Картофът - приятел или враг?

Заради различни писания в социалните мрежи напоследък има един зеленчук, който се опитваме да забравим и да изтикаме от трапезата. Става дума за картофа.

Д-р Емилова, имат ли основания подобни писания?

 Картофите са изключително ценен зеленчук. Най-употребявания в света. Картофът става "европеец" чак през 16 век. В България още по-късно пристига.

Той е изключително ценна и полезна храна. В захранването, което давам на моите пациенти  след 20 дни плодове, чай и мед, още на втория ден те имат варен картоф на пара

Картоф, който е много вкусен..

Да, винаги казвам на пациентите, че това е най-вкусното нещо, което са яли през живота си.


След 20 дни плодове  и чай , картофът благодарение на този начин на приготвяне запазва всички минерални соли /включително и натрия, и хлора/. Така той даже  им се струва солен без една прашинка сол да има по него. Картофът е най-насищаща храна - даже повече от пълнозърнестия хляб.

Надебеляването от картофи става когато са обработени НЕ по правилния начин. 

Обработени в мазнина, картофите стават като гъба сюнгер, която попива огромни количества мазнини. И всъщност това, което ще ни направи дебели, след като сме яли картофи, е начинът на тяхната обработка.

В зависимост от начина на обработка, те могат да бъдат определени дори като храна-боклук – например когато са пържени, приготвени като чипс картофи или силно преработени картофени брашна и нишестета,  те наистина са храна-боклук. Така не трябва да ги докосваме - нито ние, нито нашите деца.


Ако го направим, например на няколко месеца веднъж да изпържим картофки на децата, трябва да пържим всяка порция картофи във съвсем чисто олио. Трябва да изхвърлим олиото, в което вече е изпържена една порция, измива се тиганчето и тогава нова порция картофи се пържи. Много ог хоратаа не знаят, но при пърженето се развива много висока температура и се отделят силно канцерогенни вещества.Най-хубави са картофите и най-полезни, когато те се приготвят на пара или се варят.

На пара са най-вкусни, защото всички минерални соли остават в него и тогава е най-полезен.

Когато ги варим изхвърляме водата, а там са най-полезните вещества, минералните соли, и ние после ядем  останалите въглехидрати в картофа.

Може да си приготви картофи като ги подправим със смлени ядки, с лимон или ябълков оцет и се получава прекрасно ястие , което препоръчвам много на моите пациенти.

Какво всъщност ни дава консумацията на картофи?

Първо дава ни добри въглехидрати - те са около 20 гр на 100 .

Съдържат много фибри, които движат добре дебелото черво и така няма да има хроничен запек.


Те са добър източник са на витамин B6, пантотенова киселина, мед, калий, манган и цинк. Вместо от добавки можем да си набавим  тези вещества от картофите, приготвени по правилния начин.

Често пренебрегван факт е, че в тях се открива витамин С, като количеството му е по-голямо в пресните картофи. Известно е, че при войни, епидемии и кризи много хора са се спасявали от смъртоносния скорбут (остър дефицит на витамин С), като са консумирали картофи. В наше време се спасяваме от други заплахи – преяждане и неправилно съчетаване на храните, като имаме за съюзник непретенциозния евтин и полезен картоф.

А по колко на едно хранене?

Два-три средно големи картофа в менюто ни на обяд или вечерта няма да ни разболеят или да ни направят по-дебели. Разбира се, приготвени по правилният начин. И винаги съчетани с огромна салата от сурови зеленчуци. В нея да няма сол, може малко ядки - сурови, а не печени и солени - и ябълков оцет или лимон.Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С Радио Варна помогаме на хората да намерят пътя към здравето

С Радио Варна работя още от създаването на медицинския център от 26 години и половина. И винаги съм била изключително доволна от това, че сме помагали заедно на много хора да се ориентират правилно и да намерят правилния път към здравето. Мисля, че за всички 85 години, хората работили в радиото са допринесли то да се ползва с уважението, което сега има,..

публикувано на 09.12.19 в 06:00

7 килограма по-малко за седем дни

Желанието да обърне внимание на собственото си здраве води една българка от Англия в клиниката на д-р Емилова. Евтимия Димова е на 40 години и живее в Англия от 17. Майка е на две деца, но преди тяхното раждане е имала здравословни проблеми и трудно забременяване. - Аз имам поликистозен яйчников синдром, преминах много хормонални терапии, от които..

обновено на 02.12.19 в 08:38

По-слаб=по-здрав=по-щастлив

Проф. Весела Кънчева е специалист по органична и биоорганична химия в БАН. С няколко тежки заболявания тя се обръща към клиниката на д-р Емилова за помощ. През 1991 год тя е оперирана от рак на гърдата. След хирургическата намеса и лъчетерапия силно е увредено сърцето. Следва инвалидизиране, покачване на теглото и диабет. Като специалист Вие как..

публикувано на 24.11.19 в 19:35

В клиниката на д-р Емилова съм като у дома си

Най-хубавото място. Така една млада дама определя клиниката на д-р Емилова, с която се среща преди 15 години. Казвам се Веселина Таслакова. От Поморие. На 49 години съм . Първата ми среща и първата ми  най-най-хубава  почивка в живота ми беше преди 15 години, когато за първи път дойдох тук. Тогава се запознах и с д-р  Емилова, екипа..

публикувано на 17.11.19 в 19:05

Д-р Емилова: "Храната е нашето лекарство"

„Нека храната да е вашето лекарство, а лекарството да е вашата храна“ – тези думи на Стийв Джобс са изключително популярни в социалните мрежи. Оказва се, че той цитира Хипократ. Д-р Емилова, вашата практика какво показва – 26 години вече сте последовател на Лидия Ковачева? Не случайно Стийв Джобс си спечели доста години в живота,..

публикувано на 04.11.19 в 06:00

Клиниката на д-р Емилова - ХРАМ НА ЗДРАВЕТО

След 12 години отново в клиниката на д-р Людмила Емилова идва една българка, която почти целият си съзнателен живот е прекарала в чужбина. В момента тя е финансов консултант в Италия, живяла и работила е и в Швейцария, има изключително успешна кариера. Катя Радева Брандализе  живее повече от 10 години край Венеция. Връща се в..

публикувано на 27.10.19 в 13:29

Защо крушата може да замести кафето?

В средата на есента ще говорим за един плод с древна история – за крушите. Д-р Емилова, винаги ли присъстват на вашата трапеза? Много често в този сезон с тях започвам деня, т.к. в нашето село имаме много круши, а те са изключително ценни и полезни плодове. В Китай са обожествявали крушата като вечно дърво, защото е имало круши,..

публикувано на 21.10.19 в 11:27