Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАН представя сграда с нулево потребление на енергия

Илюстрация на сградата
Снимка: БАН

Българската академия на науките представя сграда с почти нулево потребление на енергия. По демонстрационния павилион са работили учени от България, Германия и Испания.

Ключов елемент от експерименталната сграда са стъклопакети с циркулиращ воден поток, които след време ще могат да се използват и в жилищното строителство, обясни за „Хоризонт“ доц. Мая Стоянова от Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници при Академията. 

„Павилионът е със статут на временна постройка, 50 квадратни метра. Той е планиран да бъде сграда с почти нулево потребление на енергия. Този модулен стъклопакет е важна част от отопление, вентилация и климатизация на системата на сградата. Разходите, които са свързани с една такава система, могат да бъдат покрити на 100%, един вид представляват прозрачни слънчеви колектори“, обясни доц. Мая Стоева.

Интервюто на Диана Дончева с доц. Мая Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветана Паскалева: Децата на Карабах се раждаха под бомбите

За нова ескалация на насилието между Армения и Азербайджан, по повод сепаратистката област Нагорни Карабах, информират световните агенции. Двете страни съобщиха за цивилни и военни жертви при тежки сражения и си отправиха взаимни обвинения за това коя е нападнала първа. В Нагорни Карабах е обявено военно положение и се прави пълна мобилизация на..

публикувано на 27.09.20 в 14:36

Швейцарците гласуват и за лова на вълци

Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничаване на броя на гражданите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им. Всенародното допитване е по инициатива на популистка партия, настояваща..

публикувано на 27.09.20 в 10:43

Петък - най-опасният ден за пътуване, най-безопасно е в неделя

Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това показва анализът на пътния травматизъм за последните 10 години. Данните бяха съобщени от заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева. „Всяка година по над 1000 инцидента със загинали и ранени настъпват в последния..

публикувано на 26.09.20 в 15:09

Какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате в Добрич

Днес е 25 септември - празникът на Добрич. По този повод реших да ви кажа какво не трябва да правите и какво не трябва да пропускате, ако се озовете в столицата на Добруджа /поне според мен/. Не пропускайте да опитате варените гевреци от „Стария Добрич“. Вярно, че не са като една време, но все пак са си вкусни. И така сте в този..

публикувано на 25.09.20 в 12:51
мотористи

Мото обществото във Варна с кръводарителска акция на 26 септември

20 града потвърдиха участие в тазгодишното отбелязване на Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. На 27 септември 2020 г. в 12.00 часа всички заедно ще се съберат на Пантеона (Морската градина на Бургас) за отслужване на заупокойна молитва. В морската ни столица отбелязването на Деня ще..

публикувано на 25.09.20 в 07:35

Коприва вместо лекарства

Копривата е истински естествен лечител. Благодарение на полезните си свойства, тя е универсално лекарство за много заболявания. Нищо чудно, че народната поговорка гласи: „Наръч коприва замества седем лекари“. Копривата увеличава съдържанието на хемоглобин, помага..

публикувано на 25.09.20 в 07:06
СУ

"Заедно в час" с учител във Вълчи дол

Средното училище "Васил Левски" във Вълчи дол е едно от трите училища във Варненска област, в които за първа година ще преподават учители по програмата "Заедно в час". Преподавател на учениците от 5 до 12 клас  е Иван Чобанов по предметите Математика, Информационни технологии и Твоят свят, като последният предмет е само за дванайсетокласници. Иван..

публикувано на 24.09.20 в 11:21