Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодор Роков - eдинственият българин в международната експедиция "Абора 4"

5
снимка: Фейсбук
Снимка: снимка: Фейсбук

Единственият българин в международната експедиция "Абора 4" ,варненецът Теодор Роков ,се завърна в морската столица от Троя след 10-дневно плаване на борда на тръстиковия кораб.Припомням, че крайната цел на експедицията е остров Крит, в момента тръстиковият кораб е в Егейско море. Мисията на "Абора 4" ,водена от Доминик Гьорлиц е да установи дали народите по крайбрежието на Черно море и Средиземно море и тези от древния Египет са осъществявали  взаимни търговски контакти.

Даниела Стойнова разговаря с Теодор Роков за техническите трудности по време на плаването и за предизвикателствата на лошото време в морето:

-  По време на плаването установихме много технически недостатъци, които трябваше да бъдат поправени при тестовете. Стана ясно, че нямахме време за тестове и тръгнахме неподготвени. Още на първата голяма спирка в Истанбул се наложи да се прекрои платното. Трябваше то да стане по-тясно, мачтата да се измести с около 10 см. към носа и всички подвижни части да бъдат подменени с нови, защото половината от тях се изпочупиха по време на плаването.

-  Но тръстиката издържа?

-  Да, най-интересното е, че в мекия материал, тръстиката, нямаше никаква промяна. Дървото се счупи.

-  Кое беше най-голямото предизвикателство във времето?

-  Беше относително спокойно. Нямаше някакви извънредни вълнения. Буря имаше само на едно място, между Истанбул и един малък морски нос, с фар накрая. Тогава много рязко се промени посоката на вятъра и се изпочупиха някои от дъските. Имаше опасност морето да ни изхвърли на брега и това беше един от критичните моменти. Предполагам, че сега в Егейско море ще имат доста такива моменти, тъй като там посоката  на вятъра и вълните се сменят в момента.

-  Видях много топло посрещане в Истанбул и после в Троя.

-  Да, това направи впечатление на всички от екипажа. Турците направиха невероятно посрещане. Организацията беше перфектна. Турският консул в България беше направил предварителен контакт с министерството на културата и имахме подкрепа на всякакво ниво. В Троя, пък, беше „черешката на тортата”. Кметът дойде лично на борда, имахме гала вечеря в един от скъпите ресторанти на града, а след това, който искаше можеше да отиде в турски хамам. Посетихме най-новият музей на Троя, едно невероятно място, препоръчвам на всеки любител на туризма и на историята да го посети.

-  От научна гледна точка какво беше интересно? Доказва ли се, че този път може да бъде изминат и с тръстикова лодка?

-  Ние се движихме от север на юг и следвахме сезонната посока на ветровете и на теченията. Всеки, който се интересува от корабоплаване, история и археология, знае, че проблемът в древността е бил преминаването от юг на север, заради насрещното течение. Много по-голям научен принос щеше да има опитът да се премине с този кораб в обратна посока. Показахме, че тази тръстикова конструкция плава в морски условия, но чисто от навигационна гледна точка не беше нещо особено.

-  Написа ли дневника?

-  Да, за времето, през което бях на борда, си водих основни записки. Имаше и весели моменти, имаше и не чак толкова весели.

Чуйте още в прикачения звуков файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да играем и да учим едновременно?

Методи Атанасов е един от идеолозите и основен двигател на инициативата "Играя и уча". Той пътува с бус пълен с игри, за да се срещне с децата и да им помага да учат благодарение на техния вроден стремеж да и учат чрез игра. "Играя и уча" е инициатива на издателство "Клевър Бук" За четвърта поредна година "Играя и уча" тръгва..

обновено на 25.02.20 в 14:24

Грузия: вкусна и различна

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората. Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед..

публикувано на 25.02.20 в 09:51

Галина Георгиева: Щастлива съм много, а в същото време малко обидена и тъжна

Варненските състезателки на „Аква спорт“ направиха за пореден път истински фурор на Държавното първенство, първи епап от отборната надпревара на България.  Нейните момичета спечелиха почти всички отличия, но въпреки това Галя е леко тъжна и обидена. Можете да чуете разговора с нея тук в интервю за Радио Варна и да разберете какво се случва.  Иначе..

публикувано на 24.02.20 в 13:57

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36