Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако детето е най-ниско в детската градина питайте ендокринолога

| обновено на 27.09.19 в 08:22

СнимкаЗа трета поредна година Варненското дружество по детска ендокринология и Университетската болница организират кампанията диагностициране на деца с отклонения в растежа, която продължава и през сайта www.growinform.org. През тази страница родителите с децата биват анонимно консултирани от ендокринолог он-лайн. Това спестява тревоги на родителите, развиване комплекси при децата и средства на здравната система, отбеляза проф.Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ (на снимката трета от ляво на дясно). Част от родителите се притесняват да заведат детето си на подобен преглед, поясниха лекарите. Като част от кампанията детски ендокринолози от Университетската болница „Св. Марина“ – Варна проведоха на 26.09 безплатни прегледи за детския растеж. От девет записани деца, шест са били клинично здрави, а три са насочени за допълнителна оценка.

От проведената в страната кампания с т.нар. Клиника на колела за две години са консултирани 237 деца на средна възраст 6,7 години, 97 от тях са насочени към допълнителна диагностика, от тях 22 са започнали лечение с хормон на растежа. В момента 250 деца са на това лечение у нас. Всяка година, от 2016-та насам, броят на консултираните деца се увеличава. Това е положителна тенденция, защото ранното консултиране е от значение за лечението с хормона на растежа, ако се налага такова, подчертават медиците. "Ако детето ви е най-ниско в групата в детската градина или в клас, е добре да бъде насочено към специалист или родителите да пишат в нашата фейсбук страница или по ел.поща", посъветва д-р Росица Стойчева, изпълнител на проекта GrowInform (на снимката първа от ляво).

Изоставането в растежа не е животозастрашаващо, но се отразява в качеството на живот на детето, когато стане възрастен човек. В световен мащаб то се наблюдава по-често при момчетата отколкото при момичетата, в съотношение 60 към 40. На всяка възраст има шанс, но ако бъде установено навреме на 5-6 годишна възраст, най-късно до 8 години, възможностите са най-големи. За голям процент от децата хормонът на растежа е панацея, ако го получат навреме, каза още проф.Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

публикувано на 14.08.24 в 14:47

Социално предприятие поема поддръжката на Римските теми във Варна

Почистването на Римските терми вече е възложено на социалното предприятие „ЕКО Центъра за защитена заетост“ към „Семеен център с Мария“, съобщиха от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.  Работниците ще поддържат археологическите останки и ще ги почистват няколко пъти месечно. В работата ще се включат..

публикувано на 14.08.24 в 11:21

Сърфисти запознават деца с увреждания с любимия си спорт

Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, както и подобрява умението за комуникация и себеизразяване. Мотивирани от  това, което знаят и могат инструкторите от сърфучилище ‘Акаша’ организират..

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Времето: Предимно сухо и горещо до края на месеца

От средата на август до края на месеца по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и да е предимно слънчево и сухо, почти без валежи, сочат синоптичните прогнози.  Валежите тази година за август са под нормата, а температурите - над нормата. Най-сухо е в западните и източните райони, а..

публикувано на 14.08.24 в 08:50

Най-дългата детска рисунка за Деня на Варна

Грандиозно арт събитие под мотото „Децата на Варна рисуват” се провежда традиционно в Детския кът в навечерието на Деня на Варна. За пета поредна година на 13 август от 15 часа в Морската градина малки и пораснали деца имат уникалния шанс да поставят рекорд, сътворявайки най-дългата рисунка с акрилни бои върху платно от 150 м.  Входът е свободен,..

публикувано на 13.08.24 в 15:44

Отбелязваме Международния ден на левичарите

На днешната дата отбелязваме Международния ден на левичарите. Той се чества от 1992 година, а целта му е да се обърне внимание на производителите на различно оборудване върху проблемите на левичарите, тъй като всички уреди от бита са създадени за хора, естествено боравещи с дясната ръка. На останалите се налага да правят неестествени и трудни за..

публикувано на 13.08.24 в 05:56

Счупени стъкла от потрошена спирка във Варна пречат на минувачи дни наред

Автобусната спирка "Патриарх Евтимий" във Варна стана обект на вандалски акт миналата седмица. Стъклото на заслона е потрошено, видя репортер на Радио Варна тогава. Разпиляните стъкла обаче остават непочистени вече четвърти ден и пречат на минувачите, създават предпоставки и за инциденти, оплакаха се потърпевши.

публикувано на 12.08.24 в 18:07