Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

575 години от битката при Варна честваме в неделя

С вход свободен на 10 и 11 ноември Парк-музей на бойната дружба „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи 575 години от битката при Варна. Каква е била целта на тази битка в предаването "Новият ден" разказа историкът Милен Димов от екипа на Парк-музея.

Честванията в Парк-музей  „Владислав Варненчик“ на 10 ноември ще започнат от 10.30 часа с военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини

От 11.00 до 15.00 часа всички деца ще могат да се включат в „Работилница за славни рицари и да рисуват на тема „Битката при Варна“ или да оцветяват елементи от рицарското въоръжение и снаряжение.

А в специална изложба, посветена на битката при Варна, с експонати от Националния военноисторически музей, ще бъде показано оръжие от епохата, вкл.атрактивното оръдие бомбарда.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Движещо се тяло" за пети път във Варна

Петото издание на фестивала  "Moving Body"  започва на 4 ноември. Форумът, посветен на движението и съвременния танц, тази година разгръща програмата си в първата и в последната седмица на ноември (04-08.11; 27-29.11). Хале 3 и Социалната чайна ще бъдат домакини на пърформанси, срещи, ателиета и филми, неминуемо повлияни от извънредното..

публикувано на 31.10.20 в 11:40
Националните награди за сценични изкуства –

Раздават ИКАР-ите днес, но без публика

Наградите ИКАР 2020 най-накрая ще се състоят днес, на 31 октомври в Народен театър "Иван Вазов", но за съжаление на почитателите и поддръжниците на номинираните актьори – без публика в залата. Решението е взето с цел засилване на противоепидемичните мерки, съобщиха от Съюза на артистите. Водещ на..

публикувано на 31.10.20 в 08:26

Библиотеката в Добрич отличи най-активните си читатели

Тази година, поради пандемичната обстановка, без специална церемония, в навечерието на празника на Народните будители – 1 ноември, директорът на библиотеката Невяна Христова връчи грамоти на отличените активни читатели. Те са Анелия Христова Енчева, 3 клас на ОУ „Христо Ботев“ - Читател на годината до 14 г., Минчо Петров Минчев на 66..

публикувано на 31.10.20 в 08:18

Варненският маринист Огнян Георгиев с изложба в Каварна

Художествена галерия "Христо Градечлиев" град Каварна и Галерия "Арт Маркони" град Варна представят изложба живопис "Камен бряг" на варненския художник Огнян Георгиев. Морето е любима тема в творчеството на Огнян Георгиев. И в тази изложба то доминира, но истинският акцент той е поставил върху Камен бряг. Магията на този природен феномен е..

публикувано на 30.10.20 в 15:50

В навечерието на Деня на народните будители евродепутатът Емил Радев дари книги на варненската библиотека

Евродепутатът Емил Радев, който е посланик на библиотеките в европарламента за пореден път направи дарение от книги на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна в навечерието на  Деня на народните будители. Дарението включва нови издания, подходящи за различни възрасти и интереси, като повечето от произведенията са на български автори...

публикувано на 30.10.20 в 15:28

Във Варна представят книга за кармичните и енергийните зависимости в живота ни

„Конникът” – поредна книга по методиката за личностно изграждане на квантовия психолог Валентин Ковачганев, ще бъде представена днес в Арт салона на Радио Варна. Книгата представя в романтичен вариант моделите на взаимодействие на кармичните и енергийните зависимости, които управляват житейската реалност.  Влиянието на книгите върху..

публикувано на 30.10.20 в 13:00

Отиде си Кузман Попов

Тази нощ – само часове преди да навърши 78 години, ни напусна големият български оперен режисьор и сценограф Кузман Попов. Това съобщи в официалния си профил директорът на Държавна опера Варна, Даниела Димова. "Днес, на 30.10.2020 нашият скъп колега и приятел, главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години и да..

публикувано на 30.10.20 в 09:19