора Димова. През юни „Поразените” спечели Националната литературна награда за български роман на годината "13 века България" 2020. Премиерата е тази вечер, 2 октомври, в Градската художествена галерия във Варна, за нея пристига и самата..

публикувано на 02.10.20 в 16:10

"Зелен маратон" стартира на 11 октомври

Шестото издание на "Зелен маратон" стартира на Аладжа манастир на 11 октомври. Това е благотворително състезание за почитателите на планинското колоездене и горското бягане. Очакват се над 200 участници в събитието, което и тази година е подкрепено финансово  от Община Варна. Стартовете ще бъдат в неделя (11.10) от 9:30 часа от поляната с..

публикувано на 02.10.20 в 08:35

Почистваме обществени места във Варна до края на октомври

До края на октомври ще продължат акциите на почистване на различни обществени места и културно-археологически забележителности във Варна от доброволците на фондация „Гея”, част от проекта „Заедно за чиста околна среда“ по програма „Младежки проекти“. До момента са почистени и облагородени районът около паметника на граничаря в Морската..

публикувано на 29.09.20 в 14:59

"Варна играе" отново на 26-ти септември

"Варна играе" за четвърта поредна година ще събере деца и родители на едно място, за да играят и да се забавляват на открито. Датата е 26 септември, събота, в района между сцена „Раковина“ и Морското казино във Варна. Мероприятието ще продължи от 11 до 15 часа, добре дошли са семейства с деца, възрастни с деца, а водещ ще е..

обновено на 26.09.20 в 11:53