Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"В кръг" на Стефан Командарев тръгва по кината

Най-новият филм на режисьора Стефан Командарев "В кръг" тръгва от днес по кината. 

Това е втората лента от планираната трилогия след „Посоки“ и разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. 

Във филма участват Павел Поппандов, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Николай Урумов, Ованес Торосян. 

Световната премиера на „В кръг“ беше през лятото по време на кинофестивала в Сараево и взе 6 награди. 

Ето какво каза пред „Хоризонт“ Стефан Командарев:

"Където и да излизаше филмът в цяла Европа, хората казваха: "И при нас е същото". Така че българските проблеми далеч не са чак толкова уникални. Общо взето нещата са сходни в цяла Европа и в цял свят, така че фактът, че международната публика вече реагира положително, определено ни изпълва с оптимизъм. Разбира се за нас най-важната публика е българската публика, защото един филм не се прави за фестивали, не се прави за награди, основното, за което се прави филмът, са неговите зрители".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина актьорът Шон Конъри

Актьорът Шон Конъри, изиграл емблематичния Джеймс Бонд, почина на 90 години.  „Сър Шон Конъри, който отпразнува 90-ия си рожден ден през август, почина днес“, съобщи Би Би Си. Легендарният шотландски актьор е познат от множество филми, между които „Ловът на Червения октомври“ „Скалата“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“,..

публикувано на 31.10.20 в 14:38

"На село" в Рояк

Тази събота гостуваме на жителите на село Рояк. Стигнах до там през Провадия по пътя за Айтос. След 12 км. има отбивка вдясно, а след още километър се влиза в селото. То е част от община Дългопол и посреща с две табели. Наложило се да сложат нова - светлоотразителна, но не премахнали старата, защото и тя е в добър вид и не пречи на никого...

публикувано на 31.10.20 в 09:10

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле

По това време на годината зеленчуковите борси оживяват, купувачите се суетят около купищата с прясно зеле и избират стока, за да напълнят чувалите и багажниците на колите. Традицията трябва да бъде спазена – няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове в следващите дни ще се подготвят и пълнят..

публикувано на 31.10.20 в 08:08

Правете секцио само по медицинска причина, съветва д-р Кателия Александров

Масово у нас се извършват Цезарови сечения, и то абсолютно ненужно.  Нехайно е отношението на Министерството на здравеопазването към това явление, заяви д-р Кателия Александров- Аг-специалист по репродуктивна медицина. От 1997 година до днес благодарение на д-р Кателия Александров са родени много деца. Той е водещ специалист по репродуктивна медицина в..

публикувано на 30.10.20 в 09:04

Само 34% от тинейджърите с лаптоп, Facebook е предпочитана медиа

Три четвърти от децата и младежите у нас влизат в социалните мрежи всеки ден. Близо 70 на сто от тях използват Facebook, а близо 90% разполагат с мобилно устройство за достъп до интернет. В същото време обаче, едва 34% от тях разполагат със собствен лаптоп или настолен компютър. Това са само част от резултатите на първото национално..

публикувано на 30.10.20 в 08:34
Снимка: архив

50 първокласници от ОУ "Христо Ботев" в "Аспарухово" положиха Ботева клетва

50 първокласници от основно училище "Христо Ботев" в квартал "Аспарухово" във Варна положиха Ботева клетва , идеята е всеки нов випуск да повтаря ритуала и по този начин да се възпитава чувството за общност и патриотизъм-обясни Виктория Шереметова-директор на учебното заведение . Даниела Стойнова разговаря с част от първокласниците за личността на..

публикувано на 29.10.20 в 17:39

Бюрата по труда набират желаещи за програмата за детегледачки

Бюрата по труда продължават да набират и заявления от родители за осигуряване на детегледачи по проект „Родители в заетост” Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот...

публикувано на 29.10.20 в 13:46