Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Картофът - приятел или враг?

Заради различни писания в социалните мрежи напоследък има един зеленчук, който се опитваме да забравим и да изтикаме от трапезата. Става дума за картофа.

Д-р Емилова, имат ли основания подобни писания?

 Картофите са изключително ценен зеленчук. Най-употребявания в света. Картофът става "европеец" чак през 16 век. В България още по-късно пристига.

Той е изключително ценна и полезна храна. В захранването, което давам на моите пациенти  след 20 дни плодове, чай и мед, още на втория ден те имат варен картоф на пара

Картоф, който е много вкусен..

Да, винаги казвам на пациентите, че това е най-вкусното нещо, което са яли през живота си.


След 20 дни плодове  и чай , картофът благодарение на този начин на приготвяне запазва всички минерални соли /включително и натрия, и хлора/. Така той даже  им се струва солен без една прашинка сол да има по него. Картофът е най-насищаща храна - даже повече от пълнозърнестия хляб.

Надебеляването от картофи става когато са обработени НЕ по правилния начин. 

Обработени в мазнина, картофите стават като гъба сюнгер, която попива огромни количества мазнини. И всъщност това, което ще ни направи дебели, след като сме яли картофи, е начинът на тяхната обработка.

В зависимост от начина на обработка, те могат да бъдат определени дори като храна-боклук – например когато са пържени, приготвени като чипс картофи или силно преработени картофени брашна и нишестета,  те наистина са храна-боклук. Така не трябва да ги докосваме - нито ние, нито нашите деца.


Ако го направим, например на няколко месеца веднъж да изпържим картофки на децата, трябва да пържим всяка порция картофи във съвсем чисто олио. Трябва да изхвърлим олиото, в което вече е изпържена една порция, измива се тиганчето и тогава нова порция картофи се пържи. Много ог хоратаа не знаят, но при пърженето се развива много висока температура и се отделят силно канцерогенни вещества.Най-хубави са картофите и най-полезни, когато те се приготвят на пара или се варят.

На пара са най-вкусни, защото всички минерални соли остават в него и тогава е най-полезен.

Когато ги варим изхвърляме водата, а там са най-полезните вещества, минералните соли, и ние после ядем  останалите въглехидрати в картофа.

Може да си приготви картофи като ги подправим със смлени ядки, с лимон или ябълков оцет и се получава прекрасно ястие , което препоръчвам много на моите пациенти.

Какво всъщност ни дава консумацията на картофи?

Първо дава ни добри въглехидрати - те са около 20 гр на 100 .

Съдържат много фибри, които движат добре дебелото черво и така няма да има хроничен запек.


Те са добър източник са на витамин B6, пантотенова киселина, мед, калий, манган и цинк. Вместо от добавки можем да си набавим  тези вещества от картофите, приготвени по правилния начин.

Често пренебрегван факт е, че в тях се открива витамин С, като количеството му е по-голямо в пресните картофи. Известно е, че при войни, епидемии и кризи много хора са се спасявали от смъртоносния скорбут (остър дефицит на витамин С), като са консумирали картофи. В наше време се спасяваме от други заплахи – преяждане и неправилно съчетаване на храните, като имаме за съюзник непретенциозния евтин и полезен картоф.

А по колко на едно хранене?

Два-три средно големи картофа в менюто ни на обяд или вечерта няма да ни разболеят или да ни направят по-дебели. Разбира се, приготвени по правилният начин. И винаги съчетани с огромна салата от сурови зеленчуци. В нея да няма сол, може малко ядки - сурови, а не печени и солени - и ябълков оцет или лимон.Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клиника „Д-р Емилова“ затваря до 13 април

Скъпи приятели, Клиника „Д-р Емилова“ временно затваря врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Надяваме се в дните, които прекарвате у дома си, да се погрижите за своето здраве и за здравето на близките си, да успеете да си починете и да намерите време за себе си. Ще отворим..

публикувано на 16.03.20 в 09:33

Плодолечението ни държи далеч от грипа

Как да увеличим защитните сили на организма си и да не попаднем сред засегнатите от грипа хора  - отговор търсим от д-р Людмила Емилова, която има  дългогодишен опит : Вече 27 години работя в областта на природонаучната медицина. Хиляди хора са минали през нашия център, наблюдавала съм съдбите на много хора, на цели семейства, преживели..

публикувано на 08.03.20 в 19:15

Промяна в мисленето = промяна в храненето

Да обърнеш внимание на здравето си, докато все още го имаш. Това прави една българка, която живее в Холандия, пропътува хиляди километри, за да се срещне отново и през тази година с д-р Людмила Емилова. С нея ни среща Габриела Гаврилова. Казвам се Гергана и съм на 54 години. Дойдох за първи път преди 8 години, за да сваля килограми. Но видях..

публикувано на 02.03.20 в 06:30

Защо земната ябълка трябва да бъде на трапезата ни

Суровата земна ябълка е изключително полезна за повишаване на имунитета и е  най-добрият избор за включване в менюто ни, разказва д-р Людмила Емилова. От години растението е част от нейната градина. Гулията е позната  като ерусалимски артишок и почти не изисква никакви грижи. Земната ябълка дълго време беше сред забравените и..

публикувано на 23.02.20 в 19:15

При д-р Емилова си почива и тялото, и духа

Психическа подкрепа и успокоение дава клиниката на д.р Людмила Емилова. Така смята пациент, който за първи път е бил при нея преди 20 години. Драгомир Драгнев е на 53 години, женен с две деца, от Търговище. Не успях сам да се справя тогава, преди 20 години, с висок холестерол и болен черен дроб. Така и не можах да се справя сам Знам за  клиниката на..

публикувано на 16.02.20 в 19:35

Пациент: Започвам всяка година при д-р Емилова, за да се заредя с енергия

Приятел на здравословния начин на живот и на д-р Емилова още от времето , когато тя създава своят клиника преди 26 години.  Това е кратката биография по отношение на здравето на Иван Петков от Плевен С д-р Емилова се познаваме от санаториума на МВР край Варна. И когато тя реши да направи тази крачка, посъветва се с такива като..

публикувано на 10.02.20 в 10:50

Плодолечението връща в ритъм сърцето

Желанието да промени навиците си и най-вече да помогне за нормалната работа на сърцето си  водят в клиниката на д-р Емилова един 60-годишен мъж, който от няколко години   прави програмата за плодолечение. Казвам се Иван Иванов. От Ямбол съм. От 2013 година правя програмата на д-р Емилова, защото сърцето ми излиза извън ритъм. Ходих по доктори..

публикувано на 03.02.20 в 00:05