Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в своите страни.

На форума стана ясно, че средствата за България за следващия програмен период ще са с близо 20 % повече, а основните теми ще са иновации, обучение и интелигентен растеж.

Сред иновациите са и технологиите за производство на зелена енергия, която е и безопасна енергетика. Но у нас се говори, че това ще е загуба на работни места, действащи мощности и инвестиции. Необходимо е да се разяснява, че новата енергетика, отново е инвестиции и работни места, смята Петко Ковачев от Института за зелена политика.

В ЕС, пък и страни като САЩ, Китай или Индия виждаме посоката – развитие към зелена и безопасна енергетика. А у нас се говори, че това ще е загуба на работни места, действащи мощности и инвестиции. Необходимо е да се разяснява, че новата енергетика , която идва отново е инвестиции и работни места. Тоест тезата е как да заменим безболезнено едни работни места, които дават замърсяваща продукция, макари необходима, с други, които ще дадат същата тази продукция – енергията, но чиста безопасна и т.н. Този въпрос е чисто икономически. Исторически погледнато всяка стара индустрия се е съпротивлявала на промените.

Свободния пазар на електроенергия не допринесе ли за увеличаване на производството на зелената енергия у нас?

Не, защото както и много други неща, които трябваше да въведем, го направихме по български. Изобщо въвеждането на зелена енергия беше направено по български. То не беше направено за малките производители за собствени нужди, които да продават и купуват, съответно излишъците или недостатъчната енергия. А просто се създадоха едни големи централи – солари или на вятър. За да имаме пазар, който да допринесе за увеличаване дела на зелената енергия, просто трябва да прекопираме някои действащи моделе и да не се правим на откриватели. Например за мен една от най-добрите електроекергийни борси в Европа е Nord Pool, която обединява Скандинавия плюс Естония и Латвия. Това е пазар, какво се случва на който може да виждате в интернет. Там на 10 мин. се актуализира как се движат потоци и цени. Но това, което буди учудване е защо управляващите, които виждат тенденциите, не работят така че държавата да върви напред в тази посока?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
Вилиан Стефанов

Вилиан Стефанов, авантюрист и писател: Страстта си към природата и пътешествията имам от дете

Вилиан Стефанов е от Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. Автор е на няколко книги - "Експедиция "Речен път": Как да прекосим България за 25 дни" и "Експедиция "Железен път". С пътеписите си той отваря очите на читателите към необятната сила и красота на природата, среща ги с интересни хора..

публикувано на 28.05.20 в 13:08

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03