Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина първият човек, излязъл в открития Космос

Алексей Леонов е първият човек, излязъл в открития Космос.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият космонавт, излязъл в открития Космос, Алексей Леонов почина в Москва на 86-годишна възраст, предадоха РИА Новости и TACC.

Той е първият човек, който на 18 март 1965 г. излезе в открития Космос. Полетът му с „Восход 2“ (18 – 19 март 1965 г.) е съвместно с втория пилот Павел Беляев. Именно по време на този полет Леонов извършва и първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос - 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). 

По време на излизането е възникнала и извънредната ситуация - надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов влязъл в шлюза, едва след като изпуснал излишното налягане. Преди приземяването обаче отказала и автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентирал кораба и включил спирачния двигател.

„Восход“ се приземил в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

Съветският космонавт ще бъде погребан на 15 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановени

Десетки жители на местността Пчелина във Варна затвориха улица "Прилеп" за 40 минути в знак на протест за продължаващата почти две години реализация на проекта на ВиК за изграждане на  канализация.  Те казаха, че нямат достъп до домовете си, дишат прах и никой не ги информира кога приключва строителството. Методи Иванов от..

публикувано на 06.08.24 в 10:15

Ремонти в Добрич затварят временно участък от бул. "Трети март"

Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни дейности на уличното платно по ул. “Ген. Колев“ в участъка от ул. “Захари Стоянов“ до Бул.“ Трети март“ в Добрич, се въвежда временна организация за безопасност на движението с частично отбиване в светлата част на денонощието – както следва: ‐  На 07. 08. 2024 г. от 8:00 до 17:00 часа по..

публикувано на 06.08.24 в 09:50
Снимката е илюстративна

Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот

Пожар в Психиатричната клиника към Университетската болница за активно лечение "Света Марина" във Варна е възникнал снощи около 22.35 часа.  Огънят е бил само в една от стаите на болничното заведение, в която е имало един настанен пациент, който вследствие на получените около 85 % изгаряния е починал.  Причините за пожара са в процес на изясняване и по..

публикувано на 06.08.24 в 09:15

Бургас ще е домакин на първата в света Олимпиада по изкуствен интелект

Българските ученици са спечелили 58 медала от различни олимпиади по природни науки само за тази година. Това съобщи министърът на образованието и науката Галин Цоков в навечерието на Първата олимпиада по изкуствен интелект в света. Тя ще се проведе в Бургас от 10 до 14 август.  200 ученици от целия свят ще участват в олимпиадата."Вече са..

публикувано на 06.08.24 в 09:05

Жители на местността Пчелина протестират заради пътните ремонти

Протестиращите в местността Пчелина във Варна блокираха кръстовището на ул. "Прилеп" с ул. „Патриарх Максим“. Протестът продължава до 9 часа. Хората недоволстват заради безкрайния, според тях, пътен ремонт и невъзможността да достигнат до домовете си с автомобили. На протеста има представители на общината. Кристина Костадинова,..

обновено на 06.08.24 в 08:48

Къде няма да има ток на 6 август

Без ток днес във Варна: Между  8.30 и 17 ч. в местностите  Ваялар, Траката и Горна трака по ул. Весела Василева, ул. Володя Вълчев, ул. Драган Данаилов, ул. 3-та, ул. 4-та, ул. 6-та, ул. 7-ма, ул. 8-ма, ул. 11-та и ул. 12-та. Между 9 и 17 ч. ток няма да има във Варна по  ул. Владая, ул. Георги Бърнев, ул. Григорий Цамблак,  ул. Майор Минчо Димитриев,..

публикувано на 06.08.24 в 06:36

Слънце и дъжд на Преображение

Днес ще има променлива облачност, по-значителна след обяд. Главно тогава на места ще превали и прегърми, възможни са и градушки. По-интензивни и на повече места ще са явленията в Добруджа и по Северното Черноморие. Следобед вятърът във вътрешността ще се ориентира от северозапад, а по Черноморието почти през целия ден ще е от южна четвърт, ще е слаб до..

публикувано на 06.08.24 в 06:12